Ευρωπαϊκές τράπεζες: Ο… βασιλιάς είναι γυμνός

Η δημοσιονομική κρίση μετεξελίσσεται σε πιστωτική και απειλεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν αρκετά κεφάλαια» δήλωσε απερίφραστα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει ουσιαστικά τους φόβους ότι η δημοσιονομική κρίση μετεξελίσσεται σε πιστωτική και απειλεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι αγορές διαπιστώνουν πως υπερχρεωμένα κράτη και τραπεζικός κλάδος βάδισαν χέρι-χέρι για πολλά χρόνια, αλληλοκαλύπτοντας τις αδυναμίες τους, όμως τώρα δεν φαίνεται ότι μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν.

Και όσο οι ημέρες περνούν τόσο μεγαλώνει ο προβληματισμός για την ευρωστία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια τραπεζική κρίση στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλός έχει επανειλημμένως υποστηρίξει ο επικεφαλής της Pimco, κ. El Erian. Όσον αφορά τις γαλλικές τράπεζες, ο El Erian δήλωσε πως οδεύουν προς την κόλαση. Το ανώτερο στέλεχος του μεγαλύτερου επενδυτή ομολόγων στον πλανήτη υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως άλλες τράπεζες δεν δέχονται να συναλλάσσονται με γαλλικές τράπεζες και ότι CEOs γαλλικών τραπεζών γυρίζουν τον πλανήτη αναζητώντας ρευστό. Σημειώνει ότι οι μετοχές των μεγάλων γαλλικών τραπεζών διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο 50% χαμηλότερα από την «ενσώματη» λογιστική αξία τους.

Όλα αυτά, σύμφωνα με τον El Erian, είναι ενδείξεις για επικείμενες μαζικές αναλήψεις θεσμικών από τις γαλλικές τράπεζες. Αν συνεχιστούν, οι τράπεζες δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά την απομόχλευση στους ισολογισμούς τους με πολύ δραστικό και άτακτο τρόπο. Θα προκληθεί νευρικότητα μεταξύ των μικρών καταθετών, οι οποίοι θα ακολουθήσουν τους θεσμικούς επενδυτές στην έξοδο. Τότε, η Ευρώπη θα πέσει σε καθολική τραπεζική κρίση, που θα επιδεινώσει τις κρίσεις χρεών και θα προκαλέσει νέα οικονομική ύφεση, επιδεινώνοντας τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, τόνισε ο επικεφαλής της Pimco. Να μείνουν μακριά από τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών συστήνουν στους επενδυτές οι Nomura, Credit Suisse και Bank of America/Merrill Lynch, ενώ η Credit Suisse επισημαίνει πως υπάρχει κίνδυνος οι τράπεζες να ζήσουν μια χαμένη δεκαετία.

Νέα Lehman η Dexia;

Όσα διαδραματίζονται με τη γαλλοβελγική τράπεζα Dexia, αποδεικνύουν πως τελικά ο… βασιλιάς (σ.σ. τραπεζικός κλάδος) είναι γυμνός. Ο όμιλος, που έχει έδρα στις Βρυξέλλες, ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές τράπεζες που διασώθηκαν το 2008 μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και τώρα πάλι χρειάζεται στήριξη. Να σημειωθεί πως η Moody’s έθεσε υπό επιτήρηση για υποβάθμιση την Dexia, γεγονός που προκάλεσε «αιματοκύλισμα» στις τραπεζικές μετοχές και στα ευρύτερα χρηματιστήρια τη Δευτέρα. Ο οίκος απέδωσε την κίνηση στην «επιδείνωση των χρηματοδοτικών συνθηκών στην αγορά» για τις τράπεζες και επανέλαβε τις ανησυχίες που είχε εκφράσει τον Ιούλιο, όταν υποβάθμισε την Dexia. Τον Σεπτέμβριο του 2008, μετά τη κατάρρευση της Lehman Brothers, η Dexia είχε διασωθεί με ένα πακέτο 6 δισ. ευρώ από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, του Βελγίου και τους βασι

Keywords
Τυχαία Θέματα