Τα πετρέλαια της Αργεντινής

«Πόλεμος» στην διεθνή αγορά ενέργειας.

Μέγα πλήγμα για τα αυτοκρατορικά όνειρα της σύγχρονης Ισπανίας και την κεντροδεξιά της κυβέρνηση αποτέλεσε η απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής να προχωρήσει στην εθνικοποίηση της μεγάλης πετρελαιοπαραγωγού εταιρείας YPF, που ανήκει στον ισπανικό ενεργειακό κολοσσό Repsol.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εθνικοποίηση κοιτάσματος φυσικών πόρων μετά την εθνικοποίηση της ρωσικής Youkos πριν 10 χρόνια. Εξ ου και οι ισχυρότατες αντιδράσεις της ισπανικής κυβέρνησης που απείλησε χτες την Αργεντινή με οικονομικά αντίποινα και ζήτησε

τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη λήψη μέτρων σε βάρος της.

Η Μαδρίτη κάλεσε τον πρεσβευτή της στην Αργεντινή προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την εξαγγελθείσα εθνικοποίηση της YPF από την κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντεζ, Κίρχνερ – μια κίνηση που χαροποίησε την πλειοψηφία των Αργεντίνων αλλά προκάλεσε  κύματα καταγγελιών και οργής στο διεθνή οικονομικό τύπο, τις ξένες κυβερνήσεις και  βέβαια την ίδια την Ισπανία. Ο Ισπανός Υπουργός Βιομηχανίας Χοσέ Μανουέλ Σόρια υποσχέθηκε μάλιστα δράση κατά της Αργεντινής μέσα στις επόμενες μέρες: ‘Γι’ αυτή την εχθρική συμπεριφορά των αρχών της Αργεντινής θα υπάρξουν σύντομα επιπτώσεις. Θα είναι στο διπλωματικό πεδίο, στο βιομηχανικό πεδίο και στο πεδίο της ενέργειας’, είπε.

Η χρηματιστηριακή αξία της YPF χτες ανέρχονταν στα 10,6 δις δολάρια, ωστόσο η ισπανική  Repsol υποστήριξε με ανακοίνωσή της πως η συνολική αξία της αργεντίνικης θυγατρικής φτάνει τα 18 δις δολάρια και ότι θα ζητήσει αποζημιώσεις από την κυβέρνηση Κίρχνερ στη βάση αυτή. Εκπρόσωπος της Repsol δήλωσε πως η κίνηση της Αργεντινής είναι ‘ξεκάθαρα παράνομη’ και συνιστά ‘διάκριση’ και ότι η ίδια θα προσφύγει σε νομικά μέσα. Η Αργεντινή πρόεδρος ωστόσο απέρριψε των κινδύνων των αντιποίνων. ‘Η πρόεδρος δεν πρόκειται να απαντήσει στις απειλές γιατί αντιπροσωπεύει το λαό της Αργεντινής’, ήταν η απάντηση της Κριστίνα Φερνάντεζ.

Χαρακτηριστικό ήταν ότι η εθνικοποίηση της YPF έγινε χτες πρώτο θέμα στα ισπανικά ΜΜΕ, που στην πλειοψηφία τους καταδίκασαν την απόφαση της Αργεντινής. Ο δεξιός τύπος δημοσίευσε φωτογραφίες της Κριστίνα Φερνάντεζ μιλώντας για ‘βρώμικο πόλεμο των Κίρχνερ’ και χαρακτηρίζοντας την κίνηση της αργεντίνικης κυβέρνησης ως ‘πράξη λεηλασίας’ ενώ ο αριστερός Τύπος μιλούσε για ‘Νέα Εβίτα’, τονίζοντας ότι η Κριστίνα Φερνάντεζ ανακοίνωσε την εθνικοποίηση της μεγάλης πετρελαιοπαραγωγού εταιρείας σε μια αίθουσα που διακοσμούνταν με το πορτρέτο της Εβίτα Περόν.

Η YPF είχε αγοραστεί από την ισπανική Repsol το 1999. Η αρχική στρατηγική της Repsol ήταν να επεκτείνει τις δραστηριότητές της πέρα από τη διύλιση με την οποία ασχολούνταν αποκλειστικά ως τότε, στα πιο επικερδή κομμάτια της παραγωγής πετρελαίου και αερίου. Παρά ταύτα το σχέδιο δεν προχώρησε καθώς οι χαμηλές εγχώριες τιμές πετρελαίου και αερίου έκαναν μη κερδοφόρα την ανάπτυξη νέων αποθεμάτων και η  εταιρία εγκατέλειψε κάθε επένδυση το 2006. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την κυβ

Keywords
Τυχαία Θέματα