Υπήρξαν βήματα προόδου στο δημοσιονομικό και τραπεζικό τομέα, δήλωσαν στην ΕΔΕΚ οι επικεφαλής της Τρόικας

21:49 5/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι επικεφαλής της Τρόικας θεωρούν ότι υπήρξαν βήματα προόδου και στο δημοσιονομικό τομέα και στον τραπεζικό τομέα και σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Κύπρου και σε ό,τι αφορά την Ελληνική Τράπεζα και σε ό,τι αφορά το Συνεργατισμό, ανέφερε ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος

Νικολαϊδης σε δηλώσεις του.

Είπε ακόμα ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου είτε αυτά είναι οικονομικά είτε είναι κοινωνικά, «μια προσέγγιση η οποία να υπερβαίνει τα στενά πλαίσια της μονόπλευρης λιτότητας που επιβάλει το μνημόνιο».

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΣ ΕΔΕΚ με τους επικεφαλής της Τρόικας, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι κατά τη συνάντηση η ΕΔΕΚ αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε στην Κύπρο η απόφαση του Eurogroup.

«Προβλήματα που έχουν να κάνουν με την πραγματική οικονομία, την ανεργία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την έλλειψη ρευστότητας, τα υψηλά επιτόκια. Αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι η Κύπρος χρειάστηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εφαρμόσει μία σειρά από σκληρά μέτρα, που σε συνδυασμό με το κούρεμα των καταθέσεων δημιούργησαν αυτά τα τεράστια προβλήματα», πρόσθεσε.

«Ζητήσαμε και συζητήσαμε με την Τρόικα μία σειρά από μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να πάρουν και να συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή, όπως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό μας σύστημα. Θεωρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει την ηθική υποχρέωση να προχωρήσει στη λήψη κάποιων μέτρων τα οποία θα ενισχύσουν και τη ρευστότητα των τραπεζών μας, αλλά και θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση της ανάπτυξης και ένας καλός τρόπος είναι μέσα από τη στρατηγική της νέας κατάστασης των συνεργατικών ιδρυμάτων, του Συνεργατισμού. Τα κρατικά κεφάλαια τα οποία θα δοθούν στο Συνεργατισμό να διοχετευτούν μέσα από ένα στρατηγικό σχεδιασμό στην ενίσχυση της ανάπτυξης, κάτι που έγινε και σε ανάλογες ευρωπαϊκές τράπεζες που δέχθηκαν κρατική βοήθεια», πρόσθεσε.

Η ΕΔΕΚ, είπε, θεωρεί ότι ένας τομέας στον οποίο θα πρέπει να βοηθήσει η ΕΚΤ είναι στις συναλλαγές των κυπριακών τραπεζών με ξένες τράπεζες. «Εκεί και όπου υπάρχει μία τάση έλλειψης εμπιστοσύνης, αυτή να αποκατασταθεί μέσα από την παρέμβαση με τον άλφα ή βήτα τρόπο τόσο του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και της ΕΚΤ», ανέφερε.

Αναφορικά με τους ημικρατικούς οργανισμούς, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι στη φάση που είναι η κυπριακή οικονομία δεν θα είναι προς το δημόσιο συμφέρον η ιδιωτικοποίηση των οργανισμών αυτών.

«Θα είναι προς το δημόσιο συμφέρον η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των οργανισμών αυτών, αλλά αυτοί οι οργανισμοί για συγκεκριμένους λόγους που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ένα νησί απομονωμένο, ένα νησί υπό κατοχή, εκεί όπου υπάρχει ελευθεροποιημένη αγορά ακόμα οι συνθήκες δεν είναι ώριμες. Για μια σειρά, λοιπόν, από λόγους θα πρέπει οι τρεις βασικοί οργανισμοί να μείνουν κάτω από κρατικό έλεγχο και κάτω από ένα ποσοστό πλειοψηφικής κρατικής ιδιοκτησίας. Κάθε οργανισμός θα πρέπει να ιδωθεί με ξεχωριστώ τρόπο και να μελετηθεί ξεχωριστά. Θα πρέπει να διασφαλιστεί, ασφαλώς η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων σε οποιαδήποτε προσπάθεια μετοχοποίησης και αποκρατικοποίησης ενός ποσοστού των οργανισμών αυτών, ούτως ώστε να υπάρχει μια σωστή αποτίμηση και ασφαλώς να διασφαλιστεί το θέμα των εργαζομένων στους οργανισμούς αυτούς», συμπλήρωσε.

Η ΕΔΕΚ, είπε ο κ. Νικολαϊδης, πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρχει μια χαλάρωση και επέκταση των μέτρων λιτότητας που επιβάλλονται, ούτως ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα δημιουργίας ενός φαύλου κύκλου μέτρων λιτότητας, ύφεσης η οποία ύφεσης θα απαιτεί περισσότερα μέτρα λιτότητας.

«Θέσαμε, επίσης, επιτακτικά το θέμα της πρώτης κατοικίας και εξηγήσαμε ότι θα προκαλούσε αδιανόητη κοινωνική αναταραχή αν προχωρούσαν οι τράπεζες στην εκποίηση περιουσίων, στην εκποίηση πρώτων κατοικιών οι οποίες έχουν μπει υποθήκη για κάποια δάνεια τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν λόγω της οικονομικής κρίσης», πρόσθεσε.

Ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι εισηγήθηκαν μία σειρά από άλλα μέτρα, θεωρώντας ότι μέσα στα πλαίσια του μνημονίου υπάρχουν περιθώρια που αυτό μπορεί να γίνει με τρόπο που να εξυπηρετεί και το βασικό στόχο, που είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και η προστασία της κοινωνικής συνοχής.

«Δεν θέλουμε και δεν πρέπει να εξυπηρετούνται μόνο οι αριθμοί και τα αριθμητικά δεδομένα του μνημονίου, αλλά τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας που υπάρχουν σήμερα», ανέφερε.

Σε ερώτηση τι τους έχουν αναφέρει οι επικεφαλής της Τρόικας, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι τους εξήγησαν τις δικές τους απόψεις.

«Κατανόησαν τη σημασία και την αξία των θεμάτων που θέσαμε. Ασφαλώς, κινούνται στη βάση της φιλοσοφίας του μνημονίου, όμως θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε γνωστό στην Τρόικα τι ακριβώς θέλουμε, ποιες είναι οι απόψεις μας, πώς τις δικαιολογούμε, και ότι υπάρχουν περιθώρια μέσα στα πλαίσια της αναθεώρησης που γίνεται κάποια πράγματα να διαφοροποιούνται,» είπε.

Σε ερώτηση αν οι επικεφαλής της Τρόικας τους ενημέρωσαν για την πορεία της Κύπρου σε σχέση με το μνημόνιο, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι «θεωρούν ότι υπήρξαν βήματα προόδου και στο δημοσιονομικό τομέα και στον τραπεζικό τομέα και σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Κύπρου και σε ό,τι αφορά την Ελληνική Τράπεζα και σε ό,τι αφορά το Συνεργατισμό».

«Τα βήματα προόδου, καμιά φορά, μπορεί να είναι προς την κατεύθυνση της μείωσης των δυσμενών εξελίξεων. Εμείς αναγνωρίσαμε ότι μπορεί να υπάρχουν αυτά τα δείγματα προόδου, την ίδια στιγμή όμως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα πραγματικά προβλήματα στον τόπο που δυσχεραίνονται. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου είτε αυτά τα προβλήματα είναι οικονομικά είτε είναι κοινωνικά, μια προσέγγιση η οποία να υπερβαίνει τα στενά πλαίσια της μονόπλευρης λιτότητας που επιβάλει το μνημόνιο», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα