Υπό προϋποθέσεις η συνεισφορά της ΕΤΥΚ

17:10 8/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Ετοιμη να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί για τη σωτηρία των εμπορικών τραπεζών, δηλώνει η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων (ΕΤΥΚ), υπογραμμίζοντας όμως ότι οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να αναλάβουν το δικό τους μεγαλύτερο κόστος.

Σε εγκύκλιό του προς τα μέλη της ενόψει των διαπραγματεύσεων για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, το

Προεδρείο της ΕΤΥΚ αναφέρει ότι όσο διαρκεί η κρίση είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ”λογικό κόστος”, αλλά και οι Διοικήσεις να αναλάβουν το δικό τους και μάλιστα μεγαλύτερο.

Η ΕΤΥΚ ζητά δέσμευση ότι όσο διαρκεί η κρίση δεν πρέπει να δίνονται φιλοδωρήματα (τα γνωστά bonus), αλλά και τη συμφωνία επί ενός μέγιστου ποσού ωφελημάτων για τις Διοικήσεις, όπως για παράδειγμα κανένα στέλεχος να μην έχει συνολικές ετήσιες απολαβές πέραν ενός ”λογικού ποσού” όσο διαρκεί η κρίση και η μη κερδοφορία των τραπεζών.

Σημειώνοντας ότι η συντεχνία απέφυγε τη δημοσιότητα γύρω από την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, τονίζει ταυτόχρονα ότι διαπιστώνει ότι ”εκπρόσωποι συγκεκριμένης τράπεζας εργολαβικά διοχετεύουν στον Τύπο ειδήσεις που πιστεύουν ότι ενισχύουν τις επιδιώξεις τους”.

Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, ”η οργάνωσή μας περιορίστηκε σε αιτήματα άνευ οικονομικού κόστους και τα οποία έχουν σαν στόχο την εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών και τη βελτίωση της ποιότητας εργασίας των συναδέλφων”.

”Φαίνεται, προς το παρόν, πως οι Διοικήσεις των τραπεζών δεν έχουν στόχο τον περιορισμό του κόστους και επίλυση των προβλημάτων, αλλά χρησιμοποιούν την κρίση σαν δικαιολογία για λεηλασία των δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων,” αναφέρεται.

Υπενθυμίζει ότι η ΕΤΥΚ πριν από δύο χρόνια αποφάσισε εισφορά στο κράτος ύψους 500.000 ευρώ για ενίσχυση των οικονομικών του και ότι με παρέμβαση της συντεχνίας το Μάιο ”λόγω της κρίσης δεν δόθηκαν τα bonus και οι τράπεζες εξοικονόμησαν πάνω από 10.000.000 ευρώ”.

Η Συντεχνία διευκρινίζει ότι ”ουδέποτε συμφώνησε σε παγοποίηση μισθών ή άλλων ωφελημάτων για οποιαδήποτε περίοδο με οποιονδήποτε.”

”Η ΕΤΥΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για πραγματική μείωση του κόστους των τραπεζών που πλησιάζει τα 100.000.000, με ταυτόχρονη ικανοποίηση άνευ ουσιαστικού κόστους θεσμικών αιτημάτων της. Ο,τιδήποτε άλλο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”, καταλήγει η εγκύκλιος της συντεχνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα