Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου τον Νοέμβριο στην «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»

Θεματικές όπως οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου ή οι Έλληνες συγγραφείς, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του κόσμου ήδη από την έναρξη της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων και συνεχίζονται και τον Νοέμβριο.

Οι δράσεις διοργανώνονται σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους και φορείς και με τη στήριξη της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η περιπέτεια ενός βιβλίου μέσα στην πόλη, το εργαστήρι του μυθιστοριογράφου, οι κρυφές όψεις της Αθήνας μέσα από τη συνείδηση του πλάνητα και μέσα από τις ζωές των άλλων, οι γειτονιές των θεών στην παλιά Αθήνα και οι υπόγειες στοές της Αθήνας. Μέσα απο τις διαδρομές αυτές, καλούμαστε να γνωρίσουμε μια Αθήνα με πολλές αναγνώσεις.

Σάββατο 3 Νοεμβρίου

Μέσα από τις ζωές των άλλων

Η συγγραφέας και μεταφράστρια Κώστια Κοντολέων μας ξεναγεί στην περιοχή Άγιος Παύλος - Σταθμός Λαρίσης που περιγράφεται εκτενώς στο τελευταίο της βιβλίο «Μέσα από τις ζωές των άλλων» (Εκδόσεις Ψυχογιός). Με αφετηρία το Μετρό Μεταξουργείου, η ξενάγηση περνά από τα θέατρα «Περοκέ-Βέμπο», την οδό Χίου ως την εκκλησία του Αγίου Παύλου, το στούντιο της Φίνος Φιλμ, τα «Αλκαζάρ» και «Βικτώρια», το ξενοδοχείο «Άστρα» το μικρό «Ζαππειάκι» και το «Σταθμό Λαρίσης», όπου και θα ολοκληρωθεί η ξενάγηση.

Διοργάνωση: Εκδόσεις Ψυχογιός. Χώρος: Αφετηρία διαδρομής στο Μετρό Μεταξουργείου. Ώρα 11.30. Διάρκεια 2 ώρες. Γλώσσα διεξαγωγής: Ελληνικά. Ελεύθερη συμμετοχή έως 40 ατόμων. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο [email protected], γράφοντας στο subject: Περίπατος/Μέσα απ’ τις ζωές των άλλων.

Σάββατο 3 Νοεμβρίου

Τόποι Λογοτεχνίας – Ελεύθερος Χρόνος, δράση #4

Η δράση εμπνέεται από «Το κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου που ζούσε στην οδό Φανοσθένους (Νέος Κόσμος) και από μια πρωτοβουλία νέων της περιοχής να μετατρέψουν την πλατεία και την οδό Φανοσθένους σε χώρο εκπαίδευσης τρόπων συλλογικής λήψης αποφάσεων, εμπνευσμένων από τις συλλογικές πρακτικές του παρελθόντος.

Ένας στρατηγός του 1946 υποχρεώνει φρουρές φαντάρων να κινούν τους δείκτες του ρολογιού της πλατείας προκειμένου να αποκαταστήσει την τάξη, παρ’ ότι το ρολόι δεν λειτουργεί. Στην αυταρχική του πράξη αντιτίθεται ένας νέος που θέλει να γκρεμίσει το ρολόι και να μετατρέψει τη πλατεία σε χώρο εκπαίδευσης τρόπων συλλογικής λήψης αποφάσεων! Μια περιπατητική παράσταση δύο προσώπων στα ευρύχωρα πεζοδρόμια γύρω από την οδό Φανοσθένους, στο Νέο Κόσμο, δίπλα στην κατοικία του λογοτέχνη, μια εικαστική εγκατάσταση δημοσίου χώρου για τις ανάγκες της παράστασης και μια συζήτηση τύπου world café στη τοπική ταβέρνα του Βασίλη για το χρόνο και πώς τον χειριζόμαστε.

Διοργάνωση: Όχι Παίζουμε Αστική Μη Κερδοσκοπική, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία,

UrbanDig Project, με την υποστήριξη του ΣυνΑθηνά. Χώρος: οδός Φανοσθένους και στη διπλανή ταβέρνα του Βασίλη, Φανοσθένους 11. Ώρα: 12.00-14.00.

