Γονείς, ξέρετε τι σημαίνει “Bae”, “Lit”, ή “Idk” όταν τα γράφει στο τσατ το παιδί σας;

Όλοι αγαπάμε να σερφάρουμε στο διαδίκτυο, κι ακόμα περισσότερο τα παιδιά κι οι έφηβοι, που έχουν την τύχη, να μεγαλώνουν σε μια χρονική περίοδο όπου η πληροφορία είναι εύκολα διαθέσιμη με το πάτημα ενός πλήκτρου.

Το διαδίκτυο τους ανοίγει μια πόρτα στον θαυμαστό ψηφιακό κόσμο, με άπειρες δυνατότητες. Το τραγούδι που άκουσες στο ραδιόφωνο αλλά δε θυμάσαι ποιο είναι, με ένα κλικ μπορείς να το εντοπίσεις και να βρεις και τους στίχους του, όση πληροφορία χρειάζεσαι για την εργασία που ετοιμάζεις για το σχολείο τη βρίσκεις εύκολα, και φυσικά βλέπεις ταινίες, παίζεις παιχνίδια και συνδέεσαι

όσο και όποτε θες με τους φίλους σου μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Το ίντερνετ όμως έχει και κινδύνους κι αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε όλοι οι γονείς, που προσπαθούμε καθημερινά να βάλουμε ένα όριο στην χρήση του από τα παιδιά. Παράλληλα, οι εξελίξεις στις εφαρμογές, τις ιστοσελίδες, αλλά και στην ιντερνετική γλώσσα που χρησιμοποιούν τα παιδιά, δυσχεραίνουν την προσπάθειά μας να κρατάμε επαφή με τον κόσμο τους.

Πώς μπορούμε λοιπόν να επικοινωνήσουμε καλύτερα με τα παιδιά μας, στον κόσμο του internet;

Η ειλικρινής και στενή σχέση με τα παιδιά είναι η βάση, ώστε να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τα παιδιά, να γνωρίζουμε τις ανάγκες και τις αναζητήσεις τους, να μαθαίνουμε και να ψυχαγωγούμαστε μαζί τους. Εξίσου βασικό ωστόσο, είναι το να μπορούμε να επικοινωνούμε, άρα να γνωρίζουμε τα βασικά της λειτουργίας του διαδικτύου, να είμαστε ενημερωμένοι για τις δυνατότητες, και τις "παγίδες" του σύγχρονου ψηφιακού κόσμου, αλλά και για τη νέα γλώσσα ψηφιακής επικοινωνίας, που ανανεώνεται διαρκώς με νέους όρους.

Ας δούμε λοιπόν κάποιες βασικές ορολογίες / συντομογραφίες (πώς είχαμε εμείς παλιά το “BFF”;) που χρησιμοποιούν σήμερα παιδιά και έφηβοι για να επικοινωνήσουν, ώστε να μην τα χάνουμε με κάθε νέα έκφραση που μας «πετάνε»!

LOL: (εντάξει, ας αρχίσουμε από τα βασικά) Laugh out loud = γελάω πολύ BTW: By the way = εν τω μεταξύGR8: great = τέλειαTBT: Throw back Thursday = από τις πλέον δημοφιλείς τάσεις στα κοινωνικά δίκτυα, όπου ο χρήστης ποστάρει μια παλιότερη φωτογραφία για να θυμηθεί κάποια στιγμή / γεγονός. BAE: Before anyone else = ο/η πιο αγαπημένος/η LIT: φανταστικόIDK: I don’t know = δεν ξέρωSMH: Shaking My Head = διαφωνώ με αυτό που λεςKk: ok = εντάξει

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να επισκεφθείτε το εύχρηστο e-parenting.gr της COSMOTE μας λύνει τα χέρια. Εκεί:

Mπορούμε να ενημερωνόμαστε από άρθρα και video interviews ειδικών, για τις νέες τάσεις, αλλά και τις νέες εφαρμογές που αναπτύσσουν τις γνώσεις και καλλιεργούν τη δημιουργικότητα των παιδιών, να γνωρίσουμε τα νέα ηλεκτρονικά σημεία επαφής των παιδιών, όπως τα social media, οι πλατφόρμες chatting & messaging, να ενημερωθούμε για πιθανές απειλές.

Αλλά και μέσα απο την ενότητα του site, School Of Cool, το 1ο digital σχολείο internet για γονείς, μαθαίνουμε τα πάντα για τη νέα γλώσσσα ψηφιακής επικοινωνίας, έτσι ώστε να έρθουμε πιο κοντά στα παιδιά και τον τρόπο επικοινωνίας τους.

Τέλος, μέσα από το e-parenting.gr μένουμε ενημερωμένοι για εκδηλώσεις που θα μας γεμίσουν γνώσεις γύρω από τη σχέση παιδί - διαδίκτυο.

Keywords
Τυχαία Θέματα