«Νίπτει τας χείρας του» ο ΟΗΕ για την επίλυση του Σκοπιανού

«Μόνη λύση η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών» διαμηνύει ο Μάθιου Νίμιτς.

Πλήρη ενημέρωση για τις συνομιλίες που είχε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, με την ηγεσία της ΠΓΔΜ κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια παρέσχε στον Έλληνα διαπραγματευτή για το Σκοπιανό,

πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, ο Μάθιου Νίμιτς.

Όπως είπε ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών από τη Θεσσαλονίκη , όπου έγινε η συνάντηση με τον κ. Βασιλάκη, η μόνη λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία και, εφ’όσον εκφράζουν τη βούληση για επίλυση της εκκρεμότητας, ελπίζουμε ότι μπορούμε να κινηθούμε στη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Νίμιτς ενημέρωσε τον πρέσβη κ. Βασιλάκη για τις συναντήσεις που είχε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με την ηγεσία της ΠΓΔΜ στην Οχρίδα και τα Σκόπια, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά και για τις ξεχωριστές επαφές που είχε ο ίδιος στα Σκόπια.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διάθεση του ΓΓ του ΟΗΕ να υπάρξει μεγαλύτερη συμβολή από μέρους του στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος, ο κ. Νίμιτς υπογράμμισε ότι ο Μπαν «έχει ρόλο και είχε ρόλο από την αρχή της διαδικασίας».

«Το ψήφισμα του ΟΗΕ που αφορά χτο ζήτημα δίνει στον Γενικό Γραμματέα την ευθύνη και η Ενδιάμεση Συμφωνία λέει ότι τα βασικά ζητήματα θα πρέπει να συνεχίσουν να συζητούνται υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, οπότε, με βάση τη συμφωνία των δύο πλευρών, ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει ένα ρόλο. Με διόρισε προσωπικό απεσταλμένο του για το ζήτημα, αλλά πάντα δίνω αναφορά σε εκείνον, άρα πάντα συμμετέχει» διευκρίνισε.

Μπορεί αυτή να ήταν η πρώτη επίσκεψή του στα Σκόπια, αλλά πάντα ενδιαφέρεται για το ζήτημα, πρόσθεσε. «Για τα Ηνωμένα Έθνη είναι ένα σημαντικό περιφερειακό ζήτημα, που αφορά στην ασφάλεια στην περιοχή και συνεπώς είναι προτεραιότητά μας. Ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει μεγάλο ενδιαφέρον και αναγνωρίζει ότι η μόνη λύση είναι, οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία» συνέχισε.

Σύμφωνα με τον κ. Νίμιτς, «οι δύο πλευρές λένε ότι θέλουν να επιλυθεί το ζήτημα». «Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση» συμπλήρωσε.

«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αμφιβολία από κανέναν, για την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να βρεθεί μία λύση. Είναι βέβαιο ότι δηλώσεις με πολύ πάθος δεν βοηθάνε, αλλά η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ούτως ώστε να μπορέσουμε σιγά-σιγά να βρεθούμε στο σωστό δρόμο» είπε από την πλευρά του ο κ. Βασιλάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα