Πρόταση για αλλαγές στο ΓΕΣΥ παρουσίασε ο Υπ. Υγείας στη Βουλή

17:10 8/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλά από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, πράγμα που σε συνδυασμό με την «άνιση παροχή υπηρεσιών» που υπάρχει στην Κύπρο, μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, οδηγεί το Υπουργείο Υγείας σε σκέψεις για εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ) ξεκινώντας από την τριτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όχι από την πρωτοβάθμια.

Τις σκέψεις αυτές παρουσίασε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας

σήμερα, ο Υπουργός Υγείας, Σταύρος Μαλάς, ο οποίος ανέφερε ότι η Κύπρος έχει ένα «πολύ ειδικό χαρακτηριστικό που είναι κι επικίνδυνο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ: Οι ιατρικές υποδομές που υπάρχουν στο τόπο μας, και οι οποίες είναι ενταγμένες στο δημόσιο, είναι περίπου το 30% των υποδομών, ενώ το υπόλοιπο 70% είναι στον ιδιωτικό τομέα».

Σύμφωνα με τον Υπουργό, «σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υφίσταται αυτή η άνιση παροχή υπηρεσιών». Όπως ανέφερε κύριο συστατικό εφαρμογής ενός γενικού συστήματος υγείας είναι η επιβίωση τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. «Ενώ συζητούμε για την επιβίωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, τώρα προκύπτει μια νέα διάσταση που είναι η επιβίωση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλά από αυτά σε πολύ δυσμενή οικονομική κατάσταση με αποτέλεσμα η βιωσιμότητά τους να τίθεται εν αμφιβόλω», δήλωσε ο Υπουργός ενώπιον της Επιτροπής.

Συνεπώς, πρόσθεσε, «εάν περιμένουμε την εφαρμογή ενός ολιστικού σχεδίου υγείας που να καθυστερεί για τον οποιοδήποτε λόγο η εφαρμογή του, τότε ενδεχομένως να βρεθούμε μπροστά στο ενδεχόμενο να μην έχουμε τις υποδομές για να εξυπηρετήσουμε το ΓΕΣΥ, καθώς κάποιοι από τους ιδιωτικούς οργανισμούς ενδεχομένως να μην υπάρχουν».

Αυτό το οποίο θα αποφασιστεί για τη σταδιακή εφαρμογή του ΓΕΣΥ ουσιαστικά θα πρέπει να εδράζεται στην λογική της «αποσυμφόρησης του δημόσιου τομέα από το μεγάλο φόρτο εργασίας», ο οποίος θα διοχετεύεται στον ιδιωτικό, «έτσι ώστε να περισώσουμε αυτές τις υποδομές». Σε ένα λογικό μοντέλο εφαρμογής γενικού σχεδίου υγείας, κάποιος αρχίζει από την πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προχωρά στη δευτεροβάθμια και καταλήγει στην τριτοβάθμια, εξήγησε ο Υπουργός, για να προσθέσει ωστόσο ότι «το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι κυρίως στην τριτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και είναι εκεί που χρειάζεται η παρέμβαση διάσωσης αυτών των υποδομών».

Ο Υπουργός Υγείας προειδοποίησε ότι αν «καθυστερήσουμε την εφαρμογή ενός γενικού σχεδίου υγείας και το εφαρμόσουμε με τον πιο ορθολογιστικό τρόπο, που το εφάρμοσαν οι πλείστες χώρες, ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια και καταλήγοντας στη τριτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μπορεί να βρεθούμε μπροστά στο ενδεχόμενο απλώς να μην έχουμε τις υποδομές». Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της Κύπρου, είπε ο Υπουργός.

Ανέφερε ότι ακόμα και το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας που λειτουργεί μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια «ουσιαστικά έφ

Keywords
Τυχαία Θέματα