Κυριακή 4 Νοεμβρίου

Από τα Αναφιώτικα στο σπίτι του Σεφέρη: Η ιστορία ενός βιβλίου

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Στοφόρος θα περιπλανηθεί μαζί μας στα σημεία της πόλης που σχετίζονται με το βιβλίο του «Η πέμπτη πόλη των Δωριέων- περιπέτεια στη Γκιώνα»:

-Στα Αναφιώτικα, ένα νησί στην καρδιά της πόλης

-Στον «Σωτηράκη» την εκκλησία με τον τραγικό θάνατο ενός μεγάλου ήρωα της Επανάστασης του ‘21

-Στο σπίτι του Γιώργου Σεφέρη της οδού Κυδαθηναίων όπου έζησε μερικές από τις πιο δραματικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας

-Στο σπίτι όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Κωστής Παλαμάς

-Στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης όπου οι ήρωες του βιβλίου ανακάλυψαν ένα μεγάλο μυστικό

-Στον Άγιο Νικόλαο τον Ραγκαβά και τα ταβερνάκια της περιοχής, όπου ξεκινά η «Πέμπτη πόλη των Δωριέων»

Διοργάνωση: Εκδόσεις Κέδρος και Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Χώρος: Αφετηρία στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης (Τριπόδων 23). Ώρα: 11.30 π.μ. Διάρκεια 2 ώρες. Γλώσσα διεξαγωγής: Ελληνικά. Συμμετοχή ελεύθερη-επιθυμητή η δήλωση συμμετοχής στο 210-3213907.

Κυριακή 4 Νοεμβρίου

Ελευσίνα – Αθήνα: Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 συναντά την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου – Περίπατοι της Euphoria

Οι Περίπατοι της EUphoria εισάγουν τους συμμετέχοντες στην κεντρική ιδέα, τη φιλοσοφία και την αποστολή της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που με τον τίτλο “Transition to EUphoria” εστιάζει στη σύνδεση τέχνης και καθημερινότητας, στο πώς η τέχνη μπορεί να γίνει κεντρικό εργαλείο για την αλλαγή μιας πόλης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις κεντρικές θεματικές, επάνω στη σύνδεση τέχνης και περιβάλλοντος (EUnvironment), τέχνης και κοινωνίας (EUrbanization), τέχνης και εργασίας (The EU Working Classes) και εντοπίζονται και χωροταξικά, χωρίζοντας την πόλη σε τρεις μεγάλες ενότητες: Κεντρική Ελευσίνα, Άνω Ελευσίνα και Κάτω Ελευσίνα αντίστοιχα. Οι περίπατοι της Euphoria συνθέτουν το νήμα των πολλαπλών αφηγήσεων και της συλλογικής βιωματικής εμπειρίας της πόλης με τα διαφορετικά στοιχεία του αστικού τοπίου και τα έργα και τις ιδέες που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Ελευσίνας 2021.

Οι συμμετέχοντες στις 4 Νοεμβρίου θα επισκεφθούν τις περιοχές της Κεντρικής Ελευσίνας και της Άνω Ελευσίνας που αντιστοιχούν στις θεματικές του καλλιτεχνικού προγράμματος EUnvironment και EUrbanization αντίστοιχα.

Χώρος: Αφετηρία τα γραφεία της Ελευσίνας 2021 (Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός). Ώρα: 11.00. Γλώσσα Διεξαγωγής: Ελληνικά, Αγγλικά. Ελεύθερη συμμετοχή. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στην ιστοσελίδα www.eleusis2021.eu ή στο τηλ. 210 5537206

Ο περίπατος θα επαναληφθεί την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, με επίσκεψη στις περιοχές της Κάτω Ελευσίνας και της Κεντρικής Ελευσίνας που αντιστοιχούν στις θεματικές του καλλιτεχνικού προγράμματος The EU Working Classes και EUnvironment αντίστοιχα.

Κυριακή 11 Νοεμβρίου

Η Δούκισσα της Πλακεντίας και οι υπόγειες στοές της Αθήνας

Η συγγραφέας Ελένη Γαληνού ξεναγεί τους συμμετέχοντες στη διαδρομή στην Αθήνα του 19ου αιώνα και τη ζωή της αινιγματικής Δούκισσας της Πλακεντίας όπως παρουσιάζεται μέσα από το μυθιστόρημά της «Μυστική Διαθήκη» (Εκδόσεις Διόπτρα).

Διοργάνωση: Εκδόσεις Διόπτρα. Χώρος: Αφετηρία στην οδό Ακαδημίας 58Α (μεταξύ Ιπποκράτους και Μαυρομιχάλη) και στη συνέχεια προς την Β. Σοφίας και το Βυζαντινό Μουσείο. Επιστροφή προς το Σύνταγμα και τη Βουλή. Η διαδρομή συνεχίζεται στην οδό Σουρή, στην Ρώσικη Εκκλησία και καταλήγει στην οδό Μητροπόλεως και το εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης. Ώρα: 12.00-14.00. Γλώσσα διεξαγωγής: Ελληνικά. Ελεύθερη συμμετοχή έως 40 ατόμων. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο [email protected].

Κυριακή 18 Νοεμβρίου

Η δέκατη τρίτη θεά και τα κλεμμένα γλυπτά

Ο συγγραφέας Γιώργος Κατσέλης ταξιδεύει τους φίλους του βιβλίου στην αρχαία Αθήνα μέσα από το παραμύθι του «Η δέκατη τρίτη θεά και τα κλεμμένα γλυπτά». Με σημείο εκκίνησης το Μουσείο Ακρόπολης και διαμέσου του πεζόδρομου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο συγγραφέας αναφέρεται στην ιστορία της Ακρόπολης και των γλυπτών, φωτίζοντας τα ιστορικά και πολιτισμικά εκείνα στοιχεία που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για το έργο του. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο εκπαιδευτικό δράμα και τους σκοπούς του, ενώ θα γίνει συζήτηση για το βιβλίο και την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Διοργάνωση: Εκδόσεις Ψυχογιός Χώρος: Αφετηρία στο άγαλμα Μακρυγιάννη (Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Βύρωνος-Μετρό Ακρόπολης) και πορεία προς το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, με ενδιάμεσες στάσεις. Ώρα: 12.00-13.30. Γλώσσα διεξαγωγής: Ελληνικά. Ελεύθερη συμμετοχή έως 40 ατόμων. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο [email protected] γράφοντας στο subject Περίπατος/ Η δέκατη τρίτη θεά και τα κλεμμένα γλυπτά.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Προβολή ντοκιμαντέρ & συζήτηση: Παντελής Καλιότσος, στο εργαστήρι του μυθιστοριογράφου

Γιατί γράφω; Πώς διαλέγω τον αναγνώστη μου; Ποια πρέπει να είναι η σχέση της κριτικής με τη λογοτεχνία; Τι είναι (για μένα) καλή λογοτεχνία; Ποια η ηθική της δημιουργίας; Στην ταινία «Παντελής Καλιότσος, στο εργαστήρι του μυθιστοριογράφου» (63΄) της Μαρίας Ντούζα, ο συγγραφέας των αγαπημένων μας «Ξύλινων σπαθιών», της «Μύγας» και της «Σφεντόνας του Δαβίδ» αλλά και ενήλικων έργων όπως το «Ποιους θα δαγκώσω άμα λυσσάξω», «Συμπόσιο», «Δεκεμβριανή νύχτα», «Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου» και «Το εργαστήριο του μυθιστοριογράφου», σε μια συνέντευξη–ποταμό, μιλά για όλα αυτά με πάθος και αμεσότητα, προκλητικότητα και χιούμορ, ειλικρίνεια και αγάπη. Με λόγο που συγκινεί και εμπνέει, ο Παντελής Καλιότσος παραδίδει ένα σπάνιο masterclass δημιουργικής γραφής. Θα ακολουθήσει συζήτηση με δημιουργούς που γνώρισαν τον συγγραφέα και το έργο του: Μαρία Ντούζα-σκηνοθέτης, Χρήστος Χωμενίδης-συγγραφέας, Αντώνης Παπαθεοδούλου-συγγραφέας, Σταύρος Παπαδόπουλος-διδάκτωρ Ιστορίας της Εκπαίδευσης, Διευθυντής 1ου Δημ. Σχ. Ιαλυσού

Διοργάνωση: Εκδόσεις Πατάκη. Χώρος: Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ώρα: 18:30-20:30. Γλώσσα Διεξαγωγής: Ελληνικά. Είσοδος Ελεύθερη. Πληροφορίες: 210-3650024 και [email protected].

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου

Η συνείδηση του πλάνητα: Λόγος-Περιπλάνηση-Εικόνα

Ο συγγραφέας Χρήστος Χρυσόπουλος μάς προσκαλεί σε μια διαδρομή στην Αθήνα που σουρουπώνει, μέσα από συζήτηση, ανάγνωση και στοχευμένες αναζητήσεις κρυφών όψεων της πόλης, από την πλατεία Συντάγματος προς την Ομόνοια, με οδηγό το βιβλίο του «Η συνείδηση του πλάνητα» (Εκδόσεις Οκτώ, 2015). Ο λόγος του συγγραφέα θα συνδυαστεί με τη ματιά του φωτογράφου σε μια υβριδική αφήγηση που υπαινίσσεται ότι, αν θέλουμε να καταλάβουμε τη σύγχρονη Αθήνα, πρέπει να κοιτάξουμε τις λεπτομέρειες και τους τυχαίους συσχετισμούς των πραγμάτων που εισβάλλουν στο οπτικό μας πεδίο.

Διοργάνωση: Εκδόσεις Οκτώ. Χώρος: Αφετηρία, το άγαλμα του δρομέα στην πλατεία Συντάγματος, προς την πλευρά της οδού Όθωνος. Από εκεί θα συνεχίσουμε προς τη Στοά Εμπόρων, την οδό Λέκκα, την πλατεία Κλαυθμώνος, προς την Ομόνοια καταλήγοντας στη Στοά Πειραιώς. Ώρα: 18:30. Διάρκεια: 2 ώρες. Γλώσσα διεξαγωγής: Ελληνικά. Συμμετοχή ελεύθερη-επιθυμητή η δήλωση συμμετοχής στο 210-7298252

Κυριακή 25 Νοεμβρίου

Περιήγηση στα αθηναϊκά μνημεία της οθωμανικής κατάκτησης

Ένας περίπατος με την ξεναγό και συγγραφέα Άρτεμις Σκουμπουρδή, εμπνευσμένος από το βιβλίο της «Μοναστηράκι- Πλάκα. Οι γειτονιές των Θεών», με ιστορικές αναδρομές στα μεταβυζαντινά αγιάσματα και στα δύο οθωμανικά τεμένη, Παναγία Παντάνασσα, Άγιος Ελισσαίος, Τζαμί Τσισδαράκη, Φετιχιέ Τζαμί, στον περισπούδαστο Μεντρεσέ, Λουτρα (χαμάμ) της οδού Κυρρησων καθώς και στο μοναδικό αρχοντικό των Μπενιζέλων που συνδέεται με την λαμπρή προσωπικότητα της Οσίας Φιλοθέης Μπενιζέλου. Θα γευτούμε την ατμόσφαιρα της ανατολής και τη σαγήνη μίας μοναδικής Αθήνας που παρά τις μακραίωνες δοκιμασίες, "ανθεί και φέρει κι άλλα!".

Διοργάνωση: Εκδόσεις Πατάκη. Χώρος: Αφετηρία- Τζαμί του Τσισδαράκη, αρχή οδού Άρεως- Πλατεία Μοναστηρακίου. Ώρα: 11.00 π.μ. Ο περίπατος θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες. Γλώσσα διεξαγωγής: Ελληνικά. Συμμετοχή ελεύθερη-επιθυμητή η δήλωση συμμετοχής στο 210-3650027 και στο email [email protected].

Keywords
αθηνα, μουσείο ακρόπολης, συμμετοχή, μετρο, φιλμ, δραση, world, project, working, τηλ, δουκισσα, συνταγμα, βουλη, δραμα, ειλικρίνεια, email, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, αμα, μιλα, ελενη, χωμενιδης, βυζαντινο μουσειο, ηθικη, μουσείο ακρόπολης, νησι, ντοκιμαντερ, πειραιως, προγραμμα, ψυχογιος, ωδειο ηρωδου αττικου, ωρα, email, αγαπη, αρχαια, αρτεμις, ατμοσφαιρα, αφηγηση, βιβλιο, γινει, γλωσσα, γραφεια, δηλωση, δοθει, ειλικρίνεια, εκδοσεις ψυχογιος, εκδοσεις κεδρος, εκκλησια, εργα, εταιρεία, τεχνη, ζωη, ζωης, ζωες των αλλων, ιδεα, ιδεες, ηρωες, θεα, θεατρα, ιδρυμα, φιλμ, εκδοσεις, κεδρος, λεπτομερειες, λογο, ματια, μικρο, μνημεια, μαρια, μυθιστορημα, νημα, νιαρχος, ξενοδοχειο, οδος, οκτω, ομονοια, παθος, πεδιο, πεμπτη, πηγη, πλακα, ρολοι, συζητηση, συνεχεια, συμμετοχή, σπιτι, ταβερνα, τι ειναι, τηλ, τριτη, χιουμορ, χρηστος, χρονος, ωδειο, ωρες, ελληνικα, εμφαση, project, καρδια, κωστας, κυριακη, οψεις, παυλος, πληροφοριες, world, working
Τυχαία Θέματα