Υπουργός Εργασίας: Μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε στόχους

20:22 25/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι αγώνες του λαού μας διδάσκουν ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε αποτελεσματικά να πετύχουμε τους στόχους τους και ότι μόνο οι στόχοι που συνάδουν με τις πολιτικές πραγματικότητες είναι εφικτοί, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία πρόσθεσε πως οι αγώνες του λαού μας διδάσκουν ότι οι λαοί που παίρνουν τα όπλα για να κερδίσουν την ελευθερία και την αυτοδιάθεση τους, γνωρίζουν όσο κανένας άλλος το κόστος του πολέμου και την ανείπωτη οδύνη της καταστροφής και γι’ αυτό ξέρουν να υπερασπίζονται

με σθένος την ειρήνη.

Σε ομιλία της, στην εκδήλωση της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου για τις επετείους της 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου, στο Λονδίνο, η κ. Χαραλάμπους είπε: ”Γνωρίζετε καλά ότι στις πρόσφατες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο GreenTree μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, δεν επετεύχθη η οποιαδήποτε πρόοδος, καθώς η αδιάλλακτη στάση του Ντερβίς Ερογλου στα θέματα του περιουσιακού, του εδαφικού και των εποίκων δεν άφησε προοπτικές επιτυχούς έκβασης”.

”Δυστυχώς”, πρόσθεσε, ”ο κ. Ερογλου έχει υπαναχωρήσει από τις θέσεις και τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με αποτέλεσμα παρά τις δικές μας ειλικρινείς προσπάθειες οι συνομιλίες να μην προχωρούν στο βαθμό που και εμείς θα θέλαμε”.

Οπως είπε ”τελευταία γίνεται πολύς λόγος για την πιθανότητα σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης και η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη ότι αν δεν υπάρχει η αναγκαία πρόοδος και αν δεν λυθούν οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, θα είναι παράδοξο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να συγκαλέσει την όποια διάσκεψη για το Κυπριακό”.

”Εμείς κάναμε ξεκάθαρο ότι σε περίπτωση κατά την οποία θα επιτευχθεί πρόοδος, αυτή πρέπει να είναι πρόοδος σημαντική, η οποία να επιλύει τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, όπως προνοούν και τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979. Η δική μας πλευρά έχει επιδείξει και καλή θέληση και βούληση για λύση το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι παραχωρούμε το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να επιβάλει λύση”, ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας πως ”δεν είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που αθετεί δεσμεύσεις προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και υπαναχωρεί από συμφωνηθέντα, αλλά η τουρκοκυπριακή”, συμπληρώνοντας πως ”είναι απαράδεκτο και αντιφατικό να παρακαθόμαστε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, να συζητούμε, και την ίδια ώρα να ακούμε τον Τούρκο αρχιδιαπραγματευτή Εγκεμέν Μπαγίς να προβαίνει σε απειλητικές και προκλητικές δηλώσεις για το ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία”.

”Αυτές οι δηλώσεις”, είπε, ”συνιστούν πρόκληση όχι μόνο για την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και για τους ίδιους του Τουρκοκυπρίους, τον ΟΗΕ και την ΕΕ”.

Η Υπουργός Εργασίας είπε ακόμα πως ”δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης,

Keywords
Τυχαία Θέματα