Εκποίηση ακινήτων και μη εξυπηρετούμενα δάνεια στη συνάντηση Τρόικας με τοπικούς παράγοντες

20:50 5/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το θέμα της εκποίησης ακινήτων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων συζήτησαν σήμερα τεχνοκράτες της Τρόικας με παράγοντες της αγοράς ακινήτων στην Κύπρο, σε συνάντηση, στο Γραφείο Προγραμματισμού, που διήρκεσε δύο ώρες.

Ο Πρόεδρος της FIABCI Κύπρου Λάκης Τοφαρίδης είπε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται στις συναντήσεις με τεχνοκράτες της Τρόικας είναι το πώς αντιμετωπίζεται η κατάσταση στην οικοδομική βιομηχανία, με

τους Τροϊκανούς «να έχουν αντιληφθεί ότι η όλη κατάσταση δεν μπορεί να εξελιχθεί σε μια δραματική πώληση ακινήτων, τα οποία δεν μπορούν να αποπληρωθούν».

Ο κ. Τοφαρίδης είπε ότι «έχει γίνει αντιληπτό από όλους ότι αυτό το πράγμα είναι κάτι το οποίο θα πάρει πολύ χρόνο και από δικής μας πλευράς τονίσαμε την αναγκαιότητα ανακεφαλαιοποίησης και επιστροφή της εμπιστοσύνης στις τράπεζες μας καθώς και της ελεύθερης χρήσης από τους Κύπριους των χρημάτων τους για αγορά ακινήτων».

Η αγορά ακινήτων, συνέχισε, κινείται από ξένους αγοραστές, ενώ αυτή την ώρα υπάρχουν προς πώληση 5,000 ακίνητα και μέσα στο 2013 πωλήθηκαν 2800 ακίνητα.

Ο κ. Τοφαρίδης είπε ότι το κλιμάκιο της Τρόικας έπαιρνε πληροφορίες για τα διάφορα μέτρα που λαμβάνονται για να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα κατά τη διάρκεια μιας θετικής συνάντησης και συζήτησης, όπως τη χαρακτήρισε.

Ανέφερε ότι στην Τρόικα έκανε εντύπωση ότι προ της οικονομικής κρίσης ένα νέο ζευγάρι αγόραζε δύο κατοικίες, μία μόνιμη και μία εξοχική.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Σύνδεσμος Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου (ΣΚΕΚ), ο Πρόεδρος του οποίου Μαρίνος Κυναιγείρου δήλωσε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την πορεία και την εξέλιξη των ακινήτων.

Πρόσθεσε ότι οι Κύπριοι αντιμετωπίζουν προβλήματα για αγορά ακινήτων εξαιτίας του παγώματος των καταθέσεών τους, ενώ τον κάθε ενδιαφερόμενο προβληματίζουν και τα υψηλά επιτόκια με τις μειώσεις που έχουν ανακοινωθεί να μην είναι ικανοποιητικές.

Αναφορικά με τους ξένους επενδυτές, ο κ. Κυναιγείρου είπε ότι από έρευνα που έχει διενεργήσει ο ΣΤΕΚ, αυτοί επιθυμούν με την απόκτηση ακινήτου στην Κύπρο να έχουν και μόνιμη, νόμιμη, παραμονή στο νησί.

Ο Χαράλαμπος Πετρίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών και Συμβούλων, είπε ότι «τα μέλη της Τρόικας έχουν αντιληφθεί ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους κανενός, ούτε των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αλλά ούτε και των ιδιοκτητών και της οικονομίας γενικότερα να προβούν σε μαζικές εκποιήσεις ακινήτων».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε δώσει την κυπριακή πραγματικότητα στο σύνολό της με τις ιδιαιτερότητές της και ένα θετικό στοιχείο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις εκποιήσεις ακινήτων, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο όσον αφορά τον τρόπο χειρισμού του θέματος».

Χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ εποικοδομητική και χρήσιμη» κατά τη διάρκεια της οποίας «αγγίξαμε ζητήματα όπως τις εκποιήσεις των ακινήτων που είναι ένα μεγάλο θέμα και έχουμε εισηγηθεί όπως άμεσα αρθούν περιορισμοί που έχουν να κάνουν με την αγορά ακινήτων στην Κύπρο», είπε ο Πετρίδης.

Ο Παντελής Λεπτός, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, είπε ότι κατά τη συνάντηση με την Τρόικα «εξηγήσαμε τα διάφορα δεδομένα που αφορούν τον κλάδο ανάπτυξης γης και οικοδομών, πιστεύουμε ότι μας άκουσαν πολύ προσεκτικά και θα λάβουν υπόψη τις διάφορες εισηγήσεις που έχουμε κάνει για να βοηθήσουν την οικοδομική βιομηχανία και την οικονομία γενικότερα».

Ο κ. Λεπτός είπε ότι «ο κλάδος ο δικός μας απασχολεί 40 χιλιάδες εργαζόμενους, έχοντας το 17% του ΑΕΠ για αυτό και είναι προς το συμφέρον όλων να βοηθηθεί ο κλάδος».

Ερωτηθείς εάν συζητήθηκε το θέμα της τιμής των ακινήτων, απάντησε θετικά λέγοντας ότι κάποια ακίνητα θα διατηρήσουν τις τιμές τους και κάποια όχι. Δεν μπορεί να γίνει γενίκευση, πρόσθεσε.

Ο κ. Λεπτός είπε ότι οι εκπρόσωποι της Τρόικας «ως συνήθως άκουσαν παρά μίλησαν με την ομάδα που είδαμε σήμερα να έχει εξειδίκευση στα ακίνητα και άρα κατάλαβε αυτά τα οποία είπαμε».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Στροβολίδης, Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ), είπε ότι συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν μεταξύ άλλων τη νομοθετική ρύθμιση των δανείων και εξηγήσαμε τη θέση μας όσον αφορά την φορολογική μεταρρύθμιση.

Θέση μας, είπε ο κ. Στροβολίδης, είναι ότι «είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε στην απλούστευση του συστήματος, είναι απαραίτητο να γίνει μια προσπάθεια να υπάρξουν τρεις μόνο φορολογίες, μία στην κατοχή, μία στην απόκτηση και μία στη διάθεση προς την αντικατάσταση των δέκα τελών που υπάρχουν σήμερα».

Ο ΚΣΙΑ τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης των τιμών των ακινήτων που έμειναν ως έχει από το 1980 «για να διορθώσουμε τις ανισοσκέλιες που υπάρχουν μεταξύ των διαφόρων τύπων ακινήτων».

Αναφορικά με τις εκποιήσεις ακινήτων, ο κ. Στροβολίδης είπε ότι «χρειάζεται κάποιος οδικός χάρτης συμφωνημένος από όλα τα μέρη, ο οποίος θα δώσει τη λύση στην κατάσταση που βρίσκεται η κτηματαγορά».

Πρόσθεσε ότι «τώρα που δεν γίνονται καθόλου πράξεις, εάν έρθει απότομα ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων και μπει στην αγορά αντιλαμβάνεστε τι θα γίνει στις τιμές και μετά οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης αυξάνονται».

Τέλος, ο Κώστας Ρουσσιάς, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), είπε ότι ο κατασκευαστικός τομέας βρίσκεται στη χειρότερή του κατάσταση, προσθέτοντας ότι παρουσιάσαμε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν τόσο για να δραστηριοποιηθούν οι εταιρίες μας στην Κύπρο όσο και τη δυσανάλογη δυσκολία που αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό με την απόδοση εγγυητικών των τραπεζών».

«Ελπίζουμε ότι θα δουν θετικά και τις θέσεις τις δικές μας γιατί πρέπει να δοθεί μια παράμετρος από την Τρόικα και να αφεθούν και οι τράπεζες να δώσουν τα δάνεια μαζί με τη χαλάρωση των επιτοκίων για να μπορέσει και η κατασκευαστική βιομηχανία που είναι και ο αιμοδότης της Κύπρου στο εργατικό δυναμικό να βοηθήσει», είπε ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα