Πλεονασματικό προϋπολογισμό, με… αντάλλαγμα την εξόντωση της κοινωνίας παρουσιάζει ο Βενιζέλος

Κατατίθεται το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, τον οποίο προηγουμένως θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στις 12:30, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει το σχέδιο του προϋπολογισμού σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει.

Στο επίκεντρο του νέου προϋπολογισμού βρίσκεται η επίτευξη

πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ ή 1,4% του ΑΕΠ και η μείωση του ελλείμματος στο ποσό των 14,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά με ισχυρές αβεβαιότητες, όπως είναι:

1. Οι αστοχίες του προϋπολογισμού του 2012, καθώς, με βάση τη συμφωνία με την Τρόικα, όλες οι αποκλίσεις του 2011 θα διορθωθούν στον προϋπολογισμό του 2012, προφανώς με νέα μέτρα.

2. Το βάθος της ύφεσης. Διάχυτη είναι η ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών ότι η ύφεση, φέτος, θα υπερβεί το -5,5%, που είναι ο τελευταίος στόχος, ενώ ανάλογα θα επηρεαστεί και το 2012.

3. Η πορεία των φορολογικών εσόδων, που απειλείται από την ύφεση.

4. Το εύρος της μείωσης των τόκων από το PSI+, καθώς δεν είναι ακόμα ξεκάθαροι οι όροι του «κουρέματος» του χρέους.

5. Η οικονομική πολιτική που θα εφαρμοστεί μετά τις εκλογές.

6. Οι ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων για επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω της μείωσης της απασχόλησης, οι οποίες όμως θα μεγιστοποιηθούν από το «haircut» των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα