Στις 12 Σεπτεμβρίου η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον ESM και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο

Δεν… ίδρωσε το αυτί των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, οι οποίοι, παρά τις αφόρητες πολιτικές πιέσεις υπό το φόβο των αγορών, ανακοίνωσαν ότι θα εκδώσουν στις 12 Σεπτεμβρίου την απόφασή τους επί των αιτήσεων των διαφωνούντων με την έγκριση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του Δημοσιονομικού Συμφώνου από τα γερμανικά νομοθετικά σώματα.

O ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ήταν παρών στην πρώτη μέρα της ακροαματικής

διαδικασίας, προειδοποίησε ότι τυχόν καθυστέρηση θα οδηγούσε σε «σοβαρή ανασφάλεια στις αγορές» και θα είχε «αρνητικές οικονομικές συνέπειες». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ωστόσο, οι δικαστές δεν έδειξαν να επηρεάζονται και αποφάσισαν να καθυστερήσουν την απόφασή τους. Αν και οι αιτήσεις εναντίον του ESM και του Δημοσιονομικού Συμφώνου είχαν το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, αποφάσισαν να… παρατείνουν την αγωνία μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου.

Οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν συγκρατημένες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι η ανακοίνωση του δικαστηρίου «λαμβάνεται υπόψη με το δέοντα σεβασμό». «Σεβόμαστε την ανεξαρτησία του Συνταγματικού Δικαστηρίου» επισήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΚΟ των Γερμανών Φιλελευθέρων, Ράινερ Μπρούντερλε.

Ικανοποίηση για την ανακοίνωση των δικαστών ήρθε από την αντιπολίτευση. «Είναι σωστό ότι σε ένα τόσο θεμελιώδες ζήτημα το δικαστήριο προτάσσει την επιμέλεια έναντι της βιασύνης» σχολίασε ο επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών, Τόμας Όπερμαν.

Η καθυστέρηση της κύρωσης του ESM -που είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου- και του Δημοσιονομικού Συμφώνου φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Μέρκελ έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της, ειδικά μάλιστα, εάν ληφθεί υπόψη η πάγια γερμανική πίεση για αποφασιστικούς χειρισμούς εναντίον της κρίσης.

Πάντως, αν τελικά το δικαστήριο θεωρήσει άκυρες τις αιτήσεις κατά του ESM και του Δημοσιο0νομικού Συμφώνου στην προδιαδικασία, που θα ολοκληρωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να κρίνει αντισυνταγματικά τα νέα μέτρα στην κύρια διαδικασία, που θα ακολουθήσει αργότερα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η διαδικασία έχει μεν το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ωστόσο το δικαστήριο αποφάσισε να ακολουθήσει μία μέση οδό, εξετάζοντας διεξοδικότερα την υπόθεση, λόγω της βαρύνουσας πολιτικής σημασίας των αποφάσεων που συνδέονται με αυτήν.

Keywords
Τυχαία Θέματα