Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό – Όλο το χρονικό του θρίλερ πριν το υπουργικό συμβούλιο

Οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό ήταν ραγδαίες, μετά τη γνωστοποίηση των προθέσων του κ. Παπανδρέου τη Δευτέρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και στη συνέχεια να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, κάτι που τοποθετείται χρονικά κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις

αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων. Τα νέα δεδομένα πάντως, όπως προκύπτουν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θέλουν το δημοψήφισμα να επισπεύδεται χρονικά, προκειμένου να μην παραταθεί επί μακρόν το καθεστώς αβεβαιότητας στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Έξι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και η βουλευτής Εύα Καϊλή ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού, την ώρα που η κυβερνητική πλειοψηφία δεχόταν ισχυρούς κλυδωνισμούς, μετά τη δήλωση ανεξαρτητοποίησης της βουλευτού Μιλένας Αποστολάκη, που έφερε τη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στους 152 βουλευτές.

Αίσθηση εν τω μεταξύ προκάλεσε η αποκάλυψη πηγών του περιβάλλοντος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών -λίγες ώρες μετά την αιφνιδιαστική εξαγγελία διενέργειας δημοψηφίσματος- ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν ενήμερος μόνο για την πρόταση περί ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και όχι για την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.

Την παραίτηση του πρωθυπουργού ζήτησαν, σε κοινή επιστολή τους, έξι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στενοί συνεργάτες του Κώστα Σημίτη κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του. Πρόκειται για τους Γιώργο Θωμά, Βαγγέλη Μαλέσιο, Στέφανο Μανίκα, Δημήτρη Μπατζελή, Γιάννη Νικολάου και Μηνά Σταυρακάκη, οι οποίοι υπογράφουν την επιστολή.

«Η χώρα» υπογραμμίζουν, «χρειάζεται επειγόντως κυβέρνηση με πολιτική νομιμοποίηση, σχέδιο Εθνικής Αναγέννησης και μεγάλη διαχειριστική ικανότητα» και «η παρούσα κυβέρνηση δεν διαθέτει καμία από τις απαραίτητες αυτές προϋποθέσεις». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί ασφυξία» και «η χώρα μέρα με τη μέρα βιώνει συνθήκες διάλυσης, ανομίας και ακυβερνησίας».

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου, σε δήλωσή της στο περιστύλιο της Βουλής λίγο μετά την ανακοίνωση ανεξαρτητοποίησης της Μιλένας Αποστολάκη, ζήτησε, υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Η χώρα κινδυνεύει με άμεση χρεοκοπία, προειδοποίησε η κυρία Παπανδρέου και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει την άμεση σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών, με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας για τη διασφάλιση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και στη συνέχεια την προκήρυξη εκλογών.

Συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με άλλο πρωθυπουργό, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, ζήτησε λίγο αργότερα, με επιστολή της προς τον κ. Παπανδρέου, και η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή.

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, με την οποία εκφράζει την αντίθεσή της στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και προτείνει τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με κοινοβουλευτικά και μη μ

Keywords
Τυχαία Θέματα