UnderWonder: Εξερευνώντας τα υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας -Ο σπηλαιοδύτης Γιώργος Βανδώρος μιλά στο iefimerida.gr

Ο σπηλαιοδύτης Γιώργος Βανδώρος είναι η θάλασσα και ο βυθός της. Είναι ο άνθρωπος που εκεί που οι περισσότεροι βλέπουμε μυστήριο, εκείνος βουτά και ανακαλύπτει τον υποβρύχιο κόσμο.

Λάτρης και εξερευνητής αυτού επιχειρεί να τον συστήσει σε όλους μας μέσα τη σειρά ντοκιμαντέρ UnderWonder, σε παραγωγή COSMOTE TV, η οποία ταξιδεύει τους τηλεθεατές σε τοπία κρυμμένα εκατοντάδες μέτρα κάτω από εμάς και τους κάνει μάρτυρες

ενός θαλάσσιου κάλλους μέσα από ακατέργαστες εικόνες.

Μέσα από πρωτόγνωρα πλάνα ο κ. Βανδώρος με την ομάδα του ανοίγουν έναν παράθυρο στη συναρπαστική γεωλογική ιστορίας της χώρας μας.

Παρακολουθώντας το UnderWonder, ζωντάνεψε μπροστά στα μάτια μου ένας κόσμος που δεν ήξερα ότι ήθελα να γνωρίσω. Ανυπομονούσα για το επόμενο επεισόδιο, προκειμένου να ανακαλύψω -έστω και από την οθόνη- όλα όσα βρίσκονται σε υποβρύχια σπήλαια. Σε αίθουσες που φωτίζονται και αποκαλύπτονται πτυχώσεις σταλαγμιτών, σε στενές σχισμές ανάμεσα σε βράχους, σε μέρη με σταλακτίτες και σχηματισμούς που δεν μπορούν να περιγράφουν. Η Λίμνη Βουλιαγμένης, το σπήλαιο της Αμφιτρίτης στην Πάρο, το σπήλαιο του Διρού και η σπηλιά των Ελεφάντων είναι οι τοποθεσίες που δεν έχουμε ξαναδεί και ξετυλίγονται με τρόπο μοναδικό.

Η ξεχωριστή ιστορία κάθε επεισοδίου γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα χάρη στην ομάδα δυτών. Γλαφυροί, άμεσοι και με χιούμορ, οι πρωταγωνιστές εξηγούν με πολύ απλά λόγια το ταξίδι τους, τα σπήλαια εξερεύνησης αλλά και την εμπειρία της κατάδυσης, ενώ διηγούνται ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Ο Γιώργος Βανδώρος μιλά στο iefimerida.gr

Ο Γιώργος Βανδώρος, λοιπόν, συστήνεται στο iefimerida.gr και μιλά για γνωριμία του με τη σπηλαιοκατάδυση, ενώ «βουτά» στη σειρά ντοκιμαντέρ UnderWonder.

«Γεννήθηκα στον Πειραιά στις 14 Αυγούστου 1976, στις 05:00 το πρωί. Μεγάλωσα στην συνοικία του Νέου Φαλήρου και αργότερα ως έφηβος πηγαίνοντας λύκειο στο ΕΠΛ Πειραιά γνώρισα και τον υπόλοιπο Πειραιά, όπου με μεγάλη περηφάνια μεγάλωσα και ανδρώθηκα στις συνοικίες του. Όλα τα καλοκαίρια μου, μέχρι και τα 18 μου, τα πέρασα στο νησί καταγωγής μου, την Κεφαλονιά. Στο ομορφότερο αυτό νησί της Ελλάδας έμαθα να κολυμπάω πολύ μικρός, ίσως μικρότερος από ότι μπορώ να θυμηθώ. Οι μέρες μας τότε ήταν θάλασσα και βάρκες όλα τα πρωινά και τα απογεύματα μπάλα και ποδήλατα. Οι βάρκες και η θάλασσα ήταν η κάθε ημέρα μας. Προφανώς και ως έφηβος τα ενδιαφέροντά μου ήταν περισσότερα αλλά πάλι γύρω από την θάλασσα, τις παραλίες και το κολύμπι. Ο τρόπος για εντυπωσιάσουμε τα κορίτσια ήταν να συναγωνιστούμε ποιος θα βουτήξει από τον ψηλότερο βράχο και ποιος θα κάνει το μακρύτερο μακροβούτι.

Η πρώτη μου επαφή με τις καταδύσεις ως εικόνα ήταν να βλέπω τον μεγαλύτερο αδερφό μου να συντηρεί και να ετοιμάζει τον εξοπλισμό του για το ψαροτούφεκο. Πολλές ήταν οι φορές που έφτιαχνα αυτοσχέδιες στολές και με μάσκα και πέδιλα έπαιζα τον Κουστώ στις θάλασσες της Ερίσου. Τις φορές που με έπαιρνε μαζί του, έκανα ότι περνούσε από το χέρι μου για να φανώ ικανός στην φοβερή αυτή περιπέτεια. Ποτέ δεν ψάρεψα με επιτυχία, το ψάρεμα δεν με εντυπωσίασε ποτέ, για μένα ήταν μια ευκαιρία να δω τον βυθό. Φυσικά έβγαινα από το νερό μπλε από το κρύο.

Η πρώτη μου κανονική επαφή με τις καταδύσεις ήρθε τo 1997 όταν ο διευθυντής στην σχολή φωτογραφίας που σπούδαζα, Σταύρος Μωρεσόπουλος, οργάνωσε ένα σεμινάριο υποβρύχιας φωτογραφίας. Φυσικά έπρεπε πρώτα να εκπαιδευτούμε ως δύτες. Η όλη διαδικασία με συνεπήρε, ήξερα από την πρώτη στιγμή που πήρα την πρώτη ανάσα υποβρυχίως ότι η κατάδυση θα είναι μέρος της ζωής μου.

»Οι πρώτες σπηλιές που βρέθηκα ήταν μια σειρά από σπήλαια στην Πελοπόννησο που επισκεφθήκαμε το 1998 κατά την διάρκεια του σεμιναρίου σπηλαιοκατάδυσης που είχε οργανώσει ο Χρήστος Ποζίδης με τον Γιώργο Αβαγιανό. Η εμπειρία που έζησα με έκανε να ερωτευθώ τα σπήλαια και 2 χρόνια αργότερα, όντας ακόμα στρατιώτης σε άδεια, επισκέφτηκα με άλλους 3 φίλους μου το σπήλαιο της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά. Οι σπηλιές πιά είχαν μπει στο αίμα μου.

»Για την οργάνωση κάθε σπηλαιοκατάδυσης χρειάζεται αρχικά να οριστεί ο στόχος, τι θέλουμε να κάνουμε. Μετά θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος, τί εξοπλισμούς και αέρια να χρησιμοποιήσουμε. Κατόπιν θα τεθούν τα όρια επιστροφής, σε ποια πίεση αποθέματος αερίου και σε ποιο χρόνο θα ξεκινήσουμε την επιστροφή. Τελικά τα παραπάνω θα συμφωνηθούν από όλους τους συμμετέχοντες ότι είναι αποδεκτά και θα γίνει και μια επαναξιολόγηση του αρχικού σκοπού, ότι μπορεί τελικά να επιτευχθεί.
Σε όλη την διαδικασία θα ψάξουμε να βρούμε ποια είναι τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και να επαναλάβουμε τις διαδικασίες διαχείρισής των ή κάποιες φορές να φτιάξουμε πρωτόκολα όταν τα υπάρχοντα δεν μας καλύπτουν.

«Οι ομάδες πρέπει να είναι δεμένες και αυτό γίνεται με σεβασμό στο άνθρωπο, την προσωπικότητα και την τρέλα του κάθε μέλους»

»Οι καταδύσεις σε σπήλαια ήταν, είναι και θα είναι ομαδική δουλειά. Όλα τα θετικά αποτελέσματα σε εξερευνήσεις, καταγραφές, χαρτογραφήσεις έχουν έρθει ως αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας. Ακόμα και τις φορές που μόνο ένας δύτης μπορεί να φτάσει στον τελικό στόχο μια ολόκληρη ομάδα υποστηρίζει και βοηθά το εγχείρημα. Χωρίς την ομάδα η προσπάθεια δεν φτάνει σε ολοκλήρωση.

Το «ιδανικό» team, πέραν της άρτιας εκπαίδευσης, εμπειρίας και ικανότητας είναι ο σεβασμός στον άνθρωπο δίπλα σου. Η ομάδα πρέπει να μπορεί να τα πηγαίνει καλά, χωρίς κρυφούς στόχους και υπονομεύσεις. Οι ομάδες σε κάθε επιτυχία πρέπει να είναι δεμένες και αυτό γίνεται με σεβασμό στο άνθρωπο, την προσωπικότητα και την «τρέλα» του κάθε μέλους.

»Να σας πω, πώς κάνεις μας δεν είναι άνθρωπος των ορίων. Παρόλο που φαίνεται να πιέζουμε όρια, τα όρια αυτά είναι προσωπικά. Δεν κυνηγάμε τα όρια της ανθρώπινης φυσιολογίας ούτε και τα όρια των εξοπλισμών μας. Ξέρουμε ότι όλα αυτά έχουν γίνει και μπορούν να γίνουν ξανά. Η δυσκολία μας είναι να πάρουμε την απόφαση να τα κάνουμε εμείς και να βρούμε τον σωστό και ασφαλή τρόπο να ξεπεράσουμε τις φοβίες μας και τις πρακτικές δυσκολίες. Το δύσκολο είναι να προσπαθείς να εξαντλήσεις όλες τις πιθανότητες για να μην πάει κάτι στραβά. Το δύσκολο και το εξαντλητικό κάποιες φορές είναι να μην πάρεις την εύκολη απόφαση να κάνεις κάτι και ότι γίνει. Το απαιτητικό είναι να συνεχίζεις να εξασκείς και να σχεδιάζεις στον βαθμό που να μην υπάρχει κάτι να πάει στραβά, και τότε να ανησυχείς και να είσαι σε εγρήγορση ξέροντας ότι δεν τα ξέρεις όλα, να περιμένεις ότι κάτι θα πάει στραβά, να έχεις το μυαλό σου συγκεντρωμένο ότι και να συμβαίνει στην ζωή έξω από το νερό.

Βουτιά στο UnderWonder

»Η ιδέα ήρθε στην διάρκεια την πρώτης καραντίνας του Covid19 από τον Αντρέα Κουρή. Εκείνος είναι η δύναμη πίσω από το όχημα που λέγεται Underwonder. Αρχικά ήταν παιχνίδι, και παίζοντας είδαμε πως θα μπορούσε να γίνει μια καλή δουλειά που να απαντήσει σε όσους μας ρώταγαν τι βλέπουμε εκεί κάτω. Ο Αντρέας με την εμπειρία του στις παραγωγές βρήκε τον τρόπο, μαζί με την Cosmote TV, να μπορέσει το όχημα να βρει καύσιμο για το ταξίδι. Στην πορεία επιβιβάστηκαν ο Βασίλης Γιαννόπουλος καθώς και ο Κώστας Καρύδας με την ομάδα του. Σε αυτή την πορεία βρήκαμε τις θέσεις μας και ο κάθε ένας μας διάπλασε τις ικανότητες της ειδικότητας του.

»Προφανώς και υπάρχει διαφορά (σ.σ. όταν κινηματογραφείσαι) αλλά μιλώντας ειλικρινά δεν μας ήταν καθόλου δύσκολο. Όλοι μας είχαμε την γνώση πως για να έρθει θετικό αποτέλεσμα πρέπει να υπάρχει κοινός στόχος και με αυτό σαν γραμμή τρέξαμε όλα τα επεισόδια. Ο βασικός παράγοντας ήταν να είμαστε όλοι ασφαλείς και μετά συζητάγαμε τις θέλουμε να κάνουμε και το βάζαμε κάτω για να γίνει. Ο σεβασμός στην δουλεία και τις ικανότητες όλων ήταν παρών και έτσι τα πράγματα ήταν σχετικά απλά. Όταν ο Κώστας μας ζητούσε κάτι ήξερε ότι αν μπορούμε να το κάνουμε θα γινόταν και όταν του απαντούσαμε αρνητικά γνώριζε πως πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος γιατί απλά δεν γίνεται. Εμείς καταλάβαμε πως όταν ο Κώστας ήθελε κάτι θα είχε πραγματικό νόημα και κάναμε ότι περνούσε από χέρια και τα πέδιλά μας για να γίνει. Απλά…

»Ο λόγος που επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες τοποθεσίες για το UnderWonder είναι ότι αυτά τα σπήλαια μας έδωσαν την δυνατότητα να δείξουμε, με την βοήθεια του Βασίλη Γιαννόπουλου, την εικόνα που είχε η Ελλάδα στο παρελθόν και να εμφανίσουμε μια διαφορετική εικόνα για τον τόπο μας. Τα σπήλαια αυτά φτιάχνουν ένα κύκλο που εμφανίζουν πώς ήταν η ζωή πριν χιλιάδες χρόνια μέσα από το πρίσμα των απολιθωμένων πληροφοριών που βρίσκουμε μέσα τους.

»Μου είναι πολύ δύσκολό να ξεχωρίσω κάποιο από τα σπήλαια αυτά. Το κάθε ένα έχει ειδική θέση στην καρδία μου και τα θεωρώ κοσμήματα με ειδική αξία…

»Δεν ξέρω τι θα μπορέσει να μείνει στον κάθε τηλεθεατή. Ο κάθε άνθρωπος βλέπει με τον δικό τους τρόπο αλλά και τις δικές του εμπειρίες. Είμαι απλά χαρούμενος με το γεγονός ότι θα μείνει κάτι…

«Κάθε δύτης πρέπει να ψάξει να βρει την κατάλληλη εκπαίδευση»

»Οι καταδύσεις για κάποιους μπορεί να είναι απλά μια ευχάριστη ενασχόληση του Σαββατοκύριακου, αυτό είναι πολύ όμορφο και αποτελεί και το σύνηθες. Κάποιοι θα θελήσουν να πάνε μερικά βήματα παραπέρα, εκεί που η κατάδυση αρχίζει να ζητάει πολλά και οι απαιτήσεις να γίνονται αυστηρές. Σε όλες τις περιπτώσεις ο κάθε δύτης πρέπει να ψάξει να βρει την κατάλληλη εκπαίδευση μέσα από τις σχολές και τους επαγγελματίες εκπαιδευτές. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανείς δεν μπορεί να φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο γρήγορα και ψάχνοντας της εύκολη και γρήγορη διαδρομή και λύση.

Δεν υπάρχει κανένας διαγωνισμός και καμία βιασύνη. Οι σπηλιές και τα ναυάγια, οι ύφαλοι και το ζωικό βασίλειο της Θάλασσας βρίσκονται και θα βρίσκονται εκεί και θα περιμένουν τους δύτες όταν θα είναι έτοιμοι να τα επισκεφθούν. Η ανθρώπινη ζωή και οι επιδράσεις από την απώλεια της στους γύρω μας είναι ιδιαίτερα σημαντική και πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως άτομα. Δεν είμαστε ότι δηλώσουμε, είμαστε αυτό που μπορούμε να κάνουμε σωστά…

Την Κυριακή θα παρακολουθήσουμε το τέταρτο και τελευταίο επεισόδιο μέσα από το Cosmote TV, όπου και διατίθεται η σειρά ντοκιμαντέρ, η οποία αποδεικνύει ότι οι ελληνικές παραγωγές δεν υπολείπονται πλέον σε τίποτα των διεθνών πρότζεκτ.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: COSMOTE TVΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: MAD TV / DAM PRODUCTIONSΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ & ΣΕΝΑΡΙΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΥΔΑΣΜΟΥΣΙΚΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΡΗΣΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: ΜΑΡΙΟΣ ΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟΣΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΠΛΑΝΑ: CAROLIN NEGRINEXECUTIVE PRODUCER: ΦΑΙΗ ΤΣΙΤΣΙΠΗΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ & PRODUCTION COORDINATOR: ΜΑΡΙΑ ΛΗΔΑ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ COSMOTE TV: ΓΙΩΤΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗPRODUCTION DESIGN: ΝΑΤΑΛΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥΟΜΑΔΑ ΔΥΤΩΝΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΝΔΩΡΟΣΒΑΣΙΛΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΡΗΣΑΝΤΩΝΗΣ ΚΡΕΝΤΣΚΑΡΟΛΙΝ ΝΕΓΡΙΝ

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
ελλαδα, iefimerida, μιλα, iefimerida.gr, iefimerida, σπηλαια, mad tv, μυστήριο, cosmote, πειραιας, Καταδύσεις, μπλε, team, λύση, mad, σεναριο, μαρια, ληδα, γιωτα, design, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, Καλή Χρονιά, madwalk, η ημέρα της γης, η ζωη, ξανα, αποτελεσματα, αδεια, βυθος, γνωση, δουλεια, εικονες, θαλασσα, κεφαλονια, νησι, ντοκιμαντερ, πιεση, ποδηλατα, σχολες, ψαρεμα, mad, αιμα, ανθρωπος, απλα, απωλεια, βαρκες, βοηθεια, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γνωριμια, δυναμη, δυνατοτητα, εγρηγορση, εγχειρημα, ευκαιρια, ειλικρινα, υπαρχει, εκπαιδευση, ενδιαφεροντα, επρεπε, επιτυχια, ζωη, ζωης, ζωικο βασιλειο, ιδεα, θετικο, εικονα, κοσμηματα, ληδα, λυκειο, λύση, λιμνη βουλιαγμενης, λογια, ματια, μυστήριο, μπλε, μαρια, μυαλο, ναυαγια, νερο, νοημα, ομαδα, οθονη, οντας, ορια, οχημα, πεδιλα, πιθανοτητες, προβληματα, πρισμα, πρωταγωνιστες, πρωι, σεβασμος, σεναριο, σειρα, σπηλαιο, τοπια, τρελα, φυσικα, φτανει, φοβιες, χερι, χιουμορ, χρηστος, βηματα, design, επεισοδια, γιωτα, ιδιαιτερα, καρδια, κωστας, κυριακη, mad tv, μεινει, μπροστα, ομαδες, παιχνιδι, σπηλια, σωστο, ταξιδι, team, θαλασσες, θεσεις, θετικα, χερια
Τυχαία Θέματα