Ξεμπλοκάρει η 6η δόση με την υπογραφή μόνο του Παπαδήμου;

Διεργασίες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα αναφορικά με τις γραπτές δεσμεύσεις που ζητά η Ευρωζώνη από την Αθήνα, ώστε να εκταμιεύσει την έκτη δόση του δανείου προς τη χώρα μας.

Και ενώ μέχρι και την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, επαναλάμβανε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι ζητούν τις γραπτές και ενυπόγραφες δεσμεύσεις όλων των πολιτικών κομμάτων

που συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση, το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε πως η απόφαση της Τρόικας για την εκταμίευση της δόσης θα ληφθεί πριν το τέλος Νοεμβρίου, επισημαίνοντας πως αναμένεται επιστολή του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμου, στην οποία θα αναφέρονται λεπτομερώς οι προθέσεις της κυβέρνησής του, καθώς και το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί, για την εφαρμογή των συστάσεων και των μέτρων που έχουν υποβληθεί από την Τρόικα. Δεν έκανε, δηλαδή, κάποια αναφορά σε γραπτές δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος, στη δευτερολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, αναφέρθηκε σε αίτημα των εταίρων για «ρητή δέσμευση των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ότι συμφωνούν με την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, καθώς και των υποχρεώσεων που οδήγησαν στις αποφάσεις αυτές και απορρέουν από αυτές».

Επανέλαβε δε, πως «η δέσμευση αυτή ζητείται από την Ελλάδα, διότι οι Ευρωπαίοι και οι θεσμικοί εταίροι μας δεσμεύονται σε μια πολυετή χρηματοδοτική στήριξη της χώρας».

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έχει αρνηθεί να παράσχει γραπτές δεσμεύσεις, ενώ, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή, επέμεινε στις θέσεις του: «Τι μεγαλύτερη δέσμευση μπορεί να δώσει ένα κόμμα από το να σας στηρίξει να γίνετε εσείς πρωθυπουργός, ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία; Δεν φτάνει και απαιτείται μια προσωπική δήλωση;» διερωτήθηκε, απευθυνόμενος προς τον κ. Λουκά Παπαδήμο.

Διεμήνυσε δε, ότι οι αποφάσεις του Κοινοβουλίου είναι που δεσμεύουν τη χώρα και όχι οι προσωπικές δηλώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα