ΥΠΕΣ: Κουλτούρα ‘διαπλοκής’ σε πωλήσεις τ/κ περιουσιών

16:24 20/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τουλάχιστον δέκα άτομα του Υπουργείου Εσωτερικών διερευνώνται για το ενδεχόμενο διάπραξης είτε πειθαρχικών παραπτωμάτων είτε ακόμη και ποινικών παραπτωμάτων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Ανέφερε, επίσης, ότι στην όλη διαχείριση των τ/κ περιουσιών που πωλούνται στις ελεύθερες περιοχές, «αναπτύχθηκε μια κουλτούρα διαπλοκής αν και ο όρος αυτός είναι επιεικής αφού θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω και μαφιόζικη», όπως είπε.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του τέως Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ,

Νεοκλή Συλικιώτη, ότι “είμαστε όλοι στην κρίση του λαού και ο κύριος Χάσικος είναι ο τελευταίος που έχει δικαίωμα να μιλά για διαπλοκή”, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «εγώ λέω τα πράγματα με το όνομα τους και ας απαντήσει το ΑΚΕΛ σε αυτά που τους καταλογίζω και να αφήσουν τις υπεκφυγές».

«Σε λιγότερο από δύο μήνες αφότου ανέλαβε η Κυβέρνηση, τουλάχιστο δέκα άτομα του Υπουργείου Εσωτερικών διερευνώνται για το ενδεχόμενο διάπραξης είτε πειθαρχικών παραπτωμάτων είτε ακόμη και ποινικών παραπτωμάτων. Η πλειοψηφία εξ αυτών είναι σε διαθεσιμότητα και υπάρχει έρευνα της Γενικής Εισαγγελίας και της Αστυνομίας. Παράλληλα είναι και η όλη διαχείριση των τ/κ περιουσιών που πωλούνται στις ελεύθερες περιοχές. Εκεί αναπτύχθηκε μια κουλτούρα διαπλοκής αν και ο όρος αυτός είναι επιεικής αφού θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω και μαφιόζικη. Και λέω μαφιόζικη γιατί ενώ ο νόμος δεν επιτρέπει την πώληση περιουσιών από Τουρκοκύπριους σε Ελληνοκύπριους στις ελεύθερες περιοχές, κάποιοι μηχανεύτηκαν έναν τρόπο», πρόσθεσε.

Παρατηρήθηκε, δηλαδή, «να φέρνουν κάποιον Τ/κ από τα κατεχόμενα να του παρέχουν σπίτι, ανοιγόταν λογαριασμός ρεύματος και νερού για να φαίνεται ότι είναι κάτοικος των ελεύθερων περιοχών, ούτως ώστε να μπορεί να πωλήσει την περιουσία του και με την πάροδο κάποιων μηνών κάποιοι έπαιρναν το τουρκοκυπριακό κτήμα και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατά παρέκκλιση δίνονταν άδειες. Συγκεκριμένο τεμάχιο πωλήθηκε στη CYTA έναντι δεκάδων εκατομμυρίων γιατί προϋπόθετε ότι θα κτιζόταν ένα έργο εκεί», συμπλήρωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

«Αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση αφού παρόμοιες περιπτώσεις υπήρξαν και στην Πάφο. Εγώ σήμερα ρωτώ, πόσοι από τους Τουρκοκύπριους που παρουσιάζονταν ως διαμένοντες στις ελεύθερες περιοχές και πώλησαν περιουσίες συνεχίζουν να διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές; Ουδείς. Όταν τελείωνε η πράξη έφευγαν. Κάποιοι δε από αυτούς πηγαινοέρχονταν στα κατεχόμενα. Επίσης, πόση τουρκοκυπριακή γη πωλήθηκε στη βάση της διαχείρισης όταν απεβίωνε ο Τουρκοκύπριος ιδιοκτήτης και περνούσε η διαχείριση σε δικηγόρους και παρουσιάζονταν κληρονόμοι;. Κάποια πράγματα που για να μπορέσεις να τα διασαφηνίσεις κατά πόσο αγγίζουν το όριο της πραγματικότητας και της αλήθειας, ήθελε ντεντέκτιβ. Τέτοια είχαμε πάρα πολλά. Όλα αυτά ανεπτύχθησαν επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ και πάρα – πάρα πολλά άλλα», πρόσθεσε.

Άρα, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, «έχω κάθε δικαίωμα να μιλώ για κουλτούρα διαπλοκής γιατί ζω αυτά τα πράγματα».

«Ακούω σημεία και τέρατα εδώ αλλά επικρατεί ο γνωστός κυπριακός ραγιαδισμός που φοβούνται να μιλήσουν. Αλλά για όσα μου μίλησαν και έχω στοιχεία τα λέω δημόσια. Τα πράγματα βοούν από μόνα τους», συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση ότι κατηγόρησαν τον Υπουργό Εσωτερικών για την κατάργηση των δύο προγραμμάτων για τους πρόσφυγες και κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Συλικιώτη ότι «για την παραχώρηση χαλίτικης γης το μόνο κρατικό έξοδο είναι μερικές χιλιάδες ευρώ για το διαχωρισμό των οικοπέδων», ο κ. Χάσικος είπε ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι για να γίνει διαχωρισμός σε χαλίτικη γη χρειάζονται αρκετά χρήματα και δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοεί όταν λέει το ΑΚΕΛ ότι χρειάζονται κάποιες χιλιάδες».

«Επί της ουσίας διαχειρίζομαι τον προϋπολογισμό που ετοίμασε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Καλούμαι να διαχειριστώ αυτά τα χρήματα στα πλαίσια μιας διαφοροποιημένης πολιτικής σε σχέση με τα κριτήρια. Υπάρχουν λιγότερα χρήματα και περισσότεροι ίσως αιτητές, λόγω της οικονομικής κρίσης. Άρα τα κριτήρια γίνονται πιο αυστηρά για να παίρνουν οι έχοντες πραγματική ανάγκη. Αυτά τα κριτήρια η προηγούμενη Κυβέρνηση τα είχε ενώπιον της αλλά προτίμησε να μην τα υπογράψουν και να τα αφήσουν για την επόμενη Κυβέρνηση. Δηλαδή, ότι έκαναν με το μνημόνιο όπου αφού κάλεσαν την Τρόικα, διαπραγματεύτηκαν το μνημόνιο αλλά άφησαν την υπογραφή στην επόμενη Κυβέρνηση», ανέφερε.

Ο κ. Χάσικος είπε ότι πράγματι κάποιοι θα στερηθούν οικίας στο συνοικισμό παρότι η προηγούμενη Κυβέρνηση τους ενέκρινε 850 οικίες.

«Και αυτό έγινε παρότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε πλήρη επίγνωση ότι δεν υπήρχαν τα χρήματα. Δεν είναι σωστό να πω στον κόσμο να απευθυνθεί για σπίτια στο ΑΚΕΛ. Το κράτος έχει συνέχεια και οι αποφάσεις της Πολιτείας μας δεσμεύουν. Γι’ αυτό ως Υπουργείο Εσωτερικών και ως Κυβέρνηση, εν μέσω αυτής της βαθύτατης κρίσης και με όλες τις εξοικονομήσεις που πρέπει να γίνουν, θα πρέπει να εξεύρουμε τους τρόπους για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι ενδιάμεσοι έπαιρναν μίζες από αυτές τις συναλλαγές, ο κ. Χάσικος είπε «βεβαίως έπιαναν μίζες και με τη βοήθεια λειτουργών του κτηματολογίου».

«Μία από τις περιπτώσεις λειτουργού που διώκεται αφορά παρότρυνση και διευκόλυνση προς Ε/κ για πώληση των περιουσιών τους στα κατεχόμενα», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, απαντώντας σε κατηγορίες για άλωση των ημικρατικών οργανισμών, είπε πως κάποιοι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ημικρατικοί θα πρέπει να ασκούν την πολιτική που καθορίζει η Κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τα άτομα τα οποία θα διοριστούν από την Κυβέρνηση, ο κ. Χάσικος επισήμανε ότι αυτά θα έχουν τα προσόντα, τις γνώσεις και τις ικανότητες για τον κάθε ημικρατικό οργανισμό και να μην προτρέχουν κάποιοι σε κατηγορίες.

Κάποιοι Πρόεδροι ημικρατικών οργανισμών συμπεριφέρονται λες και είναι δικοί τους οι οργανισμοί και όχι του κυπριακού λαού, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών. Ανέφερε τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA Στάθη Κιττή ο οποίος, όπως είπε, ελέγχεται και για τη διαχείριση των ταμείων του οργανισμού και για την αγορά γης σε τιμές υψηλότερες του κανονικού.

Ο κυπριακός λαός έχει κρίση και έχει εκλέξει Κυβέρνηση η οποία καλείται να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, πρόσθεσε.

Απαντώντας τέλος σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως η Κύπρος δεν μπορεί να έχει δύο πλατφόρμες ψηφιακής τηλεόρασης και θα πρέπει οι όποιες λύσεις προκύψουν να είναι προς το συμφέρον του πολίτη και όχι για εξυπηρέτηση κομματικών ή άλλων συμφερόντων.

Keywords
Τυχαία Θέματα