ΥΠΟΙΚ: Θετικές για τη Κύπρο οι εμπειρίες του ΔΝΤ

09:22 3/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, δήλωσε ότι οι εμπειρίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μόνο καλό μπορεί να φέρουν στην περίπτωση της Κύπρου, αφού, όπως ανέφερε, η χώρα θα λάβει την καλύτερη δυνατή χρηματοδότηση, στο μέγιστο δυνατόν ποσό που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες της.
Μιλούσε στο περιθώριο της παρουσίασης των προτεραιοτήτων της κυπριακής προεδρίας στα οικονομικά ζητήματα, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Οπως τόνισε ο κύριος

Σιαρλή, με βάση το προηγούμενο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, αυτό που αναμένει από την αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι αρχικά να συλλέξει στοιχεία για περίπου μια εβδομάδα, να αναχωρήσει, για να τα αξιολογήσει και στη συνέχεια να επιστρέψει για συζητήσεις στη βάση των αξιολογηθέντων στοιχείων.
Κάποιοι, ανέφερε, ονομάζουν αυτή τη διαδικασία διαπραγμάτευση, αλλά εγώ θα προχωρήσω ένα βήμα παραπέρα: Ο στόχος είναι να βοηθηθεί η Κύπρος, αλλά και η Κύπρος να αναλάβει τις ευθύνες που οποιαδήποτε χώρα αναλαμβάνει όταν χρηματοδοτείται.
Πάντοτε, είπε ο Υπουργός Οικονομικών, συζητείς με τον τραπεζίτη σου, ποιοί είναι οι καλύτεροι όροι για εξασφάλιση δανείου, ώστε να μπορείς και εσύ να το εξοφλήσεις εμπρόθεσμα.

Απαντώντας νωρίτερα σε ερώτηση Ευρωβουλευτή για το ρωσικό δάνειο, ο κύριος Σιαρλή τόνισε ότι αυτό ήταν αναγκαίο όταν η Κύπρος αποκλείστηκε από τις αγορές, λόγω των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.
Τώρα, είπε, είμαι αισιόδοξος ότι τα προβλήματα των τραπεζών θα αντιμετωπιστούν με την ευρωπαϊκή βοήθεια και την καλή θέληση της Τρόικα, με την οποία ευελπισθώ ότι θα συνεργαστούμε σε καλό πνεύμα.
Τόνισε ακόμα ότι η Κύπρος μπορεί να διέρχεται τώρα δύσκολη περίοδο στα οικονομικά, αλλά ο Θεός την ευλόγησε με τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία, υπάρχει ελπίδα στο μέλλον να καλύψουν όχι μόνο τις ανάγκες της, αλλά κι αυτές της Ευρώπης.
Στη διάρκεια της παρουσίασης, οι βασικές ερωτήσεις των Ευρωβουλευτών επικεντρώθηκαν στο πώς η κυπριακή προεδρία θα μπορέσει να εφαρμόσει τις αποφάσεις που λήφθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, όταν χώρες άρχισαν ήδη να αμφισβητούν τις αποφάσεις αυτές.
Θα προσπαθήσουμε, απάντησε, να συγκεράσουμε τις απόψεις και των “27″ σε ένα συνεκτικό σύνολο, αναζητώντας λύσεις, σε θετικό πνεύμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα