Πρόσω ολοταχώς για 6η δόση και «κούρεμα» μεγαλύτερο του 21%

Ολοταχώς προς την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα βαδίζουμε πλέον, καθώς η σχετική έκθεση της Τρόικας, μετά την αξιολόγηση που έκανε το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ήταν θετική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια της Κριστίν Λαγκάρντ, του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του κοινοτικού Επιτρόπου Όλι Ρεν και του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ,

βρίσκονται δύο ξεχωριστές εκθέσεις των ελεγκτών της Τρόικας για τη χώρα μας.

Το πρώτο κείμενο αφορά στην προσαρμογή της χώρας στις επιταγές του Μνημονίου, βάσει της οποίας θα εκταμιευτεί η έκτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, ενώ το δεύτερο αφορά στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Από την «έκθεση προσαρμογής» θα προκύπτει το συμπέρασμα ότι πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση των οκτώ δισ. ευρώ. Θα επισημαίνεται όμως η ανάγκη πιστής εφαρμογής των συμπεφωνημένων.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, η έκθεση προσδιορίζει τα σενάρια βάσει των οποίων, με χρονικό ορίζοντα το 2020, το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο.

Οι εκθέσεις θα μελετηθούν εντατικά τις επόμενες ημέρες και στη συνέχεια θα έρθουν προς συζήτηση στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το 21% φαίνεται πως ανήκει πλέον στο παρελθόν και ήδη γίνεται λόγος για διπλασιασμό του.

Keywords
Τυχαία Θέματα