Ώρα νησιού: Γιατί κάποια θέρετρα στις Μαλδίβες μετακινούν τα ρολόγια τους μια ώρα μπροστά

Μπορεί να είναι αλήθεια ότι τα πολυτελή θέρετρα των Μαλδίβων τα έχουν πραγματικά όλα - το τιρκουάζ νερό, την πλούσια θαλάσσια ζωή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το δικό τους σύστημα χρόνου.

Αναφέρεται ως «ώρα του νησιού», δεν είναι μια μεταφορική ρήση που καλεί τους επισκέπτες να χαλαρώσουν και να ξεχάσουν τα λεπτά που περνούν.

Πολλά

θέρετρα μετακινούν τα ρολόγια τους τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα από την επίσημη ζώνη ώρας της χώρας - η οποία είναι πέντε ώρες μπροστά από την ώρα Γκρίνουιτς (GMT+5).

«Αυτή η σκόπιμη προσαρμογή του χρόνου είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ιδιορρυθμία ταξιδιού. Είναι μια στοχαστική βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών, καλύπτοντας τις διαφορετικές ανάγκες των διεθνών επισκεπτών μας», λέει στο CNN Travel ο Μοχίτ Ντέμπλα, γενικός διευθυντής του  JW Marriott Maldives Resort & Spa .

Το JW Marriott είναι ένα από τα τέσσερα ξενοδοχεία στις Μαλδίβες υπό την ομπρέλα του Ομίλου Marriott, μαζί με το St. Regis Maldives Vommuli Resort, το Westin Maldives Miriandhoo Resort και το Ritz-Carlton Maldives, Fari Islands.

Και τα τέσσερα θέρετρα τηρούν την ώρα του νησιού.

Περισσότερες δραστηριότητες στο φως της ημέρας και δείπνα στο ηλιοβασίλεμα

Δεδομένου ότι τα περισσότερα θέρετρα στις Μαλδίβες βρίσκονται στα δικά τους ιδιωτικά νησιά, και συχνά χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική χώρα του Μαλέ, συχνά λειτουργούν σύμφωνα με τους δικούς τους κανόνες, δηλαδή την «ώρα του νησιού», έτσι οι ταξιδιώτες μπορούν να επωφεληθούν από μια επιπλέον ώρα φωτός το καθένα για να απολαύσετε πλήρως στο θέρετρο», εξηγεί ο Zhilah Vego, διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ στο St. Regis Maldives Vommuli Resort .

Η προσαρμογή της ώρας σημαίνει ότι ο ήλιος ανατέλλει στις 7 π.μ. στα θέρετρα αντί στις 6 π.μ. - την επίσημη ώρα των Μαλδίβων.

Η Soneva, ένας άλλος όμιλος πολυτελών θερέτρων με πολλές ιδιοκτησίες στις Μαλδίβες, ρυθμίζει επίσης τα ρολόγια στα θέρετρά του μια ώρα μπροστά. Αντί για τη λέξη «νησί», ονομάζουν τη μετατόπιση του ρολογιού μετά από κάθε ιδιότητά του. (Η Soneva Jani το αποκαλεί “Soneva Jani Time”, για παράδειγμα.)

«Με τον ήλιο να ανατέλλει στις 7 π.μ. και να δύει στις 7:15 μ.μ., οι επισκέπτες μας απολαμβάνουν το φως της ημέρας για τζόκινγκ νωρίς το πρωί ή δροσερά βραδινά σπορ, ξεφεύγοντας από τη ζέστη της ημέρας», λέει ο Charles Morris, GM της Soneva Jani.

«Αυτό τους χαρίζει επίσης τη γαλήνια ομορφιά του σούρουπου μέχρι τις 7:45 μ.μ., ιδανικό για να παρακολουθήσετε εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα στη South Beach

Η  ανεπίσημη ζώνη ώρας βοηθά τους επισκέπτες τους να απολαύσουν περισσότερες υπαίθριες δραστηριότητες πριν από τη δύση του ηλίου και να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα στο δείπνο. Συχνά προγραμματίζονται ειδικές δραστηριότητες για εκείνες τις χρυσές ώρες.

Το Westin Maldives Miriandhoo Resort, για παράδειγμα, φιλοξενεί συνεδρίες γιόγκα με ανατολή του ηλίου και τρέξιμο - που ονομάζονται WestinRun.

Το Ritz-Carlton Maldives, Fari Islands σερβίρει δείπνο στο μπαρ δίπλα στην πισίνα με μια παράσταση στο ηλιοβασίλεμα με τύμπανο boduberu από τις Μαλδίβες, ενώ το St. Regis σερβίρει ένα μπουκάλι σαμπάνια στις 6:45 μ.μ. για τους καλεσμένους τους.

H ώρα του νησιού προκαλεί σοκ σε ορισμένους επισκέπτες που έρχονται για πρώτη φορά στις Μαλδίβες, ιδιαίτερα καθώς προσπαθούν να εξισορροπήσουν τη χαλάρωση με την πραγματικότητα. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί έρχεται η ώρα της επιστροφής στην πραγματικότητα, όταν παίρνουν το αεροπλάνο για να επιστρέψουν σπίτια τους. 

Δεν ακολουθεί κάθε νησιωτικό θέρετρο την ώρα του νησιού

Δεν ακολουθούν όλα τα θέρετρα στις Μαλδίβες την ώρα του νησιού. Αυτό για παράδειγμα συμβαίνει στην Kurumba, η οποία έχει την τιμή να είναι το πρώτο θέρετρο της χώρας.

«Εδώ στο Kurumba Maldives δεν χρησιμοποιούμε ποτέ την ώρα του νησιού, απλώς και μόνο επειδή ως το πρώτο θέρετρο στις Μαλδίβες δεν υπήρχε η έννοια της ώρας του νησιού», λέει ο Ali Farooq, διευθυντής θέρετρου στο Kurumba, το οποίο άνοιξε το 1972.

«Πολλά μέλη της ομάδας μας μετακινούνται από το Μαλέ, επομένως μας αρέσει επίσης να σεβόμαστε την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και η εμπειρία μας είναι ότι οι επισκέπτες βρίσκουν πιο βολικό και λιγότερο μπερδεμένο να βρίσκονται σε μία ζώνη ώρας. Το Kurumba απέχει μόνο μια σύντομη διαδρομή με ταχύπλοο από το αεροδρόμιο, ώστε να μην χάνουν χρόνο όταν μένουν εδώ.»

Ένα αρχιπέλαγος που αποτελείται από 1.190 χαμηλά νησιά, οι Μαλδίβες εκτείνονται σε 90.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η πλειοψηφία των 160 και πλέον θέρετρων της χώρας βρίσκονται σε μεμονωμένα νησιά, πολλά από τα οποία είναι προσβάσιμα με  αεροπλάνο  από το Διεθνές Αεροδρόμιο Βελάνα στην πρωτεύουσα, Μαλέ. Αυτά τα αεροπλάνα δεν μπορούν να πετάξουν μετά το σκοτάδι, επομένως οι ώρες της ημέρας είναι πολύτιμες.

Με τα χρόνια, τα θέρετρα σε άλλες χώρες έχουν δημιουργήσει τις δικές τους ζώνες ώρας για διάφορους λόγους, αλλά οι Μαλδίβες έχουν σίγουρα τις περισσότερες από αυτές. Για το Demble του JW Marriott, όλα εξαρτώνται από την εμπειρία του ταξιδιώτη.

«(Το θέρετρο) δεν αφορά μόνο την παροχή πολυτελών καταλυμάτων και υπηρεσιών. Πρόκειται για την επιμέλεια ενός περιβάλλοντος όπου ο ίδιος ο χρόνος είναι συντονισμένος με την άνεση και τις προτιμήσεις των αξιότιμων επισκεπτών μας», λέει.

«Αντικατοπτρίζει τον αβίαστο ρυθμό και τη χαλαρή στάση που χαρακτηρίζουν τις νησιωτικές κοινότητες, εμπλουτίζοντας τη συνολική ταξιδιωτική εμπειρία».

Πηγή: CNN

Related...Μαλδίβες: Θέρετρο σε έρημο νησί αναζητά «ξυπόλυτο βιβλιοπώλη»Μαλδίβες: Δημοπρατούνται 16 ακατοίκητα νησιά με τιμή εκκίνησης 173.000 ευρώΟι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι μετακομίζουν τα σούπερ γιότ τους στις Μαλδίβες
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ώρα, Μαλδίβες,ora, maldives