Έρχεται «μαύρο» 2012 για την αμερικανική οικονομία

«Καταρρέει» η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ.

Με μελανά χρώματα περιγράφει η καταναλωτική εμπιστοσύνη την πορεία της αμερικανικής οικονομίας το 2012. Τον Οκτώβριο, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών κατέρρευσε αναπάντεχα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009, περίοδο κομβική για την αμερικανική οικονομία, γιατί τότε είχε αρχίσει να εξέρχεται από την ύφεση.

Τον Οκτώβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conferece Board σημείωσε πτώση στις 39,7 μονάδες, από 46,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο, με τους οικονομολόγους να

κάνουν λόγο για οριακή διόρθωση στις 46 μονάδες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η καταναλωτική εμπιστοσύνη διανύει, από την περασμένη άνοιξη ήδη, περίοδο διαρκούς φθοράς, υπό το βάρος των φόβων νέας ύφεσης, πολιτικής κρίσης, υψηλής ανεργίας και έντονης χρηματιστηριακής μεταβλητότητας. Με την κατανάλωση να αντιπροσωπεύει το 70% του αμερικανικού ΑΕΠ, τα στοιχεία του Οκτωβρίου καθιστούν εξαιρετικά επιφυλακτικές τις προβλέψεις για το άμεσο μέλλον της μεγαλύτερης οικονομίας της υφηλίου. Υπενθυμίζεται ότι η Μerrill Lynch μόλις δύο ημέρες νωρίτερα προειδοποιούσε για πιθανή υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Fitch ή τον Moody’s.

Απογοήτευση καλλιεργεί και η πτώχευση 406 αμερικανικών τραπεζών από τον Σεπτέμβριο του 2008, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Οι περισσότερες εξ αυτών, οι 157 δηλαδή, κατέρρευσαν το 2010. Kατά το τρέχον έτος έχουν κηρύξει πτώχευση 87 αμερικανικές τράπεζες. Τα στοιχεία της εποπτεύουσας τραπεζικής αρχής, FDIC, έδειξαν ότι οι τράπεζες που αντιμετώπιζαν προβλήματα έφτασαν τις 865 στα τέλη Ιουνίου, δηλαδή περίπου το 11% των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα