ΕΦΕΤ: Ασφαλή τα τρόφιμα από την Ιαπωνία

Συνεχίζονται από τη χώρα μας οι καθολικοί έλεγχοι των εισαγόμενων τροφίμων και ζωοτροφών με προέλευση ή καταγωγή από την Ιαπωνία, κατόπιν του πυρηνικού ατυχήματος στην Φουκουσίμα στις 11/03/2011.


Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί στα σύνορα πάνω από 200 έλεγχοι σε προϊόντα διαφόρων κατηγοριών. Από τους εν λόγω ραδιολογικούς ελέγχους δεν προέκυψε ουδεμία υπέρβαση ορίων και το σύνολο των προϊόντων βρέθηκε σύμφωνο

με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο εκτέλεσης των αρμοδιοτήτων του, σε ότι αφορά τους ελέγχους, κατά την εισαγωγή τροφίμων από την Ιαπωνία μετά το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα, συντονίζει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, καθώς και υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε επαφή με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες στα σύνορα έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 200 ελέγχους σε τρόφιμα και ζωοτροφές προέλευσης Ιαπωνίας.

Ενδεικτικά, αναφέρονται τα εξής : ψάρια νωπά (φαγκρί), χταπόδι κατεψυγμένο, τόνος κονσέρβα, γαρίδες, κατεψυγμένα κεφαλόποδα, κατεψυγμένα μαλάκια, Ιαπωνικά φιστικιά, ρυζογκοφρέτες, καραμέλες, ζωοτροφές (Artemia cysts,fish oil, Fish breed, Selco s.tream, Orange NURSE-XL), φύκια (χλωρέλλα).
Τα προϊόντα εξετάζονται για τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Εργαστήριο Ραδιενέργειας – Περιβάλλοντος του «ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος».

Το σύνολο των προϊόντων που έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα βρέθηκαν σύμφωνα με την νομοθεσία καθώς δεν περιείχαν ραδιολογικό κίνδυνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα