Ο πανικός για έλλειμμα 11% φέρνει επαχθέστερα μέτρα

Σε κατάσταση συναγερμού έθεσε τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς πρέπει πάση θυσία, μέχρι το τέλος του έτους, να εισπραχθούν ή να βεβαιωθούν έσοδα 7,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο να ξεφύγει το δημοσιονομικό έλλειμμα πολύ πιο πάνω από το 10% του ΑΕΠ φέτος (έναντι στόχου 9%).

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον κ. Βενιζέλο

παρουσιάστηκαν δύο σενάρια για το έλλειμμα, την υστέρηση των εσόδων και την ύφεση:

- Στο βασικό σενάριο, το έλλειμμα θα κλείσει πάνω από το 10%. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην υπόθεση ότι η ύφεση θα ξεπεράσει φέτος το 6% και, εάν επαληθευτεί το σενάριο αυτό, τότε θα προκύψει δημοσιονομικό κενό, που φτάνει τα τρία δισ. ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση, η υστέρηση θα καλυφθεί με μέτρα που θα πρέπει να αναζητηθούν για το 2012.

- Στο απαισιόδοξο σενάριο, η ύφεση θα προσεγγίσει φέτος το 6,9%-7% και το δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να ξεπεράσει, σε μια ακραία εκδοχή, ακόμα και το 11% του ΑΕΠ. Σε αυτήν την περίπτωση, το δημοσιονομικό κενό θα ξεπεράσει τα πέντε δισ. ευρώ. Ιδιαίτερα ανησυχητικά (γι’ αυτό το σενάριο) είναι τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, που δείχνουν ότι στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Oκτωβρίου 2011, το ταμειακό έλλειμμα ξεπέρασε τα 23 δισ., που ισοδυναμεί με ποσοστό πάνω από 10,6% του ΑΕΠ.

Με τα δεδομένα αυτά, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων, θα πρέπει να εισπραχθούν ή να βεβαιωθούν φόροι ύψους 7,47 δισ. ευρώ. Λογιστικά, μπορούν να βεβαιωθούν μέσα στον Δεκέμβριο, εάν όντως μπορούν να εισπραχθούν μέχρι το τέλος του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

Η Τρόικα, που επιστρέφει στην Αθήνα στις αρχές Ιανουαρίου, θα ζητήσει διαρθρωτικά μέτρα συρρίκνωσης του κράτους και των δημόσιων δαπανών και όχι οριζόντια μέτρα ή αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Συνεπώς, οποιαδήποτε περικοπή δαπάνης το 2012 θα πρέπει να αφορά μισθούς, συντάξεις, προνοιακά επιδόματα και επιχορηγήσεις φορέων.

Keywords
Τυχαία Θέματα