6 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τον ύπνο του παιδιού σας

10:02 7/1/2016 - Πηγή: Jenny.gr

Ο ύπνος χωρίς υπερβολές είναι πολύτιμος, διότι προσφέρει υγεία και ευεξία, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Γι αυτό αν θέλετε το παιδί σας να είναι υγιές πρέπει να είναι και συνεπής στο ραντεβού του με τον Μορφέα. Δείτε παρακάτω μερικά πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον ύπνο του παιδιού σας.

Ο ύπνος βοηθάει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Όταν ένα παιδί δεν κοιμάται σωστά αυτό έχει επιπτώσεις και στον μεταβολισμό του, με συνέπεια την αύξηση βάρους. Συγκεκριμένα η μικρή διάρκεια ύπνου αλλά και ο υπερβολικός

ύπνος μπορεί να οδηγήσουν σε παχύσαρκα παιδιά.

Όταν το μικρό σας κοιμάται σωστά έχει καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Ο ύπνος ενισχύει τη μνήμη και την προσοχή και κατ επέκταση συμβάλει ώστε ένας μαθητής να αφομοιώνει καλύτερα τα μαθήματα του.

Πόσο ύπνο χρειάζεται ένα παιδί; Τα παιδιά χρειάζονται περίπου 11 με 14 ώρες συνολικού ύπνου σε μια μέρα. Από 3 έως 5 ετών χρειάζονται λίγο λιγότερο από 11 με 13 ώρες, από 6 έως 13 πρέπει να κοιμούνται 9 με 10 ώρες και οι έφηβοι χρειάζονται 8-10 ώρες ύπνου.

Πώς μπορείτε να πάτε το παιδί σας στο κρεβάτι; Η ώρα του ύπνου δεν πρέπει να είναι μια μάχη για την οικογένεια. Πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής ρουτίνας ενός παιδιού, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Για να χαλαρώσει το μικρό σας μπορεί να κάνει ένα ζεστό μπάνιο, να του διαβάσετε ένα παραμύθι, αλλά πάντα μετά η κατάληξη πρέπει να είναι στην κρεβατοκάμαρα του. Βεβαιωθείτε ότι το υπνοδωμάτιο είναι ήσυχο και σκοτεινό, ώστε να χαλαρώνει το παιδί σας.

Μπορεί ένας έφηβος να διατηρεί ένα ωράριο στον ύπνο; Δεν είναι αδύνατο, αλλά δεν είναι και εύκολο. Το εσωτερικό ρολόι του έφηβου τον ωθεί να πάει αργά το βράδυ να κοιμηθεί. Όμως, μπορείτε να κάνετε μια προσπάθεια διατηρώντας το υπνοδωμάτιο του ήρεμο, το κρεβάτι του έτοιμο και συμβουλεύοντας τον να απενεργοποιήσει τη τηλεόραση, το κινητό και τον υπολογιστή. Τα Σαββατοκύριακα μπορείτε να αφήνετε ένα παιδί που είναι στην εφηβεία να κοιμάται λίγο πιο αργά, δεδομένου ότι θα ξυπνήσει και αργότερα την επόμενη ημέρα.

Θα μπορούσε ένα παιδί να παρουσιάζει μια διαταραχή του ύπνου; Τις περισσότερες φορές η δυσκολία που έχει ένα παιδί στο να κοιμηθεί, είναι μέρος της ανάπτυξης του. Ωστόσο, μερικές φορές υπάρχει μια ιατρική κατάσταση, η διαταραχή του ύπνου, όπου πίσω από αυτή κρύβεται συνήθως κάποιο πρόβλημα. Παρακολουθήστε αν το παιδί σας ροχαλίζει, κάνει παύσεις μεταξύ των αναπνοών ή δυσκολεύεται να αναπνεύσει ενώ κοιμάται. Αν παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα ίσως πρέπει να το ελέγξετε για υπνική άπνοια. Η υπνοβασία, οι εφιάλτες, ή το βρέξιμο του κρεβατιού θα μπορούσαν επίσης να είναι σημάδια μιας διαταραχής του ύπνου. Ελέγξτε με τον παιδίατρό σας για να μάθετε τι μπορείτε να κάνετε.

Keywords
Τυχαία Θέματα