Πόσο έχουν αυξηθεί οι γεννήσεις μεταξύ των γυναικών άνω των 50

Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ΟΝS), ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικών επιλέγουν για πολλούς και διάφορους λόγους να γίνουν ή να ξαναγίνουν μητέρες στη μέση ηλικία.

Ωςεκ τούτου, οι εγκυμοσύνες και γεννήσειςαπό μεγαλύτερες μητέρες έχουν αυξηθείτα τελευταία χρόνια, παράλληλα με τηναύξηση του μέσου όρου ηλικίας τεκνοποίησηςστις γυναίκες και την αύξηση θεραπειώνεξωσωματικής γονιμοποίησης. Ο Δρ.Θάνος Παράσχος,γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στηνεξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντήςτου Κέντρου Υποβοηθούμενης ΑναπαραγωγήςEmBIO,σχολιάζειπάνω σε αυτό:

Πώςακριβώς προσμετράται
αυτή η αύξηση

Hαλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουνσυγκεντρωτικά στοιχεία για την ακριβήαύξηση των γυναικών που γίνονται μητέρεςμετά τα πενήντα. Σύμφωνα με δημοσιεύματαστη Guardia,οι γεννήσεις από γυναίκες άνω των 50 ετώνεξακολουθούν να είναι σχετικά σπάνιες- μόλις το 0,04% όλων των γεννήσεων στηνΑγγλία- όμως από το 2012 έως το 2019 - ο αριθμόςτους αυξήθηκε. Σύμφωνα με το ONS,υπήρξαν 824 νέες μητέρες ηλικίας άνω των50 ετών κατά την περίοδο αυτή, από 701 τατρία προηγούμενα χρόνια.

ΟΔρ. Θ. Παράσχος εξηγεί ότι στα διαστήματααπό 2016-18 και 2019-21 σημειώθηκε αύξηση κατά15% στον αριθμό των γυναικών που γεννούνστην Αγγλία ηλικίαςάνω των 50 ετών. Την περίοδο 2019-21 γέννησανεπτά γυναίκες άνω των 60 ετών, με δύο απόαυτές να είναι άνω των 65 ετών.

Ποιεςείναι αυτές οι γυναίκες

Όπωςεξηγεί ο Δρ. Παράσχος, υπάρχουν δυοβασικές κατηγορίες γυναικών πουεπιδιώκουν να μείνουν έγκυες, συνήθωςμε την βοήθεια τις εξωσωματικής (διαβάστεπερισσότερα),πλησιάζοντας στα πενήντα ή λίγο πιομετά, καθώς το όριο ηλικίας για θεραπείεςυποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχειεπεκταθεί νομικά. Οι πρώτες είναιγυναίκες που ίσως έχουν ξεκινήσει τιςπροσπάθειες να κάνουν παιδί νωρίτερακαι δεν τα έχουν καταφέρει και έχουνκάποιες αποτυχημένες προσπάθειεςεξωσωματικής αλλά συνεχίζουν ναπροσπαθούν. Η άλλη κατηγορία είναιγυναίκες που μπορεί να έχουν ήδη αποκτήσειπαιδιά, όμως έχουν χωρίσει και είναι μενέο σύντροφο με τον οποίο θέλουν νααποκτήσουν παιδί. Το σχόλιο μου πάνω σεαυτό είναι ότι οι γυναίκες στα πενήνταπλέον έχουν όλο το δυναμικό να ζήσουνμια γεμάτη ζωή και φυσικά είναι λογικόνα θέλουν να γίνουν ή να ξαναγίνουνμητέρες. Πολλές διάσημες προβάλλουναυτή τη δυνατότητα μέσα από το δικό τουςπαράδειγμα, όπως το μοντέλο NaomiCampel,που απέκτησε το πρώτο της παιδί στα 51και το δεύτερο στα 53, στο πλαίσιο μιαςευρύτερης τάσης προβολής των γυναικώνπου γεννούν αργότερα στη ζωή τους. Ογιατρός τονίζει πάνω σε αυτό:

«Παρόλοπου ο κόσμος ανησυχεί ότι τα περιστατικάτων διάσημων μεγαλύτερων γυναικών πουγίνονται μητέρες παραπλανούν κατάκάποιο τρόπο τις νεότερες σε ηλικίαγυναίκες, ώστε να πιστεύουν ότι τοαναπαραγωγικό τους παράθυρο είναιδιευρυμένο, οι έρευνες αποδεικνύουνότι οι γυναίκες είναι γενικά καλάενημερωμένες για την γονιμότητά τουςκαι τις εναλλακτικές παράτασης κι ότιοι λόγοι για την καθυστέρηση τεκνοποίησηςδεν είναι η άγνοια ή η εμπιστοσύνη στηνεξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά πραγματικάεμπόδια όπως η εύρεση κατάλληλουσυντρόφου για τη δημιουργία οικογένειαςσήμερα, τα διαζύγια και οι δεύτεροιγάμοι που προκύπτουν, τα οικονομικάπροβλήματα ή ακόμα και η χρονοκαθυστέρησηαπό αποτυχημένες προσπάθειες για σύλληψημε την βοήθεια της υποβοηθούμενηςαναπαραγωγής».

Ωστόσο,η απόφαση μιας γυναίκας να μείνει έγκυοςσε αυτή την ηλικιακή φάση της ζωής τηςδεν θα πρέπει να παρθεί επιπόλαια καιχωρίς να είναι καλά ενημερωμένη γιατους κινδύνους και άλλες λεπτομέρειες.

Τικίνδυνοι υπάρχουν;

Ενώοι έγκυες άνω των 40 ετών δεν αναφέρονταιπλέον ως «γηριατρικές» στο NHS,υπάρχουν τεκμηριωμένοι υψηλότεροικίνδυνοι επιπλοκών από αυτή την ηλικίατων πενήντα και μετά, συμπεριλαμβανομένηςτης υπέρτασης, του διαβήτη, της προεκλαμψίαςκαι της παχυσαρκίας, σύμφωνα με το NationalChildbirthTrust.Οι μεγαλύτερες μητέρες έχουν επίσηςυψηλότερες πιθανότητες επιπλοκών κατάτη διάρκεια του τοκετού και υπάρχειμεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου τοκετούκαι χρωμοσωμικών ανωμαλιών στα μωράτους, όπως τα σύνδρομα Down,Edwardsκαι Patauσυμπληρώνει ο Δρ. Παράσχος. Επίσης, θαπρέπει να είναι προετοιμασμένες ότιείναι πολύ δύσκολο να καταφέρουν νασυλλάβουν ακόμα και με τη βοήθεια τηςεξωσωματικής γονιμοποίησης με δικάτους ωάρια και το πιθανότερο είναι ναχρειαστεί να προχωρήσουν με ωάριοδότριας (διαβάστεπερισσότερα)που αυξάνει τις πιθανότητες για επιτυχίατης εξωσωματικής αλλά και της γέννησηςενός υγιούς μωρού.

Προσωπικάόμως θα ήθελα να τονίσω ότι, παρόλο πουη εγκυμοσύνη στα πενήντα θεωρείταιυψηλού ρίσκου και πρέπει να παρακολουθείταιστενά και να εκτιμηθούν η φυσική κατάστασητης γυναίκας καθώς και τα πιθανάπροβλήματα υγείας πριν προχωρήσει, οιιατρικοί κίνδυνοι πρέπει να εξεταστούνπαράλληλα με τα οφέλη της δημιουργίαςοικογένειας στις γυναίκες αυτής τηςηλικίας, γιατί είναι πολλά και σημαντικάκαι κυρίως έχουν να κάνουν με την ευτυχίακαι το νόημα ζωής που χαρίζει ένα μωρόστη ζωή τους και τη μοναδικής αξίαςολοκλήρωση που βιώνουν μέσα από τονρόλο της μητέρας.

Διαβάστεόλα όσα θέλετε να μάθετε τις τεχνικέςτης εξωσωματικής γονιμοποίησης εδώ:

W: www.ivf-embryo.gr
E: [email protected]
F: Δρ. ΘάνοςΠαράσχος
T: (+30)210 6774104

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα