Eφορία: Χαμηλότερα επιτόκια στις ρυθμίσεις με αναδρομική ισχύ από τον Απρίλιο -Πώς θα γίνει ο συμψηφισμός

Νομοθετική ρύθμιση φέρνει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την οποία θα προβλέπεται μείωση των επιτοκίων στις ρυθμίσεις χρεών στην εφορία για ένα χρόνο.

Επιπλέον, τα χαμηλότερα επιτόκια θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Απριλίου και τα παραπάνω ποσά που πλήρωσαν χιλιάδες οφειλέτες θα συμψηφιστούν αυτόματα στην επόμενη δόση.

Τα νέα επιτόκια

Χωρίς αυτήν τη διορθωτική κίνηση οι φορολογούμενοι θα

έπρεπε να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, λόγω της σύνδεσης του επιτοκίου των ρυθμίσεων, με αυτό της ΕΚΤ.

Το επιτόκιο για τις ρυθμίσεις οφειλών σε 12 δόσεις, αναμένεται να πέσει στο 4,34% από 6,68%, ενώ το αντίστοιχο για τις 24 δόσεις θα μειωθεί στο 5,84% από 8,18%.

Επιπλέον, με τον νέο φορολογικό κώδικα καθίσταται πιο ελαστική σε σχέση με το παρελθόν η διατήρηση των ρυθμίσεων των οφειλετών, αφού πλέον έχουν διάστημα 3 μηνών για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους πριν τεθούν αυτόματα εκτός ρύθμισης.

Αυτό το 3μηνο «παράθυρο» για την τακτοποίηση νέων οφειλών θεωρείται τόσο από το ΥΠΕΘΟ όσο και από την ΑΑΔΕ, ως ένα ισχυρό κίνητρο για κρατηθούν πολλές ρυθμίσεις «ζωντανές», με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα κρατικά ταμεία αλλά και τους ίδιους τους φορολογούμενους, κυρίως τους «μικρούς» οφειλέτες.

Φορολογικό ξυπνητήρι

Με το 90,8% των οφειλετών να συγκεντρώνεται στις οφειλές έως 10.000 ευρώ, το ΥΠΕΘΟ σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ θέτει σε ισχύ από τον επόμενο μήνα το «φορολογικό ξυπνητήρι».

Πρόκειται ουσιαστικά για τον μηχανισμό μέσω του οποίου η ΑΑΔΕ θα υπενθυμίζει στον φορολογούμενο τις υποχρεώσεις του, λίγα 24ωρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας πληρωμής, π.χ., μιας δόσης ρύθμισης. Αυτά τα μηνύματα δεν θα στέλνονται μόνο στο e-mail και τον προσωπικό λογαριασμό στο Taxis, αλλά θα «χτυπάνε» και στη νέα εφαρμογή myAADEapp, η οποία έχει ενεργοποιηθεί από το Μάρτιο.    

Η νέα εφαρμογή προσφέρει μια ολοκληρωμένη σειρά λειτουργιών, όπως:  

• Πρόσβαση στον φορολογικό λογαριασμό σε πραγματικό χρόνο για πληροφόρηση σχετικά με τρέχουσες φορολογικές οφειλές και ποσά επιστροφών.

• Άμεσες ασφαλείς πληρωμές οφειλών, απευθείας από την εφαρμογή, μέσω IRIS ή με κάρτα.  

• Διαχείριση στοιχείων επικοινωνίας και δήλωση IBAN για επιστροφές φόρου.

• Παρακολούθηση και διαχείριση Αιτημάτων και Ραντεβού.  

• Πρόσβαση στα «Μηνύματά μου» για λήψη και διαχείριση εξατομικευμένων μηνυμάτων από την ΑΑΔΕ.

Εξειδικευμένες ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο για πολίτες, επιτηδευματίες και φοροτεχνικούς, καθώς και εξατομικευμένες φορολογικές ενημερώσεις. 

• myWallet, για προσθήκη και αποθήκευση βασικών εγγράφων, όπως Στοιχεία Μητρώου, Φορολογική Ενημερότητα, Τέλη Κυκλοφορίας και πιστοποιητικά για εύκολη πρόσβαση.  

• Άμεση πρόσβαση στην εφαρμογή appodixi της ΑΑΔΕ για εύκολο σκανάρισμα και έλεγχο αποδείξεων. 

• Εντοπισμό υπηρεσιών της ΑΑΔΕ σε χάρτη με δυνατότητα Geolocation και προβολή στοιχείων επικοινωνίας.  

• Δυνατότητα Tap-To-Call στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων της ΑΑΔΕ.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Eφορία, Χαμηλότερα, Απρίλιο -Πώς,Eforia, chamilotera, aprilio -pos