Μπορούν οι ισραηλινές επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν να προκαλέσουν διαρροή ραδιενέργειας;
Το Ισραήλ έπληξε τα χαράματα «προληπτικά», όπως είπε, πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ανάμεσά τους τον κύριο σταθμό εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ, για να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Αυτές οι επιθέσεις σε μονάδες του Ιράν μπορεί να αποτελέσουν ένα σημαντικό πλήγμα για τις πυρηνικές δυνατότητες της Τεχεράνης και να πυροδοτήσουν πιθανώς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Αλλά προς το παρόν, οι κίνδυνοι μιας πυρηνικής καταστροφής που θα περιλαμβάνει έκρηξη
Ο πρωταρχικός στόχος της ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν ήταν η εγκατάσταση της Νατάνζ, που βρίσκεται στην επαρχία Ισφαχάν, περίπου 220 χλμ. νοτιοανατολικά της Τεχεράνης και αποτελεί την κύρια μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου, όπου η Ισλαμική Δημοκρατία έχει παραγάγει το μεγαλύτερο μέρος των πυρηνικών της καυσίμων.
Το ουράνιο υπάρχει στη φύση ως μείγμα διαφορετικών ισοτόπων. Το κυριότερο από αυτά είναι το U-238, το οποίο αντιστοιχεί στο 99% του μεταλλεύματος ουρανίου και δεν θεωρείται σχάσιμο. H περιεκτικότητα σε U-235 δεν υπερβαίνει το 0,7%.
Η διαδικασία του εμπλουτισμού αφορά στην απομάκρυνση όσο γίνεται περισσότερου U-238 προκειμένου να αυξηθεί η περιεκτικότητα σε U-235. Στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ αποθηκεύεται πυρηνικό υλικό διαφορετικών σκευασμάτων, συμπεριλαμβανομένου εμπλουτισμένου και μη εμπλουτισμένου ουρανίου, και συσκευές φυγοκέντρησης, που χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ακριβώς γνωστό το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσαν οι ισραηλινές επιθέσεις.
Μέρος της μονάδας της Νατάνζ, όπως και η άλλη μεγάλη εγκατάσταση εμπλουτισμού του Ιράν στο Φορντό της βόρειας επαρχίας Κομ, είναι θαμμένη βαθιά στην έρημο με τους χώρους, στους οποίους φυλάσσονται οι συσκευές φυγοκέντρησης, όπου εμπλουτίζεται το ουράνιο, να προστατεύονται από ένα κέλυφος από ατσάλι και ενισχυμένο σκυρόδεμα πάχους κάπου οκτώ μέτρων, σύμφωνα με εκτιμήσεις ερευνητών.
Γιατί είναι απίθανη μιαπυρηνική καταστροφήΜόνον οι ισχυρότερεςσυμβατικές βόμβες θα μπορούσαν ναδιαπεράσουν τις μονάδες εμπλουτισμούτου Ιράν, αλλά ακόμη κι αν το Ισραήλκατάφερνε να πλήξει την εγκατάστασητης Νατάνζ είναι απίθανη μια μεγάληπυρηνική καταστροφή. ¨Ενα απλό πλήγμασε πυρηνικόυλικό ή εξοπλισμό μεσυμβατικά όπλα δεν οδηγεί σε πυρηνικήέκρηξη ή σε εκτεταμένη διαρροήραδιενέργειας, λένεειδικοί.
Αυτό που δεν μπορεί νααποκλειστεί, ωστόσο, είναι οι πιθανότητεςτοπικής διασποράς ραδιενεργών ουσιώνεντός της εγκατάστασης. «Όλα εξαρτώνταιαπό τη διαμόρφωση του πυρηνικού υλικούπου αποθηκεύεται στην εγκατάσταση. Εάντο πυρηνικό υλικό και τα εκρηκτικάφυλάσσονται ξεχωριστά, δεν υπάρχειμεγάλος κίνδυνος έκρηξης ή διαρροής,ακόμη και αν υπάρχει άμεσο χτύπημα στοπυρηνικό υλικό», λέει οΑνίλ Κακοντκάρ, πρώηνεπικεφαλής του Υπουργείου ΑτομικήςΕνέργειας της Ινδίας. «Τα πλήγματαείναι πιθανό να οδηγήσουνσε διασπορά ή εξάπλωση πυρηνικού υλικούστο περιβάλλον. Αλλά αυτό είναι πιθανόνα παραμείνει περιορισμένο εντός τηςεγκατάστασης ή του σημείουτης επίθεσης».Ακόμα κι αν το Ισραήλ είχεπλήξει συναρμολογημέναπυρηνικά όπλα, το πιθανότεροαποτέλεσμα θα ήταν μια «διαρροήραδιενέργειας» παρά μια «οργανωμένηέκρηξη», προσθέτει οίδιος.
Γιατί συμβαίνει αυτόΗ πυροδότηση μιας πυρηνικήςέκρηξης, σαν κι αυτές που προορίζονταινα προκαλέσουν τα ατομικά όπλα, απαιτείένα πολύ ακριβές σύνολο διαδικασιώνπου πρέπει να ακολουθηθούν και μια πολύσυγκεκριμένη έναρξη. Όλα τα πυρηνικάόπλα διαθέτουν επίσης ενσωματωμένουςμηχανισμούς ασφαλείας για την αποτροπήμιας τυχαίας έκρηξης.
Η ισραηλινή επίθεση στιςπυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν,επομένως, είναι απίθανο να οδηγήσει σεπυρηνική έκρηξη ή σε μεγάλη διαρροήραδιενέργειας, αλλά σίγουρα θα μπορούσενα αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία τωνεργαζομένων εντός της εγκατάστασης καιστις περιοχές ακριβώς γύρω από αυτήν.
Παρόμοιοι φόβοι για πυρηνικό ατύχημα απασχολούσαν αρκετούς και στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ιδιαίτερα όταν ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια βρέθηκε στο επίκεντρο μαχών. Ο σταθμός υπέστη κάποιες ζημιές, αλλά και πάλι ήταν απίθανο ένα μεγάλο πυρηνικό ατύχημα.
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Προσγειώθηκε στην Αθήνα το αεροσκάφος του Νετανιάχου σύμφωνα με το flightradar
- Αυτή είναι η συμμορία που έκλεβε πολίτες μετά από μεγάλες αναλήψεις σε ΑΤΜ
- Η ανακοίνωση του νοσοκομείου για τα παιδιά στον Άραχθο – Οι γονείς δωρίζουν τα όργανά τους
- Ι. Παπαφλωράτος στο Πρώτο για Μέση Ανατολή: Πρέπει να καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια η διεθνής διπλωματία να περιορίσει την εξάπλωση (audio)
- Πέθανε η ηθοποιός Κατερίνα Γιουλάκη
- Πέθανε η ηθοποιός Κατερίνα Γιουλάκη σε ηλικία 87 ετών
- Συνελήφθη ο Αλέξανδος Κοψιάλης: Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα οδήγησης
- Αχαρνών: Παραδόθηκε ο 33χρονος που ξυλοκόπησε τον υπάλληλο καθαριότητας
- Μαρία Αναστασοπούλου: Ο γάμος, η ψυχανάλυση και ο Άρης Πορτοσάλτε
- Αγνώριστος ο Χένρι Καβίλ στο Φεστιβάλ της Ταορμίνα – Δείτε την αλλαγή στα μαλλιά του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Γεραπετρίτης: Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή
- Στην Αθήνα το κυβερνητικό αεροσκάφος του Ισραήλ
- Πώς οι γιατροί του ΕΣΥ με γύρισαν από τον θάνατο -Το ευχαριστώ στον Άδωνι
- Μπορούν οι ισραηλινές επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν να προκαλέσουν διαρροή ραδιενέργειας;
- Live οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Καίριο το πλήγμα του Ισραήλ κατά του Ιράν -Eξουδετέρωσε 20 ανώτερους διοικητές, πυρηνικούς επιστήμονες
- Ν. Δένδιας: Οι δορυφορικές επικοινωνίες αποτελούν την έκτη διάσταση της «Ασπίδας του Αχιλλέα»
- Μαρινάκης: Η Κωνσταντοπούλου είναι η αποκορύφωση της έκφρασης μιας συνολικά μηδενιστικής αντιπολίτευσης
- Εγκεφαλικά νεκρά τα δύο παιδιά στον Άραχθο -Οι γονείς δωρίζουν τα όργανά τους, η ανακοίνωση του νοσοκομείου
- Συνταγή για γαριδομακαρονάδα με πέστο βασιλικού -Έτοιμη σε μόλις 10 λεπτά
- ΕΕΑ: «Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την υποχρεωτική εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου»

- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Μπορούν οι ισραηλινές επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν να προκαλέσουν διαρροή ραδιενέργειας;
- Τι αποκαλύπτει το μήκος των δακτύλων σου για εσένα, σύμφωνα με την επιστήμη
- Ταγιάνι: Ευχόμαστε να ξαναρχίσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι επαφές διαλόγου του Ισραήλ με το Ιράν
- Συνταγή για γαριδομακαρονάδα με πέστο βασιλικού -Έτοιμη σε μόλις 10 λεπτά
- Σδούκου: Η ΚΟ μας θα υπερψηφίσει την πρόταση ΝΔ για παραπομπή Καραμανλή στην προανακριτική
- Μαρία Κουτσαντώνη για Στάθη Αγγελόπουλο: «Με είχε χτυπήσει στο παρελθόν, με παρακολουθούσε»
- Συνάντηση του ΠτΔ Κ. Τασούλα με τον γ.γ. του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας Ά. Καπετάνοβιτς
- Live οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Καίριο το πλήγμα του Ισραήλ κατά του Ιράν -Eξουδετέρωσε 20 ανώτερους διοικητές, πυρηνικούς επιστήμονες
- Στην Αθήνα το κυβερνητικό αεροσκάφος του Ισραήλ
- Ν. Χαρδαλιάς από Αιγάλεω: Η Περιφέρεια Αττικής είναι παρούσα με έργα ουσίας σε κάθε δήμο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γιατί το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν - Ο "σκιώδης πόλεμος" και ο χρόνος της επίθεσης
- Μαρία Αναστασοπούλου: Ο γάμος, η ψυχανάλυση και ο Άρης Πορτοσάλτε
- Διαρρήκτης «spiderman» άνοιγε πολυτελή σπίτια στην Αττική με αναρρίχηση στα μπαλκόνια
- Elena Konsta at Tukan
- Κακουργηματικές διώξεις στη σπείρα με τους πλαστούς πίνακες – Απολογούνται το Σάββατο και την Δευτέρα
- Π.Μαρινάκης: Η κ. Κωνσταντοπούλου είναι η αποκορύφωση της έκφρασης μιας συνολικά μηδενιστικής αντιπολίτευσης
- Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο Κασσελάκης – «Ισχυρότατες ενδείξεις χειραγώγησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας»
- Ιρανός πρόεδρος: Το Ισραήλ θα «μετανιώσει για την ανόητη ενέργειά του» – Νεκροί 20 ανώτεροι διοικητές της Τεχεράνης – 78 θύματα και 329 τραυματίες από τις επιθέσεις