Σόιμπλε: Δεν θέλουμε να θέσουμε την Ελλάδα υπό την κατοχή μας

Δεν αποκλείει την ιδέα της προώθησης ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

«Το σχέδιο αυτό αποτελεί πρωτίστως καθήκον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία πρέπει να βεβαιωθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τα υφιστάμενα

κονδύλια με τρόπο, που θα διεγείρουν την ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι «εμείς, είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι μας ζητήσουν, αλλά δεν θέλουμε να πιστέψει κανείς ότι θέλουμε να θέσουμε την Ελλάδα υπό την κατοχή μας».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «ώσπου να κάνει η Ελλάδα τις αναγκαίες αλλαγές, πρέπει να της δώσουμε χρόνο» και προσθέτει ότι «αυτός είναι ο λόγος που δώσαμε το πρώτο πακέτο και ύστερα, αφού είδαμε ότι και αυτό δεν αρκούσε, το δεύτερο».

Ο κ. Σόιμπλε στη συνέντευξή του αναφέρει ότι «αν η Ελλάδα θέλει να γίνει ανταγωνιστική, δεν χρειάζεται μόνο επενδύσεις, αλλά και δομικές μεταρρυθμίσεις. Και τις οικονομικές αποφάσεις δεν πρέπει να τις παίρνει η δημόσια διοίκηση, αλλά οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο του ανταγωνισμού. Αυτή είναι η εμπειρία μας. Αυτή είναι η ουσία του θέματος».

Ο Σόιμπλε δήλωσε επίσης ότι «ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών, η χώρα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Αυτή είναι η βάση της συναλλαγής για το πρόγραμμα. Αν αυτό πάψει να ισχύει, η ευθύνη θα πέσει σε αυτούς, που απορρίπτουν τη συμφωνία».
Για το ενδεχόμενο αποστολής Γερμανών εφοριακών στη χώρα μας, σημειώνει ότι «αν η Ελλάδα επιθυμεί να στείλουμε Γερμανούς εφοριακούς στο πλαίσιο ενός διεθνούς προγράμματος για την ενδυνάμωση του φορολογικού συστήματος, είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε Ωστόσο, ο φόβος του συνδικάτου των Ελλήνων εφοριακών ότι οι Γερμανοί ειδικοί θα κλέψουν τη δουλειά των Ελλήνων συναδέλφων τους είναι παράλογος, σκέτη ανοησία».

Keywords
Τυχαία Θέματα