«Όχι» σε ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μέχρι να βρεθεί λύση στην ονομασία

Μετά την επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων θα λάβει χώρα η διαδικασία για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος συμμετέχει σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Σικάγο.

«Επαναλαμβάνουμε την απόφαση της συνόδου του Βουκουρεστίου του 2008 να απευθύνουμε πρόσκληση για ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

μόλις βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», αναφέρεται κατά λέξη στη Διακήρυξη που υιοθέτησαν οι ηγέτες των χωρών μελών της Συμμαχίας.

«Η Σύνοδος επαναβεβαίωσε τις αποφάσεις της Συνόδου του Βουκουρεστίου και έτσι επιβεβαιώνεται ότι η γειτονική χώρα θα κληθεί να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ μόνο όταν θα έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας» δήλωσε ο κ. Μολυβιάτης, μετά τη χθεσινοβραδινή απόφαση (σήμερα το πρωί, ώρα Ελλάδας) και πρόσθεσε:

«Στο περιθώριο της Συνόδου, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, όπως τον πρόεδρο της Γαλλίας, την Καγκελάριο της Γερμανίας, με την οποία συζητήσαμε αρκετά, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, καθώς και με πολλούς άλλους. Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά και του προβληματισμού όλων».

Έκανε μάλιστα λόγο για παρασκηνιακές και μεμονωμένες απόπειρες προκειμένου να αλλοιωθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου, αποφάσεις όμως που απέτυχαν.

Η πρώτη μέρα της Συνόδου ολοκληρώθηκε με δείπνο των ηγετών, με τη συμμετοχή του κ. Μολυβιάτη. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε δείπνο των υπουργών Εξωτερικών, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ιωάννης Αλέξιος-Ζέπος, ενώ παρατέθηκε και δείπνο για τους υπουργούς Άμυνας των κρατών-μελών της Συμμαχίας. Τη χώρα μας εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φραγκούλης Φράγκος.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Μολυβιάτης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι και είχε σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα