Εκδήλωση ΣΕΒ για τις ευρωεκλογές: Προβληματισμός για την Ευρώπη, αισιοδοξία για την Ελλάδα

«Τα πράγματα στην Ευρώπη θα χειροτερεύσουν πριν καλυτερεύσουν, αλλά μπορούμε σε βάθος χρόνου να ανακάμψουμε» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος, μιλώντας σε συζήτηση με τον αντιπροέδρο του Συνδέσμου Ευάγγελο Μυτιληναίο που πραγματοποιήθηκε απόψε ενόψει των ευρωεκλογών με θέμα «Ο κόσμος αλλάζει η Ευρώπη μπορεί;», ανέφερε πως «σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα έχει ωριμάσει και

μπορεί τα επόμενα χρόνια να πάει πολύ καλύτερα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναπαυθούμε, πρέπει να κάνουμε ορθοπεταλιά στην ανηφόρα».

Από την πλευρά του ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η Ευρώπη με όλα της τα προβλήματα είναι το σπίτι μας. «Αλοίμονό μας αν συμβεί κάτι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, δεν διανοούμαι Ελλάδα της δραχμής ή Ελλάδα εκτός Ευρώπης. Τα θέματα τότε θα ήταν άλλης τάξης, θα ήταν εθνικά», είπε. Επανέλαβε δε ότι η συγκυρία είναι αρνητική για την Ευρώπη αλλά θετική για την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι - όπως είπε - δεν πρέπει να μπερδεύουμε την χρηματιστηριακή ευφορία με την συνολική ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.

Στη συζήτηση την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Αλ. Παπαχελάς κυριάρχησε η κριτική στην Ευρώπη με έμφαση στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. «Χρειάζεται ένα σοκ για τη μείωση της γραφειοκρατίας», είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος ενώ ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι η ενιαία αγορά καταργείται εκ των έσω από τις μεγάλες χώρες με επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις τους.

Διαφορετική ήταν η αντίληψη για τις δυνατότητες θεραπείας, με τον κ.Παπαλεξόπουλο να επισημαίνει ότι το σύστημα σηκώνει «μερεμέτια» και τον κ.Μυτιληναίο να θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι δομικό και κανένα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα δεν ασχολείται με το ζήτημα.

ΣΕΒ: «Υπάρχει ένα μεγάλο ανισυστημικό κύμα από δεξιά και αριστερά»

Σε σχέση με τις ευρωεκλογές και οι δύο συμφώνησαν ότι θα ενισχυθεί η αντισυστημική ψήφος. Ο κ. Παπαλεξόπουλος στάθηκε στην εκτίμηση ότι η Ευρώπη χτίστηκε στη λογική πως κάθε γενιά θα ζήσει λίγο καλύτερα από την προηγούμενη κάτι που πλέον για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ιδιαίτερα τους νέους, δεν ισχύει. «Υπάρχει ένα μεγάλο ανισυστημικό κύμα από δεξιά και αριστερά, από ανθρώπους που λένε ότι δεν ξέρω τι θέμα αλλά ξέρω ότι αυτό που κάνετε δεν φτάνει», είπε.

«Μην πάει ο νους μας σε αναρχικούς, φασιστές ή κομμουνιστές. Είναι άνθρωποι που αυτά που λέμε τα γνωρίζουν, λένε ότι αυτό το σύστημα δεν περπατάει και πάνε εναντίον του συστήματος», είπε ο κ. Μυτιληναίος, Ο ίδιος ευχήθηκε εξάλλου να αναδειχθεί ο κ. Ντράγκι στην προεδρία της Κομισιόν ενώ δήλωσε αντίθετος με την εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό. «Το ευρωκοινοβούλιο, είπε είναι των άριστων και όχι των δημοφιλέστερων». Χαρακτήρισε δε ως «Eurovision» την προεκλογική εκστρατεία που γίνεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά κσι στην Ευρώπη.

Τέλος, στην εκδήλωση αναδείχθηκαν οι απειλές για την Ευρώπη στο ενεργειακό και το αμυντικό ζήτημα, τα οποία μπορούν όπως ελέχθη να αποδειχθούν ευκαιρίες για την Ελλάδα, να αναπτύξει την αμυντική της βιομηχανία («Τα ΕΑΣ αν λειτουργούσαν σήμερα θα μπορούσαν να δουλεύουν τρεις βάρδιες», είπε ο κ. Μυτιληναίος) και να μετατραπεί για πρώτη φορά σε εξαγωγέα ενέργειας (αλλά θα χρειαστεί μεγάλο κόστος και να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να υπάρξει αποβιομηχάνιση πριν την απανθρακοποίηση), είπε ο κ.Παπαλεξόπουλος.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα