Σε ιδιώτες η αποκομιδή των απορριμμάτων, «ανένδοτος» από την ΠΟΕ-ΟΤΑ

Σε τρεις ιδιωτικές εταιρείες (Ελληνική Βιομηχανία Περιβαλλοντικών Συστημάτων ΑΕΒΕ -με διακριτικό τίτλο Helesi-, Alpha Green ABEE και Περιβαλλοντική Μεταφορική ΑΕ) ανατέθηκε η αποκομιδή των απορριμμάτων στην Αττική, με την εντολή να αρχίσει άμεσα από ευαίσθητους για τη δημόσια υγεία χώρους. Τα απορριμματοφόρα θα ξεκινήσουν το έργο της αποκομιδής από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας,

τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και τα σχολεία, σε συνεργασία με την Εισαγγελία, την Αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών. Την ίδια ώρα, η έκδοση της υγειονομικής διάταξης του υπουργείου Υγείας για την επείγουσα ανάγκη αποκομιδής απορριμμάτων, καθώς και η εισαγγελική παρέμβαση για τις κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ, «πυροδότησαν» νέα ένταση, με επίκεντρο τον ΧΥΤΑ της Φυλής, όπου δυνάμεις των ΜΑΤ, παρουσία εισαγγελέα, έχουν εντολή να εποπτεύσουν την απόθεση των απορριμμάτων. Εντούτοις, οι πόρτες του ΧΥΤΑ έκλεισαν από τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής και συνδικαλιστές είχαν «οχυρωθεί» μέσα, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.

Στο χώρο του ΧΥΤΑ κατέφθαναν έως αργά το βράδυ της Παρασκευής κατά δεκάδες οι εργαζόμενοι σε δήμους, προκειμένου να στηρίξουν τους συναδέλφους τους. Προηγουμένως, μετέβη στη χωματερή ένα περιπολικό και οι αστυνομικοί ζήτησαν από τους καταληψίες να επιτρέψουν την είσοδο στα πρώτα απορριμματοφόρα.

Ωστόσο, οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να αποχωρήσουν, ενώ είχαν προμηθευτεί καδρόνια και πέτρες.

Η υγειονομική διάταξη προβλέπει την αποκομιδή όλων των απορριμμάτων χωρίς άλλη καθυστέρηση και την κατά νόμο απρόσκοπτη μεταφορά και ταφή των απορριμμάτων στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής. Παράλληλα, τα αρμόδια όργανα των Δήμων, της Περιφέρειας και κάθε άλλο αρμόδιο όργανο, καλούνται να διενεργούν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα ελέγχους και να επιβάλλουν κυρώσεις στους ρυπαντές ή σε όσους, με πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος.

«Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί, συνθέτει μια υγειονομική βόμβα, συγκροτεί μια κατάσταση υγειονομικής κρίσης, δεν θέλω να λέω ποιες είναι οι ενδεχόμενες ασθένειες, γιατί θα με πουν κινδυνολόγο» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ράδιο 9 ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι, «από την ώρα που θα δημοσιευθεί η υγειονομική διάταξη, επιλαμβάνονται τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αν αυτά δεν μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους, οι υπόλοιπες λειτουργίες του κράτους».

Πάντως, η ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της, παρά το τελεσίγραφο του υπουργείο Εσωτερικών και την υγειονομική διάταξη του υπουργείου Υγείας. Όπως δήλωσε από τον ΧΥΤΑ Φυλής ο πρόεδρος των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, Θέμης Μπαλασόπουλος, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η συνέχιση της 48ωρης αποχής το Σάββατο και την Κυριακή για όσους δουλεύουν υπερωριακά, 48ωρη απεργία τις ίδιες ημέρες για όσους εργάζονται για σ

Keywords
Τυχαία Θέματα