ΥΠΕΞ: Διεύρυνση και Νότια Γειτονία στις προτεραιότητές μας

19:53 10/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η περαιτέρω προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και της Ισλανδίας και της Τουρκίας, θα είναι μείζονος σημασίας για την Κυπριακή Προεδρία, υπογράμμισε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Προεδρίας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου.

Οσον αφορά στην Κροατία, είπε ότι η Προεδρία θα παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες της Κροατίας για εκπλήρωση των συστάσεων της Επιτροπής, ενόψει και της υποβολής από την Επιτροπή της Συνολικής Έκθεσης Παρακολούθησης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το

Συμβούλιο το φθινόπωρο.

Αναφορικά με το Μαυροβούνιο, χαιρέτισε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και τόνισε την απόλυτη ετοιμότητα της Προεδρίας για επίτευξη ουσιώδους προόδου επί αυτών.

Σε ό,τι αφορά στην απόφαση για απόδοση καθεστώτος υποψηφίου προς ένταξη στη Σερβία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την 1η Μαρτίου 2012, υπογράμμισε την πρόθεση της Κύπρου για προσεκτικό χειρισμό της ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας, προσβλέποντας ότι θα αναφύουν οι απαραίτητες συνθήκες για λήψη απόφασης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εφόσον βεβαίως προϋπάρξει θετική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε σχέση με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, είπε ότι η Προεδρία προσβλέπει ότι οι κατάλληλες εξελίξεις στο ονοματολογικό θα επιτρέψουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα, ως θέση του Συμβουλίου, τη σημασία διατήρησης καλών σχέσεων γειτονίας.

Η κ. Μαρκουλλή αναφέρθηκε και στην Αλβανία, λέγοντας ότι κοινή αντίληψη είναι ότι επιβάλλεται η εκπλήρωση των δώδεκα κεντρικών προτεραιοτήτων ως προς την περαιτέρω προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.
Όσον αφορά τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η ΥΠΕΞ ανέφερε πως η διαδικασία μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να συνεχιστεί , καθώς και να υπάρξει συμμόρφωση με την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Finci. «Πρόοδος σε αυτό το ζήτημα θα λειτουργήσει καταλυτικά ως προς την υποβολή μιας αξιόπιστης αίτησης για ένταξη της χώρας κατά την διάρκεια της προεδρίας μας», είπε.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι παρά την σταθερή θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για μη αναγνώριση της Μονομερούς Ανακήρυξης Ανεξαρτησίας από το Κοσσυφοπέδιο, η Κυπριακή Προεδρία θα ενεργεί με αντικειμενικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη πλήρως και ισότιμα τις θέσεις όλων των εταίρων της.
Επιπλέον, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να δοθεί η ισχυρότερη δυνατή ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ισλανδία, λέγοντας ότι μεταξύ των εναπομεινάντων προς άνοιγμα κεφαλαίων του κεκτημένου, συγκαταλέγονται θέματα ιδιαίτερης ευαισθησίας τα οποία επιβάλλουν λεπτούς χειρισμούς.

Σε σχέση με την Τουρκία, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι παρά τη γνωστή σε όλους προκλητικότατη και προσβλητική συμπεριφορά της έναντι του θεσμού της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, πρόθεση της Προεδρίας παραμένει η παρακολούθηση και προώθηση της πορείας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της.
«Η προσέγγισή μας θα είναι αντικειμενική

Keywords
Τυχαία Θέματα