Μέτρα «άγριας» λιτότητας στην Πορτογαλία

Προσωρινή διακοπή της καταβολής του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων που κερδίζουν πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα.

Νέα σκληρά μέτρα λιτότητας περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός της Πορτογαλίας για το 2012, που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση της χώρας.

«Η χώρα περνάει μια περίοδο εθνικού συναγερμού» ανέφερε σε τηλεοπτική του ομιλία ο πρόεδρος της χώρας, Pedro Passos Coelho,

προσθέτοντας ότι, δεδομένης της μεγαλύτερης ύφεσης, «η διαδικασία προσαρμογής θα πρέπει να είναι βαθύτερη και να περιλαμβάνει πιο σκληρά μέτρα».

Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα, ο κ. Coelho ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή της καταβολής του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων που κερδίζουν πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα.

Στον ιδιωτικό τομέα, το ωράριο των υπαλλήλων θα αυξηθεί κατά μισή ώρα την ημέρα. Ο ΦΠΑ αναμένεται να αυξηθεί, ενώ θα περικοπούν οι δαπάνες για την εκπαίδευση και την υγεία.

«Τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά και θα παραμείνουν σε ισχύ μόνο κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος διάσωσης» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα