Το EFSF θα εγγυάται έως το 30% των νέων ομολόγων

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν, που επικαλείται το Bloomberg.

Έτοιμο και λειτουργικό είναι πλέον το διευρυμένο και ενισχυμένο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, από τη Γαλλία, όπου πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Νικολά Σαρκοζί.

Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο Bloomberg

μεταδίδει δήλωση αξιωματούχου των Βρυξελλών (που δεν κατονομάζει), ο οποίος θεωρεί ότι το Ταμείο θα μπορεί να εγγυάται από το 20% έως το 30% των νέων ομολόγων που θα εκδίδουν οι υπερχρεωμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης που έχουν μπει στο στόχαστρο των αγορών.

«Η Σλοβακία ψήφισε το πακέτο, έτσι το Ταμείο είναι ήδη λειτουργικό. Πρέπει να εκμεταλλευθούμε στο έπακρο τις δυνατότητες που μας προσφέρει το EFSF ως εργαλείο για τη διάσωση των υπερχρεωμένων κρατών» δήλωσε ο Μπαρόζο πριν από τη συνάντησή του με τον Σαρκοζί.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε την έκκλησή του για «συντονισμένη δράση» σε ολόκληρη την Ευρώπη για τη συντομότερη και αποτελεσματικότερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο Μπαρόζο εξήγησε, επίσης, ότι «προϋπόθεση πριν από κάθε ανακεφαλαιοποίηση, είναι η τράπεζα να έχει σταματήσει τις χορηγήσεις μερισμάτων ή μπόνους». Κι αυτό επειδή «οι πολίτες δεν μπορούν να αντιληφθούν τέτοιες χορηγίες, όταν βλέπουν να χρησιμοποιούνται τεράστια κυβερνητικά κονδύλια για την στήριξη των τραπεζών».

Ο Πορτογάλος επικεφαλής της Κομισιόν επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για την υιοθέτηση ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, διότι «ο χρηματοοικονομικός κλάδος πρέπει επίσης να καταθέσει τη συμβολή του για την υπέρβαση της κρίσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα