«Αυλαία» για το δημοψήφισμα ή για τον Γιώργο στις Κάννες; Πιέζουν οι Ευρωπαίοι με «μοχλό» τη μη εκταμίευση της 6ης δόσης

Με την απειλή της μη εκταμίευσης της 6ης δόσης από το πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας στη φαρέτρα τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι της ΕΕ θα προσπαθήσουν την Πέμπτη στις Κάννες να πείσουν τον Γιώργο Παπανδρέου να αποσύρει την πρότασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος

επί της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία, ουσιαστικά, «τορπιλίζει» τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών στις 26 Οκτωβρίου. Διάχυτη η δυσαρέσκεια στα κράτη – μέλη της ΕΕ και της ευρωζώνης, που στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε ενημερώσει, αλλά και δεν είχε συμβουλευθεί κανέναν για την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.

Στις 18:30 ώρα Ελλάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Νικολά Σαρκοζί και της Άνγκελα Μέρκελ με τους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΔΝΤ, ενώ στις 21:30 θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, στην πρώτη σύνοδο «διαβούλευσης» θα μετάσχουν, εκτός από τον Γάλλο πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο ομόλογός του της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθώς και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα συναντηθούν στις 21:30 με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Λόγω των εξελίξεων, η ομιλία του πρωθυπουργού στη συζήτηση επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, η οποία ήταν προγραμματισμένο να γίνει σήμερα, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, την οποία και ενημέρωσε για την πρωτοβουλία του σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη η απόφαση της Συνόδου Κορυφής και η συμφωνία για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα να γίνουν «κτήμα του λαού», προκειμένου να συμβάλει στην προώθηση των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι η διαδικασία αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την ισχυροποίηση της χώρας στην Ευρωζώνη και διεθνώς.

Ένα εικοσιτετράωρο πάντως μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, που αιφνιδίασαν τους Ευρωπαίους ηγέτες, Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, στο πλαίσιο της οποίας δήλωσαν αποφασισμένοι να εφαρμόσουν το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας. Ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος ευχήθηκαν να υπάρξει ταχεία υιοθέτηση ενός «οδικού χάρτη», για να διασφαλιστεί η εφαρμογή του σχεδίου.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση υπουργικού συμβουλίου στη Γαλλία, ο Σαρκοζί υπογράμμισε ότι το σχέδιο διάσωσης της ζώνης του ευρώ, που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, είναι «ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους». Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι το να δίνεται ο λόγος στους πολίτες «είναι πάντα νόμιμο», αλλά, όπως διευκρίνισε, η αλληλεγγύη όλων των χωρών της ζώνης του ευρώ δεν μπορεί να ασκηθεί, αν η κάθε μία δεν συνα

Keywords
Τυχαία Θέματα