Πώς «μεταφράζονται» για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οι μετρήσεις των δημοσκοπήσεων

Κέρδη παρά την εσωστρέφεια και τις διαγραφές στη Συγγρού – Ανοιχτή αμφισβήτηση Παπανδρέου στην Ιπποκράτους

Διαγραφές (Σωτήρης Χατζηγάκης, Πάνος Καμμένος) στη ΝΔ, αμφισβήτηση του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ραγδαίες

οι εξελίξεις και στα δύο μεγάλα κόμματα, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ωστόσο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν να αποτυπώνουν, τουλάχιστον προς το παρόν, τις συνέπειες της εσωτερικής περιδίνησης του δικομματισμού.

Η έρευνα Νοεμβρίου της εταιρείας VPRC για λογαριασμό του περιοδικού «Επίκαιρα», η δειγματοληψία της οποίας ξεκίνησε αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου (10-14/11/2011), δείχνει ότι η ΝΔ διατηρεί την εκλογική της επιρροή, όπως και τη διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ, διευρυμένη μάλιστα στις 13,5 ποσοστιαίες μονάδες. Και αυτό, παρά το ότι στο εσωτερικό της ΝΔ επικρατεί αναβρασμός μετά τις διαγραφές των κ.κ. Χατζηγάκη και Καμμένου, που έχουν προκαλέσει πόλωση μεταξύ των μετριοπαθών και των οπαδών της λαϊκής δεξιάς.

Οι βουλευτές της λεγόμενης «μετριοπαθούς» πτέρυγας θεωρούν εσφαλμένη την απόφαση της διαγραφής Χατζηγάκη, κάνοντας λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά, εξαιτίας της διαφορετικής αντιμετώπισης των δύο αυτών υποθέσεων από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, ενώ διέγραψε από το κόμμα τον κ. Χατζηγάκη, επέλεξε να διαγράψει τον κ. Καμμένο μόνο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, Φαήλος Κρανιδιώτης, σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ, επισήμανε σχετικά: «Ο κ. Χατζηγάκης πρόσβαλε όλη την παράταξη, ενώ ο κ. Καμμένος διατύπωσε την πολιτική διαφωνία του».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, εξήγησε ότι με τις δηλώσεις του περί «ακροδεξιών σταγονιδίων», ο κ. Χατζηγάκης προσέβαλε βαθύτατα το κόμμα, μιλώντας για «ύπαρξη χουντικών ουσιαστικά, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, στις τάξεις της ΝΔ», κάτι που δεν συνέβη με τον κ. Καμμένο.

Στο μέτωπο του ΠΑΣΟΚ, η έρευνα καταγράφει νέα υποχώρηση της εκλογικής επιρροής στο 18,5% από 19,5% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η αντίστοιχη εκτίμηση για τη ΝΔ εκτιμάται από την εταιρεία στο 32%, από 31% τον προηγούμενο μήνα. Εκτός από τη ΝΔ, την επιρροή τους αυξάνουν επίσης η Δημοκρατική Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που εκμεταλλεύονται τη συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ.

Η αποδυνάμωση αυτή του ΠΑΣΟΚ, που είναι αισθητή και σε επίπεδο κοινωνίας, έχει προκαλέσει την ανοιχτή αντίδραση στελεχών, που διατυπώνουν την άποψη ότι ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου, οφείλει να δρομολογήσει εσωκομματικές διαδικασίες ενδεχομένως και για τη διαδοχή ηγεσίας, αλλά σίγουρα για την ανασυγκρότηση του κόμματος, εν όψει των επικείμενων εκλογών.

Μετά τον Κώστα Σκανδαλίδη, τον Χρήστο Πρωτόπαπα, την Εύα Καϊλή, τον Δημήτρη Λιντζέρη, αλλά και τον πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χρήστο Πολυζωγόπουλο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, εξέφρασε την άποψη ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να ανοίξει στο ΠΑΣΟΚ τις συντεταγμένες διαδικασίε

Keywords
Τυχαία Θέματα