Υπέρ της ενίσχυσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τάχθηκε ο Ομήρου

14:05 5/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Στήριξη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που αποτελεί θεσμό ο οποίος συνδέεται με την υγιή ανάπτυξη της χώρας, πρόσφερε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ύστερα από συνάντηση στα γραφεία του κόμματος με την Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κατά την οποία συζήτησαν θέματα αρμοδιότητας της Επιτροπής.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ομήρου εξέφρασε «την ανάγκη ταχύτατης έγκρισης του ετήσιου

προϋπολογισμού της Επιτροπής και αύξηση του προσωπικού της που είναι απολύτως αναγκαίο για να μπορεί η Επιτροπή να ανταποκριθεί στο ρόλο και στην αποστολή της».

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι εξόχως σημαντικός θεσμός στην άσκηση εποπτείας πάνω σε εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών αλλά και των εισηγμένων δημοσίων εταιρειών στο χρηματιστήριο» , πρόσθεσε.

Η Επιτροπή, σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, «ενισχύει τα μέγιστα την ανάπτυξη της αγοράς και πρέπει να θεωρηθεί ένας θεσμός που θα πρέπει να στηριχθεί από την πολιτεία για να μπορεί να συνεισφέρει με βάση τις αρμοδιότητες που έχει δυνάμει της κείμενης νομοθεσίας στη συνολική ανάπτυξη της χώρας και στην ταχεία έξοδο από τη βαθιά οικονομική κρίση που διέρχεται ο τόπος».

Αναφερόμενος σε μια άλλη πτυχή συμβολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Ομήρου είπε ότι αυτή είναι «στη διερεύνηση των οικονομικών εγκλημάτων που έχουν καταγραφεί αυτή την κρίσιμη περίοδο και που οδήγησαν στη βαθιά οικονομική κρίση που διέρχεται ο τόπος», σημειώνοντας ότι “η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με την Γενική Εισαγγελία και βοηθά τις ανακριτικές Αρχές προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διερεύνηση αυτών των οικονομικών εγκλημάτων».

«Απαιτούμε όπως προσαχθούν όλοι οι πιθανοί ένοχοι ή όλοι οι ύποπτοι ενώπιον του φυσικού τους δικαστή, ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων της χώρας», ανέφερε.

«Η ΕΔΕΚ θα στηρίξει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γιατί πιστεύει ότι αυτός ο θεσμός είναι ένας θεσμός που συνδέεται με την υγιή ανάπτυξη της χώρας μας», πρόσθεσε.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ για τη στήριξη που προσφέρει στην Επιτροπή, είπε ότι κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι σημαντικότερες εξελίξεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στον τομέα που εποπτεύει και «οι μεγαλύτερες προκλήσεις που είχαμε να αντιμετωπίσουμε το 2013 και 2014 μετά τα γεγονότα του Eurogroup», ενώ εξέφρασε την ανάγκη ενίσχυσης του αριθμού του προσωπικού της Επιτροπής.

Αναφέροντας ότι πρωταρχικός στόχος της Επιτροπής είναι η προστασία του επενδυτή και η καλύτερη εποπτεία της αγοράς και του χρηματοοικονομικού τομέα, η κ. Καλογήρου είπε ότι έχουν αυξηθεί αρκετά οι αρμοδιότητες της Επιτροπής, η οποία εποπτεύει αρκετές εταιρείες, που συνολικά θα ανέλθουν στις 350, τη στιγμή, όπως είπε, που ο αριθμός του προσωπικού παραμένει ο ίδιος όπως ήταν πριν από πέντε χρόνια.

Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός της Επιτροπής για το 2014 αντικατοπτρίζει αυτές τις ανάγκες και σημείωσε ότι «θα πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς».

Κληθείσα να αναφέρει τις εξελίξεις στον τομέα της Επιτροπής, η κ. Καλογήρου είπε ότι αυτές αφορούν τις νέες αρμοδιότητες που ανέλαβε η Επιτροπή, ενώ την ίδια ώρα, όπως σημείωσε, τρέχουν και έρευνες και θα πρέπει να αυξηθεί η εποπτεία.

«Οι νέες αρμοδιότητες είναι ότι έχουμε αναλάβει την εποπτεία των εταιρειών Διοικητικών Υπηρεσιών οι οποίες είναι περίπου 200, ενώ αδειοδοτήσαμε μέχρι σήμερα 25», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι η Επιτροπή θα αναλάβει «σύντομα» μετά την έγκριση του νομοσχεδίου τα διεθνή ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια και πρόσθεσε ότι με αυτά «θα μπορεί η εταιρεία διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων να εκδίδει οτιδήποτε εναλλακτικά κεφάλαια».

Με αυτή την εξέλιξη, συνέχισε, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα αναλάβει την εποπτεία 90 εταιρειών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας.

Έρευνες Επιτροπής

——————

Σε σχέση με τις έρευνες που διενεργεί η Επιτροπή, η κ. Καλογήρου είπε ότι αυτές «θα πρέπει να ολοκληρωθούν γρήγορα γιατί το κοινό θέλει να ξέρει ποίοι είναι οι υπαίτιοι για το τι έχει γίνει στην Κύπρο».

Αναφέροντας ότι έχουν ήδη επιβληθεί κάποια πρόστιμα σε διοικητικούς συμβούλους και σε εταιρείες, η κ. Καλογήρου είπε ότι οι έρευνες συνεχίζονται και «πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε άλλα αποτελέσματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα