«Βόμβα» στη «βόμβα» Παπανδρέου από ΕΕ και ΔΝΤ: «Παγώνει» η 6η δόση μέχρι το δημοψήφισμα!

Η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θα αποδεσμεύσουν την έκτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους οκτώ δισ. ευρώ, πριν από τη διεξαγωγή του προαναγγελθέντος δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση,

σύμφωνα με δύο πηγές, από το Ταμείο και την ΕΕ, τις οποίες επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Το ΔΣ δεν θα ήθελε να δώσει χρήματα στην Ελλάδα και μετά να αναρωτιέται τι θα συμβεί» ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή από το ΔΝΤ. «Το Ταμείο θέλει σιγουριά ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, κάτι που ο Παπανδρέου δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει».

Από την πλευρά της, η πηγή από την ΕΕ τόνισε: «Όσο πιο σύντομα η Ελλάδα διεξάγει το δημοψήφισμα τόσο πιο γρήγορα θα εκταμιευθεί η έκτη δόση. Αυτήν τη χρονική στιγμή όμως, τα χρήματα δεν θα δοθούν».

Την ίδια ώρα, o πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εξερχόμενος από τη σύσκεψη στις Κάννες ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με την Ελλάδα, διεμήνυσε πως η Ευρωζώνη δεν θα ανεχτεί την υπαναχώρηση οποιουδήποτε κράτους – μέλους από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Η απόφαση του κ. Παπανδρέου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις διεθνώς, με τη Γαλλία να εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη, περισσότερο και από τη Γερμανία. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Γάλλου πρωθυπουργού, Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος τόνισε: «Οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να περιμένει εβδομάδες την απάντηση που θα δώσουν στο δημοψήφισμα. Γι’ αυτό πρέπει να μας πουν γρήγορα και ξεκάθαρα εάν επιμένουν ή όχι να διατηρήσουν τη θέση τους στην ευρωζώνη».

Νωρίτερα, άλλοι δύο υπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης υπογράμμισαν πως το ερώτημα που πρέπει να τεθεί κανονικά στον ελληνικό λαό είναι αν θέλει ή όχι να παραμείνει στο ευρώ.

Πάντως, από ελληνικής πλευράς, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άγγελος Τόλκας, δήλωσε στο Reuters πως το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου θα αφορά στο νέο σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας και όχι στο εάν η χώρα θα παραμείνει ή όχι στην ευρωζώνη.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι η Γερμανία έχει κάθε διάθεση να εφαρμόσει το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι προσβλέπει στη συνάντησή της αργότερα την Τετάρτη με τον Γιώργο Παπανδρέου, ώστε να ξεκαθαριστούν οι όποιες αβεβαιότητες.

«Πρέπει να γνωρίζουμε τι θα ακολουθήσει… Την περασμένη εβδομάδα συμφωνήσαμε σε ένα σχέδιο για την Ελλάδα. Θέλουμε να το εφαρμόσουμε στην πράξη, αλλά για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε μια καθαρή εικόνα και η συνάντησή μας σήμερα το βράδυ θα μας βοηθήσει ακριβώς σε αυτό το σημείο» τόνισε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, διεμήνυσε πως οι διαπραγματεύσεις για το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας δεν μπορούν να ανοίξουν εκ

Keywords
Τυχαία Θέματα