Ολική αρθροπλαστική αντίχειρα: Μία νέα θεραπευτική επιλογή

Η οστεοαρθρίτιδα ή εκφυλιστική αρθρίτιδα είναι μία πάθηση που συμβαίνει με την ηλικία και οδηγεί στη φθορά του χόνδρου που φυσιολογικά βρίσκεται σε όλες τις κινούμενες αρθρώσεις.

Οι δύο αρθρώσεις του σώματος που προσβάλλονται συχνότερα είναι το γόνατο και του ισχίο. Αρκετά συχνά επίσης προσβάλλεται και η βάση του αντίχειρα με αποτέλεσμα τον πόνο, τη δυσκαμψία και τη δυσκολία σε καθημερινές κινήσεις.

«Ηαρθρίτιδα της βάσης του αντίχειραπροσβάλλει συνήθως γυναίκες ηλικίαςάνω των 40 ετών, χωρίς όμως να αποκλείονταιοι άνδρες. Φαίνεται ότι υπάρχει γενετικήπροδιάθεση

(κληρονομικότητα) στηνανάπτυξη αυτής της αρθρίτιδας ενώ οιτραυματισμοί, η υπέρχρηση και τα ρευματικάνοσήματα μπορούν να την επιδεινώσουν.

Στα αρχικά στάδια υπάρχει πόνος στη βάση του αντίχειρα, ιδιαίτερα όταν πιάνουμε αντικείμενα με δύναμη όπως για παράδειγμα όταν ανοίγουμε ένα βάζο και όταν γυρνάμε το κλειδί στην κλειδαριά. Στη συνέχεια, ο πόνος επιτείνεται και επεκτείνεται σε άλλες καθημερινές κινήσεις. Συχνά υπάρχει πρήξιμο στη βάση του αντίχειρα η οποία μπορεί να φαίνεται ότι έχει φύγει από τη θέση της» εξηγεί o κ. Νικόλαος Α. Δαρλής MD, PhD, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Άνω Άκρου και Επανορθωτικής
Μικροχειρουργικής στο Metropolitan Hospital, πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής (2021) και συνεχίζει:
«Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το στάδιο της αρθρίτιδας. Στα αρχικά στάδια η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων η και σκευασμάτων γλυκοζαμίνης ή χονδροϊτίνης μπορεί να βοηθήσει τα συμπτώματα. Αν και δεν υπάρχουν σοβαρές επιστημονικές ενδείξεις ότι τα φάρμακα αυτά σταματούν ή έστω επιβραδύνουν την εξέλιξη της πάθησης η οποία όμως διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Στα πρώτα στάδια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν νάρθηκες, φυσικοθεραπεία, εγχύσεις κορτιζόνης ή υαλουρονικού οξέος, θερμά ή ψυχρά επιθέματα.

Ότανη αρθρίτιδα είναι προχωρημένη και δενανταποκρίνεται στα συντηρητικά μέτρατότε υπάρχει ένδειξη χειρουργείου. Ησταδιοποίηση γίνεται κυρίως με τιςκατάλληλες απλές ακτινογραφίες. Οιχειρουργικές επιλογές που διατίθενταιγια την μεσαίας βαρύτητας αρθρίτιδαςπεριλαμβάνουν:

Τον αρθροσκοπικό καθαρισμό της άρθρωσης με αρθροσκοπικές κάμερες 2-3 χιλιοστών και την εκτομή μέρους του αρθριτικού οστού, η οποία μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο. Μία άλλη επιλογή είναι η οστεοτομία να αλλάξουμε δηλαδή τον προσανατολισμό της άρθρωσης ώστε να φθείρεται πιο φυσιολογικά και Οι τενοντομεταφορές που σταθεροποιούν την άρθρωση

Οιανωτέρω λύσεις είναι κατάλληλες γιαπεριορισμένο αριθμό ασθενών με μέτριααρθρίτιδα. Για την προχωρημένη αρθρίτιδαη πιο ευρέως διαδεδομένη και αποτελεσματικήεπέμβαση είναι η αφαίρεση του φθαρμένουοστού και η αντικατάστασή του με τηχρήση ενός τένοντα του ίδιου του ασθενή(αρθροπλαστική παρεμβολής τένοντα).

Ηλύση αυτή διατηρεί το μήκος και τηλειτουργικότητα του αντίχειρα χωρίςπόνο, έχει όμως το μειονέκτημα ότιχρειάζεται παρατεταμένη ακινητοποίησηκαι ο χρόνος αποθεραπείας είναι δύο μετρεις μήνες. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητατης αρθρόδεσης όπου τα φθαρμένα οστάενώνονται μεταξύ τους. Με αυτή την λύσηπεριορίζεται κάπως η κινητικότητα αλλάεξαφανίζεται ο πόνος και διατηρείταιη δύναμη του αντίχειρα γι’ αυτό καιείναι πιο κατάλληλη για βαρείς χειρώνακτες.Το μειονέκτημα και αυτής της μεθόδουείναι ο παρατεταμένος χρόνος αποκατάστασης»,διευκρινίζει.

«Τηντελευταία 20ετία έχουν γίνει πολλέςπροσπάθειες να αναπτυχθούν ολικέςαρθροπλαστικές της βάσης του αντίχειρα,δηλαδή μεταλλικά και πλαστικά εμφυτεύματαόπως ακριβώς αυτά που χρησιμοποιούνταιστην άρθρωση του γόνατος και του ισχίου.

Λόγωτου πολύ μικρού μεγέθους της άρθρωσηςοι πρώτες προσπάθειες αντιμετώπισανσημαντικά προβλήματα. Παρόλα αυτά,σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση ναέχουμε νεότερα εμφυτεύματα με πάρα πολύκαλά χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούννα αποδώσουν ανώδυνο αντίχειρα με πλήρηλειτουργικότητα για πολλά χρόνια όπωςγια το ισχίο και για το γόνατο. Επειδήδε ακριβώς η άρθρωση της βάσης τουαντίχειρα είναι πολύ μικρή, προφανώςδεν υπάρχουν τα προβλήματα της βαρύτηταςτου χειρουργείου και της απώλειαςαίματος που υφίστανται στις αντίστοιχεςαρθροπλαστικές μεγάλων αρθρώσεων(γόνατος και ισχίου).

Τοβασικό πλεονέκτημα των νέας γενιάςολικών αρθροπλαστικών του αντίχειραείναι η γρήγορη αποκατάσταση. Ο αντίχειραςπαραμένει με μια απλή περίδεση (χωρίςνάρθηκα) για τρεις εβδομάδες, και μετάαπό την τρίτη εβδομάδα υπάρχει πλήρηςκαι ανώδυνη κίνηση. Τα πλεονέκτημα αυτόκάνει αυτή την επιλογή να είναι ιδιαίτεραθελκτική για ανθρώπους σχετικά νεότερηςηλικίας και υψηλών λειτουργικώναπαιτήσεων.

Θαπρέπει, όμως, να έχουμε κατά νου ότιυπάρχουν προϋποθέσεις για να μπορεί ναγίνει αυτό το χειρουργείο με επιτυχίακαι ασφάλεια και για αυτό δεν είναι όλοιοι ασθενείς με αρθρίτιδα της βάσης τουαντίχειρα ιδανικοί υποψήφιοι.

Επίσης,αυτό είναι ένα τεχνικά απαιτητικόχειρουργείο το οποίο πρέπει να γίνεταιμόνο από χειρουργούς χεριού καθώς μιλάμεγια εμφυτεύματα της τάξης των χιλιοστών.

Συμπερασματικάθα πρέπει να εκτιμηθεί με προσοχή καιεξατομικευμένα ο κάθε ασθενής και,εφόσον είναι κατάλληλος η ολικήαρθροπλαστική της βάσης του αντίχειρα,αυτή μπορεί να θεραπεύσει το πρόβλημαμε την ελάχιστη παρέμβαση στηνκαθημερινότητά του» καταλήγει ο κ.Δαρλής.

*Ηνέας γενιάς ολική αρθροπλαστική τουαντίχειρα (με εμφυτεύματα αντίστοιχατων νεότερων που χρησιμοποιούνται στοισχίο και στο γόνατο) εφαρμόζεται πλέονστο MetropolitanHospitalγια να θεραπεύσει την αρθρίτιδα τηςβάσης του αντίχειρα με τον ελάχιστοχρόνο αποκατάστασης.

ΣτοτμήμαΟρθοπαιδικήςΧειρουργικής Άνω Άκρου καιΕπανορθωτικής
Μικροχειρουργικήςστο Metropolitan Hospital υπάρχει συσσωρευμένηεμπειρία σε όλες τις μεθόδους θεραπείαςτης αρθρίτιδας του αντίχειρα και οασθενής μπορεί να λάβει συμβουλές γιατην καλύτερη, εξατομικευμένη λύση πουείναι κατάλληλη για αυτόν. 

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα