Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τους Νευροενδοκρινείς Όγκους

20:21 5/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για τους Νευροενδοκρινείς Όγκους (NETs), ο Πρόεδρος της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου, δρ Γιώργος Ποταμίτης, εξήγησε ότι η έγκαιρη διάγνωση των νευροενδοκρινών όγκων παρέχει τη δυνατότητα καλύτερης πρόγνωσης.

“Ωστόσο”, όπως είπε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, “σημαντικός αριθμός ασθενών με NETs δεν παρουσιάζουν έκδηλα συμπτώματα με αποτέλεσμα η διάγνωση να γίνεται με καθυστέρηση πέντε έως επτά χρόνων, όταν

πλέον η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο”.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι ποσοστό 60% των ασθενών με παγκρεατικό ΝΕΤs διαγιγνώσκονται όταν ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλα όργανα του σώματος, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη θεραπεία.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου ακόμη και στους συμπτωματικούς ασθενείς μπορεί να γίνει λανθασμένη διάγνωση, καθώς τα συμπτώματα που εμφανίζουν, όπως για παράδειγμα διάρροια, εξάψεις, εφίδρωση, πόνος στην κοιλία, αιμορραγία πεπτικού, είναι όμοια με άλλων νοσημάτων και μπορεί να αποδοθούν σε παθήσεις όπως έλκος, κολίτιδα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τροφική αλλεργία κ.α.

Σύμφωνα με τον δρ Ποταμίτη, για τη διερεύνηση/διάγνωση των κλινικών συνδρόμων διενεργούνται εργαστηριακές εξετάσεις ανίχνευσης των πεπτιδίων ή των παραγώγων τους που εκκρίνονται από τον όγκο. “Για τον εντοπισμό του όγκου”, πρόσθεσε, “χρησιμοποιούνται διάφορες απεικονιστικές μέθοδοι όπως η Υπερηχοτομογραφία, η Αξονική Τομογραφία, το MRI, η Ενδοσκοπική Κάψουλα, το Octreoscan και το PET Scan. Με βάση τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεων και της ιστολογίας υπάρχει δυνατότητα πλήρους σταδιοποίησης της νόσου και λήψης απόφασης για το είδος της θεραπείας στην οποία θα υποβληθεί ο ασθενής”.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των ΝΕΤs περιλαμβάνει χειρουργική αφαίρεση του όγκου, κυτταροτοξική χημειοθεραπεία, χορήγηση αναλόγων της σωματοστατίνης και βιολογικών παραγόντων, όπως Everolimus και Sunitinib ή ακόμη χρήση της επεμβατικής ακτινολογίας. Τελευταία, με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας, γίνεται προσπάθεια εξατομίκευσης της θεραπείας.

Η ευαισθητοποίηση του κοινού και η καλύτερη κατανόηση της σπάνιας αυτής κακοήθειας μπορούν να συμβάλουν στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, προσφέροντας ελπίδα στους ασθενείς με νευροενδοκρινείς όγκους και στις οικογένειές τους.

Η 10η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί, από το 2010, ως Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τους Νευροενδοκρινείς Όγκους (ΝΕΤs), με στόχο την ευαισθητοποίηση και αφύπνιση του κοινού γι’ αυτή τη σπάνια κακοήθεια, η οποία δύσκολα διαγιγνώσκεται.

Οι NETs αναπτύσσονται σε κύτταρα του νευρικού και ενδοκρινικού συστήματος, τα οποία παράγουν και εκκρίνουν διάφορες ορμόνες που ρυθμίζουν τις λειτουργίες του σώματος. Υπάρχουν πολλοί τύποι νευροενδοκρινών όγκων που μπορεί να εμφανιστούν σε ολόκληρο το σώμα, όμως οι περισσότεροι εντοπίζονται στο γαστρεντερικό σωλήνα, το πάγκρεας και τους πνεύμονες. Αν και θεωρούνται ιδιαίτερα σπάνιοι όγκοι, η συχνότητα εμφάνισής τους έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται πέντε ασθενείς με ΝΕΤs ανά 100.000 άτομα πληθυσμού και συνήθως η νόσος εμφανίζεται μετά την ηλικία των 50 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα