«Αρσιβαρίστας» της περιστολής δαπανών το υπουργείο Εργασίας

Διαδοχικές συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους υπουργούς είχε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο της οριστικοποίησης των πηγών, από τις οποίες θα περικοπούν οι δαπάνες, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2013-2014, σύμφωνα με τις προβλέψεις του δεύτερου Μνημονίου.

«Όλα θα γίνουν με δίκαιο τρόπο» αναφορικά με την εφαρμογή πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις,

την περιστολή των πολλαπλών συντάξεων και την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων». Αυτό δήλωσε στέλεχος της κυβέρνησης, μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «το υπουργείο Εργασίας είναι ο αρσιβαρίστας της εθνικής προσπάθειας».

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι, με βάση τους πρώτους υπολογισμούς, η περιστολή δαπανών για το υπουργείο Εργασίας θα κυμανθεί μεταξύ 3,5 και 4 δισ. ευρώ.

Ήδη, ο υπουργός Εργασίας έχει ανακοινώσει την εφαρμογή πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, το οποίο πιθανόν να είναι κοντά στο ύψος που ισχύει σήμερα για το σύνολο των κύριων συντάξεων, προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικό όφελος ενός δισ. ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, υπάρχει και η πρόταση του ΚΕΠΕ για αξιολόγηση των πολλαπλών συντάξεων, η οποία, όπως αναφέρεται, «πρέπει να γίνει αθροιστικά και καθ’ ύψος». Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει ζητήσει να καταργηθεί η συντριπτική πλειονότητα των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων και να δίνεται μόνον ένα επίδομα στο 20% του πληθυσμού, που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στο ίδιο πλαίσιο, η μείωση κατά 30% των δομών του Δημοσίου ήταν το κύριο θέμα της συνάντησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, με τον υπουργό Οικονομικών, καθώς επιδιώκεται να εξοικονομηθούν 1,2 δισ. ευρώ από τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραμένει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Όμως, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης, οι μετατάξεις -που θα προκύψουν ως ανάγκη μετά τη συγχώνευση ή κατάργηση οργανισμών- θα είναι υποχρεωτικές. Όσον αφορά στην ακριβή αποτίμηση των οικονομικών οφελών από τη διοικητική μεταρρύθμιση, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνεται ότι ο κ. Μανιτάκης και το επιτελείο του ηγούνται και συντονίζουν τη μεταρρύθμιση, η οποία είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή να αποτιμηθεί σε νούμερα.

Η εξοικονόμηση πόρων ήταν και το θέμα της συνάντησης του κ. Στουρνάρα με τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη. Από το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζεται το ενδεχόμενο εξοικονόμησης πόρων από τις αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις.

Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται οι αποζημιώσεις από τις απαλλοτριώσεις να μην δίνονται με τη μορφή χρημάτων, αλλά με μεταφορά συντελεστών δόμησης σε άλλα οικόπεδα των δικαιούχων. Καθώς βέβαια σε μια τέτοια απόφαση εμπλέκονται άμεσα και οι δήμοι, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί -μεταξύ άλλων- στη συνάντηση, την Τρίτη, της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με το ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Ο κ.

Keywords
Τυχαία Θέματα