Η Κομισιόν προωθεί κατώτερο μισθό σε όλη την Ευρώπη

Τη θέσπιση κατώτερου μισθού σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος θα είναι διαφοροποιημένος τόσο σε εθνικό όσο και κοινοτικό επίπεδο, αναμένεται να εισηγηθεί σήμερα, Τετάρτη, η Κομισιόν στο πλαίσιο του «Συμφώνου για την Απασχόληση». Πρόκειται για μια στροφή της Επιτροπής, η οποία μέχρι πρότινος θεωρούσε τον ελάχιστο μισθό ως εμπόδιο στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και ειδικότερα για τις προσλήψεις. Η σημερινή θέση της Κομισιόν είναι αντιφατική και σε σχέση με τη στάση που κράτησε έναντι της Ελλάδας

και της Ιρλανδίας, όπου μέσω της τρόικας επέβαλε μείωση του ελάχιστου μισθού.

Η Ελλάδα και η Ιρλανδία αποτελούν «ειδικές περιπτώσεις» στις οποίες έπρεπε πρώτα να γίνουν οικονομικές «διορθώσεις» λόγω υψηλών ελλειμμάτων και έλλειψης παραγωγικότητας και μετά να ακολουθήσουν μέτρα για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης, δικαιολογήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για την Απασχόληση Λάζλο Άντορ, καλεί τις χώρες όπου δεν υπάρχει ελάχιστος εγγυημένος μισθός (όπως στις Σκανδιναβικές χώρες και τη Γερμανία) να τον εισαγάγουν στο εργατικό τους δίκαιο ενώ άλλες χώρες όπου ο κατώτερος μισθός είναι πολύ χαμηλός (όπως στη Ρουμανία όπου αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του μέσου μισθού) καλούνται να τον αυξήσουν.

Στο προσχέδιο της πρότασης επισημαίνεται ότι ο καθορισμός ελάχιστου μισθού σε ανάλογα επίπεδα μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του φαινομένου της σημαντικής αύξησης της φτώχειας και μεταξύ των εργαζομένων και να «φρενάρει» την εναρμόνιση προς τα κάτω των μισθών στην Ευρώπη

Η εισήγηση της Επιτροπής για τον ελάχιστο μισθό καλύπτει τόσο το κοινοτικό σκέλος όσο και το εθνικό. Σε κοινοτικό επίπεδο προτείνει ο ελάχιστος μισθός να είναι προσαρμοσμένος στο βιοτικό επίπεδο κάθε χώρας. Σε εθνικό επίπεδο εισηγείται τη γενίκευση του μέτρου που εφαρμόζεται σήμερα σε ορισμένες χώρες, κυρίως στη Γερμανία, όπου ο ελάχιστος μισθός καθορίζεται ανά κλάδο με βάση την κατάστασή του και τις προοπτικές που παρουσιάζει, δηλαδή προτείνει να μην υπάρχει ενιαίος ελάχιστος μισθός, αλλά διαφοροποιημένος.

Keywords
Τυχαία Θέματα