«Κλείνουν» τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ χωρίς (;) οριζόντιες περικοπές

«Εποικοδομητική» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως «όλοι θέλουν να συνεισφέρουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων» και, στο πλαίσιο αυτό, «αναζητούν εναλλακτικές επιλογές, για να γίνει αυτό με κοινωνική δικαιοσύνη και χωρίς επιπλέον ύφεση».

Από την πλευρά του, την αλλαγή του οικονομικού κλίματος, αλλά και του επικοινωνιακού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί για τη χώρα στο εξωτερικό, με τα σενάρια περί εξόδου από το ευρώ, έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

ως προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου της εξοικονόμησης των 11,5 δισ. ευρώ.

«Ο τελικός δημοσιονομικός στόχος, με τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, μπορεί να επιτευχθεί με ασφάλεια, χωρίς να τροφοδοτείται συνεχώς η ύφεση και η ανεργία και αυτό μπορεί να γίνει, μόνο αν αλλάξει αμέσως το οικονομικό κλίμα» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Σημείωσε πάντως ότι δεν αρκεί μόνο αυτό, αλλά θα πρέπει να αλλάξει και το επικοινωνιακό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα διεθνώς. «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε διαρκώς μια αμφισβήτηση για το αν θα παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Αυτό εξανεμίζει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, των θεσμικών εταίρων και λειτουργεί αρνητικά για άλλες χώρες που βρίσκονται στην εστία της κρίσης» παρατήρησε.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά και τα προγράμματα των ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, προσθέτοντας όμως ότι πρέπει να βοηθήσουν και οι εταίροι μας, κατανοώντας την πολιτικοκοινωνική κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα. «Αν υπάρχουν κάποιοι που νομίζουν ότι πρέπει να θυσιαστεί η Ελλάδα σαν Ιφιγένεια, για να πνεύσει ούριος άνεμος, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος, γιατί η θυσία της Ιφιγένειας θα αποδειχθεί αυτοκτονία της ευρωζώνης» διεμήνυσε.

Όπως σημείωσε, τέλος, ο κ. Βενιζέλος, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν και για επιμέρους θέματα, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα θα ολοκληρωθούν και οι τεχνικές αξιολογήσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, τόνισε ότι η οικονομική πραγματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολη, παράλληλα όμως, η κοινωνία δεν αντέχει άλλο να ματώνει. «Επιδιώκουμε δίκαιες παρεμβάσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε πως η κυβέρνηση διεκδικεί την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και «αναζητά τη συνολικότερη αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης». Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως «οριζόντιες εφαρμογές μέτρων δεν θα υπάρξουν», ενώ επισήμανε πως οι διαβουλεύσεις για τις προωθούμενες περικοπές συνεχίζονται.

Οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου τη Δευτέρα, οπότε και θα «κλειδώσουν» το νέο πακέτο μέτρων.

Πριν από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, οι βασικοί άξονες του πακέτου των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ είχαν βρεθεί στο επίκεντ

Keywords
Τυχαία Θέματα