Η ΕΔΕΚ στηρίζει την Κυπριακή Προεδρία, δηλώνει ο Ομήρου

08:52 3/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ιστορικό γεγονός για την Κύπρο που συμπίπτει με τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε από την ίδρυση της η ΕΕ, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου λέγοντας ότι το κίνημα στηρίζει απόλυτα την προσπάθεια μιας επιτυχούς άσκησης της Προεδρίας της ΕΕ.

Σε ομιλία του ψες στην Επαρχιακή Συνδιάσκεψη Λευκωσίας, ο κ. Ομήρου ανέφερε επίσης ότι η αιτία για να αποταθεί η Κύπρος

για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό στήριξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι τα προβλήματα των κυπριακών τραπεζών, αλλά και το σύνολο των δημοσίων οικονομικών, καθιστώντας την κυβέρνηση «αποκλειστικά υπεύθυνη για την απώλεια της οικονομικής και κατ’ επέκταση της εθνικής μας κυριαρχίας».

Προεδρία ΕΕ

——————

Η Κυπριακή Προεδρία, είπε, καλείται να ενεργήσει για να υιοθετηθούν πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν τη σημερινή βαθιά οικονομική ύφεση στην Ευρώπη, με προώθηση των αρχών της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, ενώ θεωρεί ότι η γεωγραφική θέση της Κύπρου μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί, ώστε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη Νότια διάσταση της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας, με στόχο την αναβάθμιση της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας της ΕΕ με τις χώρες της Μεσογείου.

Θα πρέπει, πρόσθεσε, να προωθηθούν πολιτικές που θα βοηθούν της αραβικές χώρες να προωθήσουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής και ως επιδέξιος διαμεσολαβητής η Κυπριακή Προεδρία να ενεργήσει για να αναπτυχθούν τέτοιες πολιτικές που θα αποτρέπουν αντιευρωπαϊκά αισθήματα μέσα στους Ευρωπαίους πολίτες. «Για να επιβεβαιωθεί ότι η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση των προβλημάτων».

Το Κυπριακό, ανέφερε ο κ. Ομήρου, αναπόδραστα θα αναδειχθεί με διάφορες ευκαιρίες, όπως στη συζήτηση για την εξέλιξη του ενταξιακού διαλόγου Τουρκίας – ΕΕ. «Άλλωστε το γεγονός ότι για έξι ολόκληρους μήνες οι προβολείς του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος θα είναι στραμμένοι σε μια χώρα, την Κύπρο, της οποίας το 37% των ευρωπαϊκών εδαφών της, βρίσκονται κάτω από τη στρατιωτική κατοχή μιας υποψήφιας για ένταξη χώρας, της Τουρκίας, αποτελεί τη μεγαλύτερη δυνατότητα και ευκαιρία ανάδειξης του πραγματικού χαρακτήρα του κυπριακού ως θέματος εισβολής και κατοχής».

Η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ ενέχει εθνική διάσταση και σημασία, σημείωσε, τονίζοντας ότι αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας και αποτελεί έργο του οποίου η επιτυχής υλοποίηση απαιτεί καθολική συνεργασία κυβέρνησης, Βουλής, πολιτικών κομμάτων, οργανωμένων συνόλων της κοινωνίας, των πολιτών και των Μ.Μ.Ε.

Υποβολή αίτησης στο Μηχανισμό

———————————————

Για την ένταξη της υποβολή ένταξης στο Μηχανισμό Στήριξης, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ μίλησε για «δύο μεγάλες αλήθειες», ότι η Κύπρος ζητά βοήθεια λόγω των προβλημάτων των κυπριακών Τραπεζών, ως «αποτέλεσμα της αλόγιστης έκθεσης τους στα ελληνικά ομόλογα. Και ενδεχομένως ως αποτέλεσμα απουσίας αυστηρής εποπτείας».

Είναι όμως επίσης αλήθεια, είπε, ότι η

Keywords
Τυχαία Θέματα