Η μετανάστευση των Ελλήνων... Προσωπικά με την Έλενα Κατρίτση

Μια εκπομπή για τη μετανάστευση των Ελλήνων θα είναι το "Προσωπικά" με την Έλενα Κατρίτση την Κυριακή 4 Μαρτίου στις 16:00.

Είναι έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Οι λόγοι που τους οδήγησαν στην Ολλανδία , διαφορετικοί για τον καθένα. Κάποιοι από αυτούς ήρθαν για να συνεχίσουν τη ζωή τους εδώ μαζί με τις οικογένειές τους ενώ κάποιοι άλλοι τις άφησαν πίσω

Σπουδάζουν , εργάζονται και όπως φαίνεται, τουλάχιστον στα άμεσα σχέδιά τους , δεν τίθεται θέμα επιστροφής στην Ελλάδα

Τον τελευταίο καιρό έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίον τους αντιμετωπίζουν,

καθώς σχεδόν καθημερινά γίνονται αποδέκτες πικρόχολων σχολίων. Τα σχόλια αυτά δε θυμώνουν μόνο τους ίδιους αλλά και τους Ολλανδούς που συναντήσαμε, οι οποίοι εκδηλώνουν την αντίθεσή τους σε σχέση με τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούνται εις βάρος μας, ενώ επισημαίνουν και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν τα Μ.Μ.Ε. στη διαμόρφωση της κακής εικόνας που έχουμε ως λαός στο εξωτερικό.

Αυτό που απασχολεί, όμως, τους Έλληνες που ζουν στο Άμστερνταμ είναι κυρίως η επιθυμία πολλών συμπατριωτών μας ,που έρχονται σε επαφή μαζί τους, προκειμένου να βρουν δουλειά και να μεταναστεύσουν στην Ολλανδία.

Τέσσερις στους 10 έλληνες δηλώνουν έτοιμοι να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους για να εργαστούν στο εξωτερικό.

Οι ελληνικές κοινότητες δέχονται καθημερινά mail, από ανθρώπους, (που σε ένα μεγάλο ποσοστό διαθέτουν πτυχία και μεταπτυχιακά), οι οποίοι θέλουν να μάθουν τι δυνατότητες υπάρχουν για εργασία.

Μόνο το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής πύλης Europass, συμπληρώθηκαν 98.000 βιογραφικά για δουλειά στο εξωτερικό,. Αριθμός που είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, εάν σκεφθεί κανείς πόσοι ακόμη ζητούν εργασία μέσω γνωστών και φίλων.

Αυτό που επισημαίνουν , μεταξύ άλλων, είναι ότι θα πρέπει να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις πριν αποφασίσει κάποιος να φύγει από την Ελλάδα αλλά και να έχει μελετήσει όλα τα δεδομένα και τις συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα που σχεδιάζει να πάει.

Άλλωστε η μετανάστευση δεν ήταν και δεν είναι μια απλή απόφαση. Και ούτε απαραίτητα η μόνη λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα