Μικρότερη συρρίκνωση θα παρουσιάσει το 2012 η πορτογαλική οικονομία, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα

19:33 10/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μικρότερη συρρίκνωση θα καταγράψει το 2012 η πορτογαλική οικονομία, η οποία αναμένεται τώρα να συρρικνωθεί κατά 3,0%, αντί 3,4% που ήταν η αρχική πρόβλεψη, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας.

Η οικονομία της Πορτογαλίας συρρικνώθηκε κατά μόλις 0,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους – λιγότερο από το αναμενόμενο – και η νέα πρόβλεψη είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η

Πορτογαλία καταβάλλει προσπάθειες να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά της και να αναδιαρθρώσει της οικονομίας της, σύμφωνα με τους όρους που καθορίστηκαν από την ΕΕ και το ΔΝΤ ώστε να δοθεί το σχέδιο διάσωσης της χώρας από την κρίση χρέους.

Η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας, που έχει εκδώσει την αναθεώρηση των προβλέψεων της για την παραγωγή το τρέχον έτος, αναφέρει πως ανησυχεί για τους κινδύνους που δημιουργούνται από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης και από πιθανή ανάγκη της πορτογαλικής Κυβέρνησης να λάβει νέα μέτρα για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,5% της παραγωγής.

Η Κεντρική Τράπεζα είναι λιγότερο αισιόδοξη από το ΔΝΤ, την ΕΕ και το ΕΚΤ, τη λεγόμενη “τρόικα” των πιστωτών, όσον αφορά τις προοπτικές για το 2013.

Η Τρόικα αναμένει ότι η Πορτογαλία θα καταγράψει ανάπτυξη 0,2%, αλλά η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αναμένει στασιμότητα και προειδοποιεί: “Συνεχίζουμε να προβλέπουν μεγάλη συρρίκνωση της οικονομίας το 2012, η οποία θα ακολουθηθεί από σταδιακή ανάκαμψη το 2013, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για να παραχθεί ανάπτυξη για το σύνολο του έτους”.

Η Τράπεζα σημειώνει ότι η επιδείνωση της ανεργίας και η μείωση της εσωτερικής ζήτησης θα μπορούσε να οδηγήσει την Κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Εν τω μεταξύ, το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά τον Μάιο, ύστερα από την σταθερότητα που επέδειξαν τον Απρίλιο. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 43,7% το Μάιο, σε 12μηνη βάση, στα 978 εκατομμύρια ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα