Αντιδρούν τα κόμμαατα στις προτεινόμενες περικοπές επιδομάτων

17:10 8/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ δεν πρόκειται να ψηφίσει ως έχουν τα νομοσχέδια της Κυβέρνησης για την στόχευση του επιδόματος τέκνου και της φοιτητικής χορηγίας, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτηρίζοντας κοινωνικά άδικη την στόχευση όπως έχει γίνει από την Κυβέρνηση γιατί ουσιαστικά – όπως είπε – εστιάζεται με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια, παραγνωρίζοντας το στοιχείο του πλούτου και τη σύνθεση της οικογένειας.

Θα βοηθήσουμε, είπε, την κυπριακή πολιτεία στην εκπλήρωση του δημοσιονομικού της στόχου, που είναι η εξοικονόμηση των 150 περίπου εκατομμυρίων

από τις κοινωνικές παροχές και θα έρθουμε με συγκεκριμένη, πιο δίκαιη κοινωνικά πρόταση που από τη μία να πετυχαίνουμε να πετυχαίνουμε τον δημοσιονομικά μας στόχο και από την άλλη να μην δημιουργούμε αδικίες. Η Κυβέρνηση έχει επιλέξει μόνο δύο, από τα δεκάδες επιδόματα, να στοχεύσει και ουσιαστικά είναι χτύπημα σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού.

Το σύνολο των δύο επιδομάτων, τέκνου και φοιτητικής χορηγίας, είναι 260 εκ. ευρώ και η Κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, περικόπτει τα 100 από αυτά, δηλαδή μια μείωση 40%, αφήνοντας άθικτα εντελώς επιδόματα και κατηγορίες που συνυπολογίζονται στο 1 και πλέον δισ. ευρώ. Αυτό είναι κοινωνικά άδικο, είπε.

Η στόχευση των κοινωνικών παροχών ήταν απαίτηση όλων των κομμάτων εδώ και χρόνια ανέφερε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιάννος Λαμάρης λέγοντας ότι υπήρχε μια συναίνεση και ευρύτερη αποδοχή της λογικής και σε αυτό το ζήτημα στη σύσκεψη του Προεδρικού, μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και των αρχηγών των κομμάτων. ”Πρέπει επιτέλους κάποιοι ν’ αποφασίσουν. Υιοθετούν αυτά τα μέτρα ή δεν τα υιοθετούν; Διότι νομίζω πως εδώ υπάρχει ένας εμπαιγμός συνολικά της κυπριακής κοινωνίας”.

Το ΑΚΕΛ έχει δηλώσει πολλές φορές, συνέχισε ο κ. Λαμάρης, ότι όλα αυτά τα μέτρα είναι οδυνηρός συμβιβασμός και υπό άλλες προϋποθέσεις, αν η παγκόσμια κρίση δεν επηρέαζε τον τόπο μας δεν θα συζητούσαμε γι αυτά. Η αντιπολίτευση, πρόσθεσε, πρέπει να αποφασίσει. ”’Η είναι σε απραξία η Κυβέρνηση ή αυτά που συμφωνήθηκαν στο Προεδρικό σε μια ευρύτερη συναίνεση, υιοθετούνται ή δεν υιοθετούνται από αυτούς”. Εκανε λόγο για παραπλάνηση, λέγοντας ότι ξεκινούν με τη μείωση των δύο αυτών επιδομάτων και ήδη έχει κατατεθεί πρόταση για στόχευση μέσα από το Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ενώ ετοιμάζεται και θα έρθει η στόχευση για τα στεγαστικά προγράμματα, ακόμα και προσφυγικά. Δεν μπορούν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη, όσα ήταν κάτω από το χαλί και δεν ασχολούνταν κανένας εδώ και δεκαετίες, δήλωσε.

Δεν στοχεύονται οι χαμηλά αμειβόμενοι, αλλά προστατεύονται για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε και να επανέλθουμε με περισσότερες παροχές και το ίδιο θα γίνει με τις έκτακτες εισφορές που από το όριο των 1500 ευρώ πάει στις 2500, ανέφερε.

Ως θέμα αρχής το ΔΗΚΟ συμφωνεί με την στόχευση των επιδομάτων, ανέφερε ο Βουλευτής του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, και πρέπει να ακολουθήσουμε τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το κεφάλαιο των κοινωνικών

Keywords
Τυχαία Θέματα