City break στο Βίλνιους, την πόλη των αντιθέσεων -Τι αξίζει να κάνεις σε 72 ώρες στο διαμαντάκι της Βαλτικής

«Θα πάω στο Βίλνιους», «Πού είναι αυτό;», ήταν μια φράση που άκουσα πολλές φορές και από διαφορετικούς ανθρώπους πριν ταξιδέψω στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

Fun fact: Ήξερα το Βίλνιους (τότε την αποκαλούσαν Βίλνα) από τότε που αγόρασα την συλλεκτική Monopoly Euro, το μακρινό 2001.

«Καλά και πώς πας εκεί;», ήταν άλλη μία φράση που άκουσα. Πλέον μπορείς να βρεθείς στο Βίλνιους μέσα σε μόλις τρεις ώρες με τη νέα

απευθείας πτήση της Aegean από την Αθήνα (κάθε Πέμπτη και Κυριακή από την Αθήνα και κάθε Παρασκευή και Δευτέρα από το Βίλνιους).

Λίγα λόγια για το Βίλνιους και τη Λιθουανία

Αυτή η «άγνωστη» για πολλούς πόλη βρίσκεται στη Βόρεια Ευρώπη και βρέχεται από τη Βαλτική Θάλασσα, καθώς η Λιθουανία είναι ένα από τα τρία βαλτικά κράτη. Μοιράζεται τα σύνορά της με την Λετονία, την Πολωνία, την Λευκορωσία αλλά και την Ρωσία και χτισμένη στη συμβολή των ποταμών Νέρις και Βίλνια.

ΗΛιθουανία υπήρξε η πρώτη ΣοβιετικήΔημοκρατία που διακήρυξε την ανεξαρτησίατης, τον Μάρτιο του 1990.

Απότο 2004 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσηςενώ το 2015 μπήκε στην Ευρωζώνη. Ακόμηείναι μέλος του NATOκαι της Ζώνης Σένγκεν.

Το Βίλνιους είναι η πόλη των αντιθέσεων. Έχει μεγάλη ιστορία που όμως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, είναι παλιά αλλά και μοντέρνα. Μάλιστα, ολόκληρη η Παλιά Πόλη του Βίλνιους έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και είναι μία από τις πιο καλοδιατηρημένες και παλιότερες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης.

Ηπρώτη αναφορά στο Βίλνιους έγινε το1323 από τον Μεγάλο Δούκα της ΛιθουανίαςΓκεντιμίνας σε ένα γράμμα του προς τηΓερμανία. Έτσι, η λιθουανική πρωτεύουσαείναι μόλις 701 ετών!

Τον 14ο αιώνα το Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας ήταν η μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη, καθώς περιλάμβανε τη σημερινή Λευκορωσία, την Ουκρανία και τμήματα της Πολωνίας και της Ρωσίας. Οι Λιθουανοί ήταν παγανιστές (μάλιστα είχαν και Θεό της μπύρας!) και ήταν από τους τελευταίους λαούς στην Ευρώπη που εκχριστιανίστηκαν, μόλις το 1386.

Κατακτήθηκε από πολλές χώρες μέχρι το 1940 που την κατέλαβαν οι Σοβιετικοί και ενσωματώθηκε στη Σοβιετική Ένωση. Από το 1941 και για τρία χρόνια ήταν υπό γερμανική κατοχή ενώ από το 1944 επανακαταλήφθηκε από τη Σοβιετική Ένωση και έγινε ξανά σοσιαλιστική δημοκρατία. Η Λιθουανία ήταν σοβιετική δημοκρατία από το 1944 έως την ανεξαρτησία της το 1990.

Ταξίδι στο Βίλνιους

Το Βίλνιους σήμερα έχει μετατραπεί σε μια πόλη-πόλο έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο και όχι μόνο από τις γειτονικές χώρες, όπως παλιότερα. Μάλιστα, το επιλέγουν πολλές start up επιχειρήσεις αλλά και ψηφιακοί νομάδες.

Είναι ένας ιδανικός προορισμός για long weekend καθώς μέσα σε 72 ώρες προλαβαίνεις να την δεις και να την γυρίσεις όλη! Άλλωστε είναι μια μικρή πρωτεύουσα που περπατιέται εύκολα. Δεν έχει μετρό αλλά μόνο λεωφορεία και vintage τραμ, ενώ το αεροδρόμιο απέχει μόλις 15 λεπτά από το κέντρο.

Αυτή η μικρή πόλη των αντιθέσεων θα σε εκπλήξει ευχάριστα καθώς θα δεις και θα κάνεις πράγματα που ποτέ δεν είχες φανταστεί, θα μάθεις την άγνωστη αλλά μεγάλη και σκληρή ιστορία της, θα περιπλανηθείς στα μεσαιωνικά λιθόστρωτα σοκάκια της και θα θαυμάσεις την αρχιτεκτονική περασμένων αιώνων.

Η καλύτερη εποχή για να την επισκεφθείς είναι από τον Απρίλιο-Μάιο έως τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο που έχει πιο ήπιες θερμοκρασίες και θα μπορέσεις να απολαύσεις την πόλη καλύτερα.

Μάλιστα, πρόσφατα το Βίλνιους στέφθηκε το πιο budget friendly μέρος για city break ενώ είναι μία από τις πιο πράσινες πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Τι θα δεις στο Βίλνιους: Μουσεία, φυλακές και εκκλησίες στην Παλιά Πόλη

Τρεις ημέρες είναι αρκετές για να γυρίσεις αυτό το άγνωστο διαμαντάκι της Βαλτικής. Το ιστορικό κέντρο, η Παλιά Πόλη, περιλαμβάνει μια πληθώρα από εμβληματικά κτήρια και αξιοθέατα, μουσεία, πολλές εκκλησίες αλλά και φυλακές με πλούσια ιστορία.

Ηεντυπωσιακή αρχιτεκτονική περιλαμβάνειδιάφορα στιλ, από γοτθικό και μπαρόκμέχρι αναγεννησιακό, αρ νουβό και φυσικάσοβιετικό.

Περιπλάνηση στην Εβραϊκή Συνοικία

Ξεκίνησετην περιπλάνησή σου στην πόλη από τηνΕβραϊκή Συνοικία, μία από τις μεγαλύτερεςτης Ευρώπης. Το Βίλνιους ήταν κάποτεγνωστό ως «Ιερουσαλήμ του Βορρά» λόγωτης μεγάλης εβραϊκής κοινότητας πουείχε εγκατασταθεί εκεί πριν το ξέσπασματου Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η οδός Stiklių gatvė αποτελεί την «καρδιά» της Εβραϊκής Συνοικίας. Είναι ένας από τους πιο ιστορικούς, τουριστικούς αλλά και όμορφους δρόμους της πόλης που σφύζει από ζωή, όπου θα βρεις πολλά μοντέρνα καφέ, εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία αλλά και εμπορικά καταστήματα για ψώνια. Στον δρόμο σου θα συναντήσεις πολλά, όμορφα murals με μορφές από την πρόσφατη ιστορία της.

Ο πολυσύχναστος δρόμος είναι στολισμένος με πολύχρωμα φαναράκια και φωτάκια, ενώ τα υπέροχα αρχιτεκτονικά κτίσματα είναι σε παστέλ αποχρώσεις, όπως και σε όλη την πόλη.

ΗΠύλη της Ανατολής και η Οδός Λογοτεχνών

Η Πύλη της Ανατολής ή αλλιώς «Aušros Vartai», όπως ονομάζεται στα λιθουανικά, αποτελεί τη μοναδική εναπομείνασα από τις δέκα πύλες της πόλης και είναι γνωστή για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η οποία προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, αφού λένε ότι έχει θεραπευτικές δυνάμεις.

Η γαλάζια είσοδος του 1500 με τα χρυσά γράμματα είναι εντυπωσιακή και επιβλητική. Λίγο πιο κάτω, βρίσκεται η Οδός Λογοτεχνών («Literatų gatvė»), μια υπαίθρια έκθεση με σφηνωμένα δεκάδες μικρά έργα τέχνης στον τοίχο από διάφορους καλλιτέχνες. Πήρε το όνομά της από τα τυπογραφεία και τα βιβλιοπωλεία που λειτουργούσαν κάποτε εκεί.

Ηθέα του Βίλνιους από ψηλά

Αν θες να έχεις μια πανοραμική άποψη της πόλης, κατευθύνσου προς το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους και το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη που χτίστηκε τον 17ο αιώνα. Θα φτάσεις στο ψηλότερο σημείο της Παλιάς Πόλης μέσω μίας παλιάς, φιδογυριστής σκάλας ή μπορείς να επιλέξεις το ασανσέρ.

Οι 193 αυθεντικές ξύλινες σκάλες της οδηγούν στο καμπαναριό. Αυτές οι σκάλες ή ο σύγχρονος ανελκυστήρας μεταφέρουν τους επισκέπτες στο κατάστρωμα παρατήρησης σε ύψος 60 μέτρων και αποκαλύπτουν την ανυπέρβλητη θέα στο εντυπωσιακό πανόραμα και τις κεραμοσκεπές της παλιάς πόλης.

ΗΔημοκρατία της Ουζούπης

Συνεχίζοντας την περιπλάνηση στην πόλη, μπορεί να βρεθείς κατά λάθος σε άλλη... χώρα και συγκεκριμένα στη Δημοκρατία της Ουζούπης. Πρόκειται για μια μποέμικη συνοικία, όπου συχνάζουν καλλιτέχνες, μουσικοί και συγγραφείς. Αυτοανακηρύχτηκε «ανεξάρτητη» την Πρωταπριλιά του 1997. Μάλιστα, έχει και το δικό της Σύνταγμα μεταφρασμένο σε 23 γλώσσες, ανάμεσά τους και τα ελληνικά! Στα 41 άρθρα του συμπυκνώνεται όλη η φιλοσοφία της Ουζούπης. Το τελευταίο άρθρο γράφει χαρακτηριστικά: «Μην παραδίδεσαι».

Μια γέφυρα που διασχίζει τον ποταμό Βίλνια χωρίζει την υπόλοιπη πόλη με την Ουζούπη και είναι γεμάτη με σφραγισμένα λουκέτα με χαραγμένα ονόματα και όρκους αιώνιας αγάπης. Η «ανεξάρτητη» δημοκρατία έχει δικό της νόμισμα, σημαία και πρόεδρο ενώ το καλοκαίρι σφύζει από νεολαία, street art events, πάρτι και φεστιβάλ μουσικής.

Οιδεκάδες εκκλησίες του Βίλνιους

Επιστρέφοντας στο Βίλνιους, θα περάσεις από μια επιβλητική και γιγάντια εκκλησία με κεραμιδί χρώμα, την Αγία Άννα. Αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης και εντυπωσιάζει με το γοτθικό στιλ με το οποίο είναι χτισμένη. Μάλιστα, λέγεται ότι αυτή η τούβλινη εκκλησία γοήτευσε τόσο τον Ναπολέοντα που ήθελε να την πάρει μαζί του στη Γαλλία.

Όπως θα παρατηρήσεις, το Βίλνιους είναι γεμάτο εντυπωσιακούς ναούς, καθολικούς αλλά και ορθόδοξους, που προκαλούν δέος. Ο καθεδρικός ναός της πόλης (του Αγίου Stanislaus και του Αγίου Ladislaus) δεσπόζει στο κέντρο και έχει μάλιστα και δική του πλατεία, που φέρει το όνομά του. Το εντυπωσιακό καμπαναριό του χτυπά λέγοντας την ώρα, ενώ η πρόσοψη του κύριου ναού θυμίζει αρχαιοελληνικό ρυθμό.

Κάνεμια ευχή και γύρνα γύρω από τον εαυτόσου

Περνώντας δίπλα ακριβώς από το καμπαναριό, ψάξε στο έδαφος για το Stebuklas, το «πλακάκι των θαυμάτων». Ο μύθος λέει ότι πρέπει να σταθείς πάνω στο κόκκινο πλακάκι, να κάνεις μια ευχή και να κάνεις τρεις στροφές γύρω από τον εαυτό σου για να πραγματοποιηθεί. Προσοχή, όμως! Αν θες να κάνεις δεύτερη, πρέπει να πας την επόμενη ημέρα, αλλιώς η πρώτη θα ακυρωθεί.

ΤοΠαλάτι του Μεγάλου Δούκα και ο ΠύργοςΓκεντίμινας

Στοίδιο σημείο βρίσκεται το Εθνικό Μουσείοτης Λιθουανίας και το Παλάτι του ΜεγάλουΔούκα. Το μουσείο στεγάζεται σε έναεντυπωσιακό παλάτι του 15ου αιώνα, πουγκρεμίστηκε μετά από μία έκρηξη καιξαναχτίστηκε τον 19οαιώνα. Τα εκθέματα ξεκινούν από τηνιστορία της χώρας τον 13ο αιώνα καιφτάνουν μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις επιβλητικές αίθουσες του παλατιού, με χιλιάδες πίνακες, ταπισερί και αλλά έργα τέχνης, βαριές κουρτίνες, πολυελαίους, θρόνους και ξύλινα έπιπλα, θα μεταφερθείς πίσω στον χρόνο, όταν γαλαζοαίματοι από όλη την Ευρώπη έκαναν τις κοινωνικές τους γνωριμίες και τους χορούς.

Δίπλα βρίσκεται και ο λόφος όπου δεσπόζει ο Πύργος Γκεντίμινας, το ιστορικό σύμβολο της πόλης και ό,τι απέμεινε από το κάστρο που χτίστηκε το 14ο αιώνα. Είναι αφιερωμένος στον Μεγάλο Δούκα της Λιθουανίας, Γκεντιμίνας. Από εκεί, η θέα στις στέγες της παλιάς πόλης είναι μαγευτική.

Μιαμέρα στις Φυλακές Lukiškės

Διασχίζονταςτην κεντρική Λεωφόρο του Βίλνιους, τηGediminoprospektas,η οποία τις Κυριακές πεζοδρομείται, θαφτάσεις στις φυλακές Lukiškės. Γιατί, όμως,να επισκεφθείς μια πρώην φυλακή;

Η ξενάγηση στις φυλακές με τη μεγάλη ιστορία είναι must see. Άρχισαν τη λειτουργία τους το 1905 και έκλεισαν πολύ πρόσφατα, το 2019. Εκεί φυλακίστηκαν χιλιάδες άνθρωποι, εγκληματίες, πολιτικοί κρατούμενοι, Εβραίοι, αντιφρονούντες και εχθροί της Σοβιετικής Ένωσης.

Μάλιστα, εκεί γυρίστηκαν σκηνές της τέταρτης σεζόν της επιτυχημένης σειράς του Netflix «Stranger Things». Πλέον, με το όνομα Lukiškės Prison 2.0, οι άλλοτε σκληρές φυλακές που λειτουργούσαν εκεί έχουν μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο, όπου διοργανώνονται φεστιβάλ, συναυλίες, παραστάσεις και άλλα ενδιαφέροντα events.

Στοπαλιό προαύλιο έχει μπαρ και καφέ όπουμπορείς να απολαύσεις τη μπύρα ή τοκοκτέιλ σου και αν είσαι τυχερός μπορείνα πετύχεις κάποιο live.

ΜουσείοΘυμάτων της Γενοκτονίας - Φυλακές KGB

Άλλο ένα ιστορικό μέρος με σκληρή ιστορία που αξίζει να προσθέσεις στη λίστα σου είναι το Μουσείο Θυμάτων της Γενοκτονίας ή Μουσείο της KGB. Εκεί στεγάζονταν μια σειρά από σοβιετικές υπηρεσίες καταστολής (NKVD-NKGB-MGB-KGB) από το 1940 έως το 1991.

Θαπεριηγηθείς στα τρομακτικά, κλειστοφοβικάκελιά όπου η KGB ανέκρινε αντιφρονούντες,Εβραίους και όσους επαναστάτησαν κατάτης σοβιετικής κυριαρχίας, θα δεις ταχαραγμένα σημάδια στους τοίχους, τιαίθουσες ανακρίσεων, απομόνωσης αλλάκαι βασανιστηρίων, τα σιδερένια κρεβάτια,τις διατηρημένες στολές των δεσμοφυλάκωνενώ θα μάθεις την σκληρή ιστορία πουστιγμάτισε μια ολόκληρη εποχή για τηΛιθουανία. Μάλιστα, εκεί γυρίστηκανσκηνές από την δημοφιλή μίνι σειρά τουHBO«Chernobyl».

Φεστιβάλ,τέχνη και βόλτα με αερόστατο

Ωστόσο,αν θέλεις κάτι πιο «ελαφρύ» καιδιασκεδαστικό, στο Βίλνιους θα βρειςπολλά φεστιβάλ, streetarteventsκαι άλλες δραστηριότητες. Το πιο διάσημοφεστιβάλ της χώρας είναι το Vilnius Pink SoupFest που διοργανώνεται φέτος την 1ηΙουνίου.

Η λιθουανική πρωτεύουσα μετατρέπεται σε ένα απέραντο ροζ πάρτι ενώ απολαμβάνουν την αγαπημένη τους κρύα παντζαρόσουπα, που αποτελεί εθνικό πιάτο της χώρας. Ακόμη, το Lithuanian Song festival (29 Ιουνίου- 6 Ιουλίου), πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια και φέτος γιορτάζει την 100ή επέτειό του.

Ακόμη,θα βρεις πολλά events,εκθέσεις, μουσικά σόου, performancesμε τέχνη του δρόμου σε όλη την πόλη πουειδικά η νεολαία θα λατρέψει.

Ένα από τα πιο ξεχωριστά που μπορείς να κάνεις το καλοκαίρι στο Βίλνιους, αν ο καιρός είναι καλός, είναι βόλτα με αερόστατο. Είναι από τις must δραστηριότητες που θα σου μείνει αξέχαστη!

Πού θα φας και θα πιεις στο Βίλνιους -Τι να δοκιμάσεις

Η λιθουανική κουζίνα είναι αρκετά «βαριά», για να κρατά τους ανθρώπους ζεστούς τον κρύο χειμώνα. Στηρίζεται στην πατάτα, την οποία θα βρεις μαγειρεμένη με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Ένα από τα εθνικά πιάτα είναι τα cepelinai, που είναι μεγάλα βρασμένα dumplings πατάτας σε σχήμα Ζέπελιν με γέμιση κιμά ή τυρί cottage. Ακόμη, θα δοκιμάσεις πατατοσαλάτα, τηγανίτες από πατάτα, dumplings πατάτας αλλά και λουκάνικο από πατάτα. Το ψωμί τους είναι εξαιρετικό και θα βρεις πολλά διαφορετικά είδη ενώ οι Λιθουανοί αγαπούν ιδιαίτερα τις κρύες σούπες και ιδιαίτερα την šaltibarščiai, την κρύα ροζ παντζαρόπουπα-σήμα κατατεθέν τους.

Αν θέλεις να δοκιμάσεις λιθουανική κουζίνα στην γκουρμέ εκδοχή της, κλείσε τραπέζι στο Ertlio namas. Εκεί θα έχεις μια ιδιαίτερη γαστρονομική εμπειρία με πέντε πιάτα και wine pairing, όπου το καθένα συνοδεύεται από μία ιστορία. Μάλιστα, το εστιατόριο ίσως λάβει φέτος το πρώτο του αστέρι Michelin.

Αν θέλεις κάτι πιο παραδοσιακό, το Lokys είναι το ιδανικό μέρος. Πρόκειται για μια παλαιού τύπου μεσαιωνική ταβέρνα με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που φημίζεται για τα κρέατα κυνηγιού. Μάλιστα υπερηφανεύεται ότι είναι το παλιότερο εστιατόριο της πόλης. Στο πιο μοντέρνο Augustin, θα μοιραστείς πιάτα with a twist και θα απολαύσεις αυθεντική λιθουανική μπύρα με την χαρακτηριστική κοκκινωπή απόχρωση.

Το παραδοσιακό γλυκό της Λιθουανίας είναι ένα μπισκοτο-κέικ σαν δεντρόσπιτο που ονομάζεται Sakotis. Φτιάχνεται με ιδιαίτερο τρόπο πάνω σε μια μεταλλική ράβδο και θα το βρεις σε όλα τα ζαχαροπλαστεία και τα καφέ της πόλης.

Γιαβραδινά νυχτοπερπατήματα στην ΠαλιάΠόλη, επίλεξε το Nick& Noraπου φημίζεται για τα γευστικά κοκτέιλτου και την ατμοσφαιρική του διακόσμηση.

Τι θα ψωνίσεις από το Βίλνιους

Ταξίδιχωρίς ψώνια δεν είναι ταξίδι. Η χώραφημίζεται για την παραγωγή λινούυφάσματος αλλά και κεχριμπαριού, πουονομάζεται «το χρυσάφι της Λιθουανίας».Θα βρεις καταστήματα με λινά υφάσματα,ρούχα, πετσέτες, ποδιές αλλά και κοσμήματακαι διακοσμητικά με κεχριμπάρι.

Πάρε μαζί σου μερικά μπουκάλια λιθουανικής μπύρας αλλά και sakotis που είναι ιδανικό δώρο. Για τους λάτρεις της σοκολάτας, επισκέψου το λαχταριστό κατάστημα «Ruta», όπου θα βρεις περισσότερες από 300 διαφορετικές μάρκες γλυκών: σοκολάτες με διάφορες γεμίσεις, τρούφες, κουφέτα, καραμέλες, βιολογικά προϊόντα χωρίς ζάχαρη κ.α.

Ανθέλεις να δοκιμάσεις και να ψωνίσειςκαι άλλες τοπικές λιχουδιές, θα αξίζειμια επίσκεψη στην σκεπαστή αγορά τροφίμωνHale Market.

Γιατί να πας στο Βίλνιους;

Το Βίλνιους είναι ένας under the radar οικονομικός προορισμός, μια εναλλακτική επιλογή για εκείνους που θέλουν κάτι διαφορετικό από το επόμενο ταξίδι τους. Είναι η πόλη των αντιθέσεων, που παντρεύει με μαεστρία το παλιό με το μοντέρνο, την ιστορία με την διασκέδαση, το μποέμ με το κοσμοπολίτικο, το χθες με το σήμερα.

Είναι μια κοντινή απόδραση, που μπορεί να μην είχες σκεφτεί ποτέ ως τώρα να επισκεφθείς (ή να μην είχες ακούσει καν!), ωστόσο, αξίζει να μπει στο bucket list σου για το επόμενο ταξίδι!

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
city, αξιζει, ωρες, city, fun, monopoly, euro, νέα, aegean, αθηνα, ρωσία, unesco, long, weekend, μετρο, λεωφορεια, vintage, τραμ, budget, θες, συνταγμα, καλοκαιρι, art, γαλλια, βομβα mall, netflix, prison, live, kgb, pink, ροζ, festival, καιρος, φας, wine, michelin, twist, nick, σοκολατα, market, list, iefimerida, κινηση στους δρομους, μουσειο σοκολατας, αλλαγη ωρας, συνταγμα live, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, ψωμι συνταγη, κεικ, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, σουπες, iefimerida, διακοσμηση, χωρες, ρωσία, δημοκρατια, εβραιοι, επιπλα, ζαχαρη, θαλασσα, μνημειο, ξενοδοχεια, ονοματα, ουκρανια, πυλη, ρουχα, σημερινη, υφασματα, υψος, ψωμι, ωρα, aegean, kgb, αγια αννα, αγορα, αεροστατο, αεροδρομιο, αρθρα, αρθρο, αννα, ασανσερ, αρχιτεκτονικη, ατμοσφαιρα, βιβλιοπωλεια, βορεια, βρισκεται, γεφυρα, γραμμα, δεος, δευτερα, δικη, δρομος, δωρο, εγινε, εδαφος, ευκολα, ηπιες, εκθεση, εκθεσεις, εκκλησια, εκρηξη, ελξης, ενδιαφεροντα, εργα, εποχη, εστιατορια, ευρωπη, εχθροι, τεχνη, ζαχαροπλαστεια, ζωη, υπηρεσιες, θεα, θες, θυμιζει, εικονα, ιστορικο, κεχριμπαρι, κουζινα, κουρτινες, κρεβατια, χτυπα, λαθος, λειτουργια, λετονια, λιθουανια, λιχουδιες, λογια, λοφος, μαζι σου, μινι, μπυρα, μπορεις, μυθος, νεολαια, οδος, ονομα, πατατοσαλατα, πεμπτη, πιατα, πινακες, ροζ, πολωνια, πτηση, πυλες, σενγκεν, σεζον, συγκεκριμενα, σειρα, σημαδια, σκηνες, σοβιετικη ενωση, σοου, στο κοκκινο, ταβερνα, τηγανιτες, τις κυριακες, τρια, τυρι, φαναρακια, φας, φεστιβαλ, χρωμα, ψαξε, ψωνια, ομορφα, αγνωστο, art, budget, μποεμ, ειδη, εκκλησιες, ενωση, euro, εθνικο, festival, φυλακες, γλυκο, γλωσσες, χωρα, ιδανικο, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, ιουνίου, κυριακη, list, long, μεινει, michelin, monopoly, market, ναος, netflix, pink, prison, σημαια, σημα, σοκολατες, ταξιδι, τυχερος, twist, unesco, vintage, weekend, wine
Τυχαία Θέματα
City, Βίλνιους, -Τι, Βαλτικής,City, vilnious, -ti, valtikis