Ο Συλικιώτης παρουσίασε τις προτεραιότητες ενώπιον της Επιτροπής IMCO

19:02 10/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τις προτεραιότητες και δράσεις της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ στα θέματα της Εσωτερικής Αγοράς, των Καταναλωτών και της Τεχνικής Εναρμόνισης, παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, στα μέλη της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την Εσωτερική Αγορά και την Προστασία των Καταναλωτών.

Όπως ανέφερε, οι στόχοι της Κυπριακής Προεδρίας για την Εσωτερική Αγορά κινούνται σε δύο κύριους άξονες: την προώθηση και, όπου είναι δυνατό, ολοκλήρωση της

διαδικασίας υιοθέτησης των νομοθετικών Προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δράσεις της υφιστάμενης Πράξης για την Ενιαία Αγορά Ι και στην δρομολόγηση των νέων δράσεων της Πράξης για την Ενιαία Αγορά ΙI.

Παράλληλα, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από τη δημιουργία της Εσωτερικής Αγοράς, η Κυπριακή Προεδρία θα διοργανώσει στις 20 Οκτωβρίου ειδικό συνέδριο στη Λευκωσία με πρώτιστο στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών στην Κύπρο για τα επιτεύγματα, αλλά και τις δυσκολίες και τις προκλήσεις για το μέλλον.

Όσον αφορά στις επιμέρους προτεραιότητες που εντάσσονται στη πράξη ενιαίας αγοράς, ο Υπουργός έδωσε έμφαση στο θέμα των Δημοσίων Συμβάσεων, λέγοντας ότι κύριος στόχος της Κυπριακής Προεδρίας είναι η θεσμοθέτηση ενός νομικού πλαισίου, που θα παρέχει νομική βεβαιότητα και θα υποστηρίζει, αφενός, την εκπλήρωση των στόχων της ΕΕ για έξυπνη, αειφόρο και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη (στρατηγική «Ευρώπη 2020») και, αφετέρου, την πλέον αποδοτική χρήση των δημοσίων πόρων.

«Πρόθεση μας ως Κυπριακή Προεδρία, είναι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, συνεργαζόμενοι με την Επιτροπή σας, όπως και με τα υπόλοιπα αρμόδια όργανα της Ένωσης, προς επίτευξη τελικής συμφωνίας για δύο προτάσεις οδηγιών, την κλασσική και της κοινής ωφελείας μέχρι το τέλος του χρόνου», συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Οσον αφορά στην πρόταση οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι μια απλοποιημένης μορφής οδηγία, με περιορισμένους κανόνες που θα διασφαλίζουν τις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της μη διάκρισης, θα συμβάλει στην κινητοποίηση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, για την ανάκαμψη και τη μακροπρόθεσμη διαρθρωτική αλλαγή.

«Θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο την επίτευξη συμφωνίας», επισήμανε.

Χαρακτήρισε εξίσου σημαντικό θέμα αυτό των επαγγελματικών προσόντων, λέγοντας ότι η απλοποίηση των κανόνων για την κινητικότητα των επαγγελματιών στην ΕΕ έχει πλέον καταστεί επείγουσα ανάγκη, όπως και η ενδυνάμωση της συνεργασίας και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών.

Η Κυπριακή Προεδρία, συνέχισε, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να προωθήσει την πρόταση στο πλαίσιο των εργασιών της ομάδας εργασίας του Συμβουλίου, ενώ παράλληλα, θα επιδιώξει επαφές με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να επιτευχθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις και από τα δύο σώματα.

Ένα άλλο θέμα προτεραιότητας είναι η πρόταση για την αναθεώρηση των Λογιστικών Οδηγιών. Ο κ.

Keywords
Τυχαία Θέματα