Υπέρ της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης, τάσσεται ο Πισσαρίδης

08:42 5/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Υπέρ της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης στο 64ο έτος ηλικίας και την ψήφιση σχετικού νόμου σήμερα, τάσσεται ο Κύπριος οικονομολόγος, βραβευμένος με το νόμπελ οικονομίας το 2010, Χριστόφορος Πισσαρίδης, προτείνοντας, όμως, αναβολή στην εφαρμογή του νόμου το αργότερο μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2014, λόγω της περιόδου κρίσης που διέρχεται η οικονομία.

Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο Κύπριος νομπελίστας τάσσεται επίσης υπέρ της διασύνδεσης του προσδόκιμου ζωής με το όριο συνταξιοδότησης, παραδέχεται

ότι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης θα ”επηρεάσει αρνητικά” την ανεργία, ενώ θεωρεί απαραίτητο όπως η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης συνδυαστεί με την παραχώρηση κινήτρων στους εργαζομένους, όπως αύξηση του ποσού σύνταξης. Επίσης, εκφράζει την άποψη ότι θα πρέπει ιδιωτικός και δημόσιος τομέας να έχουν το ίδιο όριο συνταξιοδότησης.

Ταυτόχρονα, ο κ. Πισσαρίδης εκφράζει την ανάγκη προσέλκυσης μεγάλων ξένων επενδύσεων αλλά και επενδυτικών ταμείων (investment fund ή Hedge Fund) στα οποία η Κύπρος υστερεί έτσι ώστε να επανέλθει η οικονομική ανάκαμψη, ενώ χαιρετίζει το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για επενδύσεις από ρωσικές και κινέζικες εταιρείες.

Επίσης, εισηγείται αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας για να βοηθηθεί η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και λειτουργίας των καταστημάτων το Σαββατοκύριακο για να βοηθηθεί η οικονομική ανάκαμψη.

Προτείνει επίσης όπως η Κύπρος γίνει χώρα εξαγωγής υπηρεσιών και όπως υπάρξει εκμετάλλευση κάποιων γεωργικών προϊόντων ώστε να αντιμετωπιστεί το διαχρονικό έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου, ενώ σημειώνει ότι αν χρειαστεί η στήριξη των τραπεζών, το κράτος δεν θα πρέπει να έχει δικαίωμα ψήφου και οι τράπεζες θα πρέπει να λάβουν κεφάλαια από το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης με κρατική εγγυητή.

Ειδικότερα, στη συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ και σχολιάζοντας τη συζήτηση που διεξάγεται αυτή την περίοδο στην Κύπρο για αύξηση ή όχι του ορίου συνταξιοδότησης στα 64, από 63 έτη ηλικίας, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι μια οικονομία για να αναπτυχθεί βασίζεται στο εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό της και σήμερα, όπως είπε, ένας Κύπριος ηλικίας 63 με 64 χρόνων, το πιο πιθανό θα έχει καλή μόρφωση, καλή υγεία και πολύ μεγάλες δυνατότητες να συνεχίσει τη δουλειά του και να αποδώσει στην οικονομία.

Πρόσθεσε ότι ”σήμερα ο Κύπριος πολίτης είναι πιο μορφωμένος από το μέσο όρο της Ευρώπης – αν συμπεριλάβουμε και την Ανατολική Ευρώπη -, το επίπεδο υγείας είναι πολύ ψηλό και έχουμε ένα από τα πιο χαμηλά όρια αφυπηρέτησης”.

”Δεν νομίζω να χρειάζεται άλλος λόγος για να υποστηρίξουμε την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Ενας οικονομολόγος είναι αδύνατο να βρει λόγο να δικαιολογήσει τέτοιο όριο αφυπηρέτησης”, σημείωσε.

”Οι καλοί λόγοι για να μείνει η αφυπηρέτηση στα 63 χρόνια πρέπει να αναζητηθούν στο παρόν και στο μέλλον και όχι στο παρελθόν”, είπε ο Κύπριος νομπελίστας.

Ανέφερε ότι σε μια κανονική περίοδο οικονομικής κατάστασης η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης δεν θα επηρεάσει τα δημόσια οικονομικά και την ανεργία για

Keywords
Τυχαία Θέματα