Στις Βρυξέλλες «παίζουν» με το «κούρεμα», στην Αθήνα με την πλειοψηφία των «180»…

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το θέμα της κύρωσης της όποιας συμφωνίας για το ελληνικό χρέος επιτευχθεί στις Βρυξέλλες, αφού η κυβέρνηση εμφανίζεται να μην κλείνει οριστικά το θέμα της αυξημένης πλειοψηφίας, παρά το γεγονός ότι η ΝΔ το απορρίπτει.

Το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για

την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, η οποία ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, επανέλαβε ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, τον διαβεβαίωσε ότι η όποια συμφωνία για το ελληνικό χρέος θα έρθει στο Κοινοβούλιο με 180 ψήφους

«Ο πρωθυπουργός δεν συζητεί θέματα εθνικής κυριαρχίας και μόνο τέτοια ζητήματα έρχονται στη Βουλή να κυρωθούν με 180 ψήφους» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, με αποτέλεσμα ο κ. Καρατζαφέρης να κατηγορήσει την κυβέρνηση για υπαναχώρηση.

Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συσχέτισε τις αποφάσεις της κυβέρνησης με όσα αποφασιστούν στις Βρυξέλλες. «Το ζήτημα δεν είναι νομικό, είναι πολιτικό. Είναι καιρός να υπάρχουν μεγάλες συναινέσεις στην πατρίδα μας συσσωρεύτηκαν προβλήματα 40 και 50 ετών, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει σύσσωμο το πολιτικό σύστημα που θέλει να είναι υπεύθυνο» δήλωσε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ξεχωριστό ζήτημα και ασφαλώς περισσότερο σύνθετο είναι αυτό της λεγόμενης κηδεμονίας, που ενδέχεται να φέρει η όποια συμφωνία για το «κούρεμα». Η ΝΔ, όπως και ο ΛΑΟΣ, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθούν παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας. Σκληρή επίθεση για το θέμα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Καρατζαφέρης, κάνοντας λόγο για σπείρα που έρχεται να αγοράσει την Ελλάδα.

Ωστόσο, ακόμα και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται αρνητικοί. «Μέχρι και παραιτήσεις υπουργών να περιμένετε» δηλώνει στα Νέα κυβερνητικό στέλεχος.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι το ζήτημα «έχει ανέβει δυσανάλογα πολύ στην Ελλάδα απ’ ό,τι στις Βρυξέλλες», εκτιμώντας ότι δεν τίθεται θέμα συνυπογραφής ή συνυπευθυνότητας.

Υπέρ της ψήφισης της διαφαινόμενης συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία τάχθηκε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια συμφωνία θα σημάνει βαρύτατη εποπτεία και λιτότητα για τη χώρα. Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι προτίθεται να καταψηφίσει στη Βουλή τη διαφαινόμενη συμφωνία.

Εκτίμησε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση από την παρούσα Βουλή και τους παρόντες συσχετισμούς και προέβλεψε ότι μετά τη σύνοδο κορυφής «θα βρεθούμε μπροστά σε ραγδαίες εξελίξεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